11.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΑ ΤΟΥ 2014 ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ!
ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ, "ΤΣΕΚΟΥΡΙ" ΣΕ ΕΦΑΠΑΞ-ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
«Πακέτο» μέτρων - που έχουν ήδη ψηφισθεί από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και θα τεθούν σε ισχύ για πρώτη φορά από το 2014- έρχεται μετά την σκιαμαχία εσωτερικής κατανάλωσης που έδωσε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με την τρόικα.
Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο τύπο (26/10), το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει ήδη να σχεδιάζει τις νέες παρεμβάσεις ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που εντοπίζει η τρόικα ύψους 2 δις. ευρώ, ενώ επισήμως το ίδιο είτε αρνείται την ύπαρξη του είτε το υποτιμά στα 500εκ.
Χαρακτηριστικό είναι πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ.
Σταϊκούρας, σε συνέντευξη του στον κυριακάτικο τύπο αναφέρει πως "η
εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για
το 2014 [..] αρκεί να υλοποιηθούν τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα".
Τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφισθεί και δημοσιοποιηθεί και θα ισχύσουν για πρώτη φορά απο το 2014 οδηγούν σε αυξήσεις φόρων, κατάργηση φοροαπαλλαγών καθώς και περικοπές δημοσίων δαπανών, ενώ «τσεκούρι» θα πέσει και στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων. Στο πεδίο, μάλιστα, των περικοπών δαπανών τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ περιλαμβάνουν από συγχωνεύσεις νοσοκομείων (!) και σχολείων μέχρι και το λουκέτο σε ΔΕΚΟ που «εμφανίζονται» ζημιογόνες. Μάλιστα, για να έρθει η τρόικα στην Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου ώστε να αξιολογήσει το ελληνικό πρόγραμμα "διάσωσης", περιμένει αφενός να ανακοινωθεί το κλείσιμο της ΕΑΣ-ΕΛΒΟ και να μείνουν οι εργαζόμενοι άνεργοι, αφετέρου να ολοκληρωθεί η διαδικασία "κινητικότητας" των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.
Αναλυτικότερα, τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφισθεί ή ανακοινωθεί περιλαμβάνουν:
- Αυξήσεις σε τιμολόγια της ΔΕΗ και άλλων ΔΕΚΟ. Οι αυξήσεις της ΔΕΗ θα επιβληθούν εξαιτίας της κατάργησης των επιδοτήσεων στα τιμολόγια ηλ. Ρεύματος.
- Αύξηση τιμής εισιτηρίων Αστικών Συγκοινωνιών, ΟΣΕ και Προαστιακού.
- Διατήρηση της «Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης» για ακόμη τρία χρόνια.
- Αύξηση τελών κυκλοφορίας και φόρος πολυτελείας σε οχήματα άνω των 1.929 κυβικών.
- Κατάργηση φόρων και τελών υπέρ τρίτων.
- Κατάργηση της ισχύουσας κλίμακας στο φόρο εισοδήματος. Η νέα κλίμακα θα ισχύσει από το 2014 και προβλέπει μόνο τρία κλιμάκια για μισθωτούς και συνταξιούχους.
- Κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και αντικατάσταση του με σταθερή έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ, σε όσους έχουν εισόδημα έως 21.000 ευρώ. Η έκπτωση θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος.
- Κατάργηση φοροαπαλλαγών για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κύριας κατοικίας και των παιδιών που σπουδάζουν, ασφάλιστρα και δίδακτρα φροντιστηρίων.
- Αλλαγή της κλίμακας φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ, ενώ δεν προβλέπεται ούτε η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.
- Νέος φόρος ακινήτων, που θα ενσωματώνει το χαράτσι της ΔΕΗ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Στόχος του νέου φόρου είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με αποτέλεσμα υπόχρεοι στο νέο φόρο να είναι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας που δεν πλήρωναν ως σήμερα. Ο νέος φόρος, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που έδωσε το υπ. Οικονομικών προς διαβούλευση, θα πρέπει να βεβαιώσει έσοδα 3,5 δις ευρώ και να φέρει στα ταμεία 2,9 δις ευρώ.
- Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο νερό.
- Ακόμα μεγαλύτερη περικοπή φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου.
- Αύξηση των χαμηλών συντελεστών φορολόγησης στα νησιά.
- Κατάργηση της έκπτωσης που προκύπτει από τις ιατρικές δαπάνες.
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ:
- Περικοπές σε επικουρικές συντάξεις
- Περικοπές στο ΕΦΑΠΑΞ
- Απολύσεις 11.000 δημοσίων υπαλλήλων
- Διαθεσιμότητα όσων δημοσίων υπαλλήλων δεν εντάχθηκαν στο μέτρο το 2013
- Περικοπή φαρμακευτικής δαπάνης
- Περικοπή δαπάνης για ιδιωτικά θεραπευτήρια
- Μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% από το 23%.
- Συγχωνεύσεις σχολείων
- Συγχωνεύσεις εφοριών
- Συγχωνεύσεις νοσοκομείων
- Κλείσιμο ΔΕΚΟ που δεν μπορούν να λειτουργήσουν αυτοτελώς
- Περαιτέρω περικοπή δημοσίων επενδύσεων, που μπορεί να γίνει ακόμη και αναδρομικά από το 2013.
ΤΡΟΪΚΑ: ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΕΙΡΑ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ - ΑΠΟΛΥΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ 11.000
Δ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ - ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
Πέραν των ως άνω μέτρων που έχουν ψηφισθεί ή ανακοινωθεί εντός του 2013 και τα προηγούμενα χρόνια και θα εφαρμοσθούν για πρώτη φορά εντός του 2014, η τρόικα πιέζει για τη λήψη σειράς νέων "ολοκαίνουργιων" επώδυνων μέτρων.
Τα νέα αυτά μέτρα αφορούν το κλείσιμο δημοσίων οργανισμών και ΔΕΚΟ, μείωση συντάξεων ειδικών ταμείων, περαιτέρω δραστικές περικοπές σε επικουρικές και εφάπαξ που φτάνουν ως την κατάργηση του τελευταίου, την επίσπευση των απολύσεων κ.λπ κ.λπ.
Την απόλυση 11.000 εργαζομένων (που έχει ήδη συμφωνήσει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) μέσα στον πρώτο μήνα του 2014 αναμένει η τρόικα, έτσι ώστε να ελαφρυνθεί ευθύς εξαρχής το μισθολογικό κονδύλι του προϋπολογισμού. Υπενθυμίζεται, πως η απόλυση των 11.000 δημ. υπαλλήλων προβλέπεται
Εκτός από τα παραπάνω μέτρα-φωτιά, η τρόικα εστιάζει το ενδιαφέρον της και στο μισθολογικό κομμάτι, κυρίως των δημόσιων οργανισμών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας, η κυβέρνηση μετά από απαίτηση της τρόικας, προσανατολίζεται στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλο τον δημόσιο τομέα (αφορά δηλαδή το 40% των δημ. υπλαλλλήλων), γεγονός που θα οδηγήσει αυτόματα σε μισθολογικές περικοπές. Επίσης, από το μέτρο αυτό δεν θα γλιτώσουν ούτε οι αποδοχές και οι συντάξεις των αστυνομικών. Ακόμη, η τρόικα ζητεί από τη ελληνική κυβέρνηση την επέκταση της "κινητικότητας-διαθεσιμότητας" και για το 2014.
Όσον αφορά τους φορολογικούς συντελεστές στην κατανάλωση,
η τρόικα ααπαιτεί την επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% (από 13%)
καθώς και την άυξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καπνό, αλκοοόλ και είδη πολυτελείας.
Παράλληλα, η τρόικα αναμένει από την κυβέρνηση να καταθέσει, πέραν των περικοπών στις δαπάνες του ασφαλιστικού που ήδη αναφέραμε, χρονοδιάγραμμα για την πλήρη κατάργηση του εφάπαξ, καθώς και αλλαγή του καθεστώτος παροχών των "ευγενών ταμείων" με σκοπό τη μείωσή τους στα επίπεδα των υπολοίπων ταμείων.
Ακόμη, οι απαιτήσεις της τρόικας περιλαμβάνουν την μείωση των αμυντικών δαπανών καθώς και την εισαγωγή νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Τέλος, όσον αφορά τις αποκαλούμενες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που σκοπεύει να προωθήσει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνεται η αύξηση του ορίου απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα καθώς και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών με εισαγωγή κριτηρίων όπως το εισόδημα.
ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΪΚΑ
Σχεδόν 400.000 εργαζόμενοι αναμένεται να πληγούν από την αλλαγή που φέρεται να σχεδιάζει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μετά απο απάιτηση της τρόικας, στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Σε αυτή την περίπτωση θα αυξηθούν άμεσα ως και 10 ή 12 χρόνια τα όρια ηλικίας που ισχύουν σήμερα για τη συνταξιοδότηση από τα 50 σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ.
Συγκεκριμένα, εάν οι αλλαγές που σχεδιάζονται, τεθούν τελικά σε ισχύ θα επηρεάστουν οι εξής ομάδες ασφαλισμένων:
1. Δημ. Υπάλληλοι που συμπλήρωσαν 25 ετία στο Δημόσιο τη διετία 2011-2012.
2. Μητέρες ανηλίκων που θεμελίωσαν δικαίωμα ως το τέλος του 2012.
3.Ασφαλισμένοι ως το τέλος του 1982 στο Δημόσιο και στα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών.
4.Ασφαλισμένοι απο το 1983 ως το 1992 που συμπλήρωσαν 35ετία ως το τέλος του 2012.
5.Εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
6.Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ με 4.500 ημέρες ασφάλισης ως το τέλος του 2012 και με όριο ηλικίας το 60 έτος.
7. Γυναίκες με 10.000 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ ως το τέλος του 2012.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί, πως ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με το ζήτημα των ορίων ηλικίας. Σε τηλεοπτική του παρέμβαση δήλωσε, πως δεν θα θιγούν τα όρια συνταξιοδότησης που ισχύουν μέχρι σήμερα, ενώ όσο αφορά τις συντάξεις των "ειδικών ταμείων" ΔΕΚΟ και τραπεζών ανέφερε πως «η εξίσωση είναι δύσκολη, θα εξαντλήσω τις προσπάθειες να μη θιγούν οι συνταξιούχοι αυτής της ομάδας», παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του μη μισθολογικού κόστους στα επίπεδα του ΙΚΑ.
Στη συνέχεια η Iskra, παραθέτει σχετικό ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες του διαδυκτίου:
"ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ ΤΩΝ 500 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ"
«Το παιχνίδι επάνω του» παίρνει ο Γιάννης Στουρνάρας, για να τα βρουν κυβέρνηση και δανειστές. Μετά το αδιέξοδο στις πολιτικές διαβουλεύσεις Σαμαρά με του Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς ακόμα και η Άγκελα Μέρκελ ύψωσε τους ώμους και παρέπεμψε στους ελεγκτές της Τρόικα για τα περαιτέρω, ο υπουργός Οικονομικών ρίχνει γέφυρες για άμεση επιστροφή της «ομάδας Τόμσεν» στην Αθήνα, έστω και αν... απουσιάσει ο ίδιος ο κ. Τόμσεν.
Άμα τη επιστροφή της Τρόικα, θα αρχίσε το παζάρι για τα μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ για τα οποία συζητά η Αθήνα, που μπορεί να φτάσουν στα 2 δισ. όπως ζητά η Τρόικα.
Οι επικεφαλής της Τρόικα άφηναν «χαλαρό» και αμφίβολο το ραντεβού της επιστροφής τους στην Αθήνα, αν και έχει οριστεί για τις 3 ή 4 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, Αθήνα και Τρόικα βρίσκονται ήδη σε διαβουλεύσεις για να επιστρέψει άμεσα η Τρόικα τουλάχιστον για 10-15 μέρες, ώστε να φανεί ότι οι δύο πλευρές συζητούν και να διαλυθούν οι σκιές και οι αμφιβολίες που έχουν αρχίσει να συσσωρεύνται πάνω από την Ελλάδα για την τύχη και το μέλλον του προγράμματος διάσωσης
Σύμφωνα με άλλες πηγές μάλιστα, η έλευση της Τρόικα θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη από την επόμενη εβδομάδα, έστω και για το θεαθήναι, ακόμα και αν δεν μετέχει (αρχικά τουλάχιστον) ο κ.Πόουλ Τόμσεν στην αποστολή!
Αυτό μπορεί να συμβεί αν οι γιατροί απαγορεύσουν στον κύριο Τόμσεν να
πετάξει στην Αθήνα, λόγω μίας επέμβασης που έκανε στη μέση,όπως οι ίδιες
πηγές ανέφεραν στο newmoney.gr. Στην περίπτωση
κωλύματος του επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, τον κ.Τόμσεν θα τον
αντικαταστήσει ο Ινδός συνεργάτης του, κ.Ρισιγκογιάλ.
Ασφαλιστικό και ΕΑΣ
Αν , βάσει σχεδίου, επιστρέψει σε μία εβδομάδα η Τρόικα, θα τεθούν αυτομάτως τρία θέματα:
- Να κλείσουν «εδώ και τώρα» οι εκκρεμότητες για τη δόση του 1 δισ. ευρώ: η Τρόικα ζητά λουκέτο σε ΕΑΣ και δίνει πίστωση χρόνου στη ΛΑΡΚΟ, εάν και εφόσον πει «ΝΑΙ» και η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομσιόν για τις κρατικές ενισχυσεις.
- Να συμφωνηθεί το ύψος της «μαύρης τρύπας» που η κυβέρνηση το ανεβάζει στα 500 εκατ. (στο χειρότερο δνατό σενάριο) αλλά η Τρόικα το ανεβάζει στα 2 δισ.
- Να συμφωνηθούν τα βασικά μέτρα του 2014 με πρώτο πεδίο εφαρμογή το Ασφαλιστικό όπου η Τρόικα «ψάχνεται» για μισό έως και 1 δισ. ευρώ.
Ψαλίδι 20% στις συντάξεις όσων αποχωρούν 55 έως 60 ετών
Κοφτερό
ψαλίδι στις συντάξεις έως και 20% όσων βγαίνουν στη σύνταξη κάτω από 60
ετών είναι το εναλλακτικό σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό
επιτελείο μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η εξαγγελία για την
κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Ειδικότερα η εισφορά που ήδη παρακρατείται (20% για το τμήμα πάνω από τα 1.200 ευρώ και 40% για το τμήμα πάνω από τα 1.000 ευρώ)
αφορά σήμερα όσους είναι κάτω των 55. Το νέο σχέδιο προβλέπει οι
περικοπές να επεκταθούν και στους συνταξιούχους 55-60 ετών. Η απώλεια
είναι βαριά ιδίως για όσους βγαίνουν αναγκαστικά στη σύνταξη εξαιτίας
της ανεργίας. Ωστόσο ο Υπουργός Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός ότι το
δημοσιονομικό κενό προέρχεται κυρίως από τα ασφαλιστικά ταμεία και από
αυτά πρέπει να αναζητηθούν οι πόροι.
Δεν
αποκλείεται πάντως στη σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα, αν δεν
καλυφθεί το κενό, να ξαναβγεί από το συρτάρι το σχέδιο κατάργησης των
πρόωρων συντάξεων που εξοντώνει 350.000 ασφαλισμένους, κυρίως τις
μητέρες ανηλίκων οι οποίες θα επιβαρυνθούν έως και 12 χρόνια,
τους ασφαλισμένους με 35ετία που θα αναγκαστούν να δουλέψουν πάνω από 40
χρόνια, τους ανέργους πάνω από 50 ετών, οι οποίοι προσδοκούσαν να βγουν
με μειωμένη σύνταξη και τους ασφαλισμένους με το καθεστώς των βαρέων
και ανθυγιεινών.
Χαμένες
είναι κυρίως οι μητέρες που έχουν μεν θεμελιώσει δικαίωμα
συνταξιοδότησης αλλά έχουν παραμείνει στη δουλειά έως ότου «πιάσουν» και
το όριο ηλικίας . Για παράδειγμα, μια μητέρα ανηλίκου του
ιδιωτικού τομέα που θεμελίωσε δικαίωμα σύνταξης το 2012 με 18,3 έτη
ασφάλισης και μπορεί να βγει στη σύνταξη στα 60 ή στα 55 με μειωμένη θα
επιβαρυνθεί με 2 έως 12 επιπλέον χρόνια δουλειάς ώστε να
συνταξιοδοτηθεί στα 62 με μειωμένη και στα 67 με πλήρη. Η ποινή μπορεί
εν μέρει να μετριαστεί με την εξαγορά πλασματικών χρόνων.
Οι περικοπές όμως δε σταματούν στις πρόωρες συντάξεις. Η
ασφαλιστική παρέμβαση θα περιλαμβάνεις σχέδιο περικοπής των συντάξεων
των ειδικών ταμείων το οποίο αν εφαρμοστεί κατά γράμμα όπως ορίζει το
μνημόνιο, θα αποφασιστούν μικρές μειώσεις ως απόρροια της μείωσης των
εισφορών. Αν όμως το μαχαίρι μπει βαθιά και απαιτηθούν άμεσα
μειώσεις κατά 20% η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει και τα 200 εκ ευρώ.
Ανοιχτό επίσης παραμένει και το θέμα της αναζήτησης ισοδύναμου μέτρου
αφού έχει οριστικά αποκλειστεί το ενδεχόμενο της εισφοράς 1 τοις χιλίοις
για το 2013 και 3 τοις χιλίοις για το 2014 επί του τζίρου των
επιχειρήσεων για την ενίσχυση του ΟΑΕΕ που αποτελεί μνημονιακή μας
υποχρέωση.
Η τροπολογία που θα καταθέσει ο Υπουργός Εργασίας για διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ με την ένταξη 80.000 ασφαλισμένων από το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ,
χωρίς να αλλάξει το ύψος των εισφορών τους, δεν καλύπτει το έλλειμμα
του Οργανισμού. Αν δεν επανέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η
εισφορά των επιχειρήσεων, θα βγει από το συρτάρι ως ισοδύναμο μέτρο το
σχέδιο για περικοπή των συντάξεων του πρώην ΤΕΒΕ έως και 30%.
Θεωρείται σίγουρο πάντως ότι ούτε και μετά από 10-15 μέρες συζητήσεων στην Αθήνα δεν θα έχουν κλείσει όλα αυτά τα θέματα,
η επίλυση των οποίων θα μετατεθεί για την επόμενη επάνοδο των ελεγκτών
–και αφού συγκροτηθεί κυβέρνηση το Βερολίνο- που θα διαρκέσει από τα
τέλη Νοεμβρίου και έως κοντά στα Χριστούγεννα.
Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2016
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου