Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΑΓΩΝΕΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΡΑΜΑ!

(Τετ. 25/6/14 - 18:21)
ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΠΑΝΟΥ ΣΤΗΝ Κ.Ε ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ (21-22/6)
Η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος είναι μάλλον κοινή σε όλους, δηλαδή ότι το αποτέλεσμα είναι καλό, όχι όμως θριαμβευτικό. Αναδεικνύει για πρώτη φορά την Αριστερά ως πρώτο κόμμα στην Ελλάδα αλλά δεν είναι τέτοια η διαφορά που να σηματοδοτήσει άμεσες πολιτικές εξελίξεις ούτε να εγγυηθεί ότι κατά τις επόμενες εθνικές εκλογές η Αριστερά θα είναι και ο σίγουρος νικητής. Αυτό με δεδομένο ότι το εκλογικό σώμα είναι ευμετάβλητο. Πολύς κόσμος ψήφισε Αριστερά σαν έκφραση αντίδρασης και διαμαρτυρίας ακόμη και μέλη και στελέχη της ΔΑΚΕ και φυσικά 150.000 πολίτες που είχαν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ το 2012 δεν ψήφισαν τώρα ενώ το 16% του εκλογικού σώματος ψήφισε πολύ μικρά κόμματα, προφανώς ως έκφραση αντίδρασης.
Τι έγινε μετά τις εκλογές;
Tο κόμμα επιδίδεται στη εκλογολογία με στόχο τη συγκέντρωση των 121 βουλευτών (σωστό κατά τ' άλλα) η οποία, όμως εξαντλείται σε επίπεδο παραγόντων χωρίς να λάβει υπόψη του καθόλου την κοινωνία.
Ο πρόεδρος είπε εισηγητικά ότι δεν ζητάμε πιστοποιητικά και δεν εξετάζουμε το παρελθόν.
Και εμείς όμως να μην το εξετάζουμε (που πρέπει να το εξετάζουμε) το εξετάζει η ίδια η εκλογική βάση.
Πώς είναι δυνατόν να είμαστε αξιόπιστοι στην πρόθεσή μας για αντιμετώπιση των μνημονιακών πολιτικών όταν μέσα στις τάξεις μας θα έχουμε ανθρώπους που και έχουν ψηφίσει και έχουν εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές; Άλλωστε είναι ένα επιχείρημα που ακόμη και τώρα το χρησιμοποιεί η ΝΔ, σκεφτείτε αργότερα. Λένε ότι οι ίδιοι δεν ψήφισαν το πρώτο μνημόνιο, επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε αυτούς που το ψήφισαν.

Ακόμη και σήμερα, όσοι ψήφισαν και τώρα δηλώνουν ανεξάρτητοι και αντιμνημονιακοί, δεν μετανοούν για τις επιλογές τους, στην καλύτερη περίπτωση λένε ότι δεν το είχαν διαβάσει.
Μη ξεχνάμε ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι "μαγαζί γωνία" και πολλοί προστρέχουν για να εξασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση.
Η ανάδειξη όμως στη κυβέρνηση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, εξαρτάται από τη δική του αξιοπιστία στον ελληνικό λαό και αυτό σημαίνει σταθερότητα στις θέσεις μας και συμμαχίες με πολιτικές δυνάμεις αλλά και πρόσωπα που έχουν επιδείξει πολιτική συνέπεια και δεν έχουν ευθύνες για την μέχρι τώρα καταστροφή της κοινωνίας.
Πρέπει να είναι σαφές στον ελληνικό λαό ότι παλεύουμε για την ανατροπή και όχι για την λήψη κάποιων μέτρων, αν αυτό μας το επιτρέψουν.
Δεν μπορεί να τίθεται υπό αμφισβήτηση από βουλευτή ακόμη και η επαναφορά στα 751€ και να μην αποδοκιμάζεται ο συγκεκριμένος βουλευτής.
Το βασικό λοιπόν είναι για να μπορέσουμε να προκαλέσουμε εκλογές πρέπει να έχουμε συμμαχία με την ίδια την κοινωνία. Αν οι εκλογές γίνουν το φθινόπωρο με πρωτοβουλία Σαμαρά, το σίγουρο είναι ότι θα τις κερδίσει. Για να τις κερδίσουμε εμείς, δεν αρκεί μόνο η συγκέντρωση των 121 βουλευτών για να προκληθούν εκλογές. Απαιτείται πρωτίστως η ενεργοποίηση του ίδιου του ελληνικού λαού που θα αναδείξει μια κυβέρνηση της Αριστεράς.
Μη ξεχνάμε ότι και το ίδιο το σύστημα κάνει σχεδιασμούς. Ήδη προετοιμάζουν νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς που θα προέλθει από την Ελιά και κομμάτι της ΔΗΜΑΡ. Το «αντάρτικο» του Λοβέρδου και οι θεατρινισμοί αρκετών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εντάσσονται στην προετοιμασία νέου σχήματος, νέου αρχηγού με στόχο τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.
Το επιχείρημα που χρησιμοποιείται ότι ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνθηκε προς το «Ποτάμι», άρα αναζητεί κεντρώες λύσεις δεν ευσταθεί.
Οι ψηφοφόροι μπορεί να ψηφίσουν τα πάντα αν θεωρήσουν ότι δεν έχουν διαφορές και μάλιστα το εμφανιζόμενο και προβεβλημένο από τα ΜΜΕ νέο σχήμα έχει και την ελκυστικότητα του καινούργιου. Ο μοναδικός τρόπος να συσπειρώσει τον κόσμο και να κερδίσει το κόμμα την κυβερνητική εξουσία είναι η ριζοσπαστικοποίησή του, η ανάδειξη του ανατρεπτικού λόγου, με απεύθυνση στην κοινωνία με βάση το πρόγραμμά του για ακύρωση των μνημονίων, εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης, ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της χώρας, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ιδιαίτερα για το τελευταίο, που εκφράζει την ένταση και την οξύτητα των κοινωνικών προβλημάτων απαιτείται ανάληψη πρωτοβουλιών για ανάπτυξη αγώνων.
Για να αναπτυχθούν όμως αγώνες και να πειστεί η πλειοψηφία του λαού να βγει πάλι στους δρόμους θέλει όραμα. Όραμα για να ξεπεράσει φόβους, αναστολές, τρομοκρατία από τα ΜΜΕ, όραμα για να αγωνιστεί με την Αριστερά για ένα καλύτερο αύριο. Δυστυχώς όμως, μέχρι τώρα, κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Το επόμενο διάστημα θα φανούν οι συνέπειες των μέτρων που ήδη έχουν ψηφίσει και δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη και βεβαίως θα ψηφιστούν και άλλα μέτρα.
Ήδη έχουμε νέες μειώσεις στις συντάξεις και θα ακολουθήσουν και άλλες, δεδομένου ότι τα αποθεματικά των Ταμείων εξαντλούνται και το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει. Οι συντάξεις όμως στηρίζουν (λόγω της μεγάλης ανεργίας) ολόκληρη την ελληνική οικογένεια. Και όμως, στην προχθεσινή συγκέντρωση των συνταξιούχων ο ΣΥΡΙΖΑ «έλαμψε» δια της απουσίας του.
Πρέπει συνεπώς να αντιστρέψουμε το κλίμα το επόμενο διάστημα. Πρέπει να προγραμματιστούν συνεδριάσεις των πολιτικών κινήσεων για να συζητηθούν τα κοινωνικά προβλήματα αλλά και να διοργανωθούν λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε πόλη, σε κάθε συνοικία. Να αναδείξουμε την Αριστερά με το πρόγραμμα και τους αγώνες της ως την μοναδική ελπίδα σε αυτόν τον τόπο.
Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε την απογοήτευση, την παραίτηση αλλά και την αποχή από την πολιτική και τις εκλογές εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, που δεν προσήλθαν στις κάλπες και είναι αυτοί που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Η συμμαχία, η συστράτευση μ' αυτούς είναι το ζητούμενο.
Οποιαδήποτε άλλη τακτική, συνεργασία μ' ότι πιο φθαρμένο και αναξιόπιστο υπάρχει στην πολιτική σκηνή όχι μόνο θα μας οδηγήσει στην ήττα αλλά θα χαθεί και μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα και για την Αριστερά σε όλη την Ευρώπη.
Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου