Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο, 5 Απριλίου 2014

ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

(Παρ. 4/4/14 - 17:50)
Του ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ*
Οι εντολοδόχοι της τρόικας και του κεφαλαίου Σαμαράς- Βενιζέλος μετά την καταστροφική τους απόφαση για το ξεπούλημα της στρατηγικότερη υποδομής της χώρας των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (του ΑΔΜΗΕ), επιδιώκουν να ολοκληρώσουν το έγκλημα του αιώνα να ξεπουλήσουν και να διαλύσουν την ΔΕΗ.
1. Τη Δευτέρα 7/4/2014 θα φύγει από την Βουλή το σχέδιο της προκήρυξης του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ και θα επιστρέψει στην ΔΕΗ. Η ΔΕΗ στη συνέχεια θα προχωρήσει στην «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος» η οποία αποτελεί την προκαταρκτική φάση για τον διαγωνισμό της πώλησης του 66% των μετοχών.

2. Κατέθεσαν στην βουλή το νομοσχέδιο για την λεγόμενη «Μικρή ΔΕΗ». Με το νομοσχέδιο αυτό χαρίζουν στους ιδιώτες δημόσια περιουσία ανυπολόγιστης αξίας. Τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υδροηλεκτρικά, ορυχεία, δικαιώματα στους λιγνίτες αλλά και την διαχείριση των υδάτων!!!. Και δεν αρκούνται μόνο σε αυτό παραχωρούν στους ιδιώτες υποχρεωτικά και 2.000.000 πελάτες της ΔΕΗ!!!
Η Συγκυβέρνηση λίγο πριν την συντριβή στις ευρωεκλογές και την κατάρρευσή της χαρίζει κατ’ εντολή της τρόικα και των ντόπιων ολιγαρχών το 30%της περιουσίας και του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ.
ΧΑΡΙΖΟΥΝ:
- Μονάδες με καύσιμο λιγνίτη
(i) τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ, ισχύος 600 MW
(ii) τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330 MW
(β) την άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW
- Δικαιώματα της ΔΕΗ επί λιγνιτικών παραχωρήσεων
του ορυχείου Αμυνταίου συμπεριλαμβανομένου του ορυχείου Λακκιάς
του ορυχείου Κλειδιού
του ορυχείου Λόφων Μελίτης
των ορυχείων Κομνηνών Ι & ΙΙ
του ορυχείου Βεύης
- Υδροηλεκτρικές μονάδες
τη μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW
τη μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Θησαυρού, ισχύος 384 MW
τη μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Άγρας, ισχύος 50 MW
τη μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW
τη μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW
και την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.
Θέλουν να Ξεπουλήσουν δηλαδή μονάδες συνολικής ισχύος 2.768 μεγαβάτ (2318 εν λειτουργία συν την άδεια παραγωγής για τη μονάδα Φλώρινας (Μελίτης) 2 ).
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η νέα εταιρία, η οποία θα δημιουργηθεί ως 100% θυγατρική της ΔΕΗ στη συνέχεια θα πουληθεί.
Η υποταγή της κυβέρνησης στα ντόπια και ξένα συμφέροντα είναι αποκαλυπτική και από τα εξής:
 1. I. Ο εκπρόσωπος των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος από Φυσικό Αέριο, μιλώντας προ ημερών στο διεθνές συνέδριο energy foroum , τόνισε χαρακτηριστικά «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την πρόταση που κάναμε πέρυσι στο ίδιο συνέδριο, να διασπαστεί η ΔΕΗ και να δημιουργηθεί μια Μικρή ΔΕΗ η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί, γίνεται πράξη από την κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Όμως αυτό δεν φτάνει, θα ήταν καλύτερο να δημιουργήσει η κυβέρνηση δύο μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις!!!!!!»
 2. II. Στο άρθρο 9 αναφέρεται ότι απαγορεύεται στους πελάτες της λεγόμενης "μικρής ΔΕΗ" να αλλάξουν πάροχο και απαγορεύει στην εναπομείνασα δημόσια ΔΕΗ για 6 μήνες να δώσει προσφορά για να τους επαναφέρει!!!.
 3. III. Επίσης με το άρθρο 8 παράγραφος 5, δε, καταργείται οποιαδήποτε σύμβαση των εργαζομένων!

 1. Παράλληλα στο Eurogroup την 1η Απριλίου 2014 η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ως προαπαιτούμενο της δόσης του 1 εκ ευρώ ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ   και του ΑΔΜΗΕ και ότι πριν από το Πάσχα θα μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ από το Υπουργείο Οικονομικών και η διαχείριση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ. (ήδη είναι γνωστό ότι το 17% των μετοχών έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ). Με την πράξη αυτή θα είναι δυνατή ανά πάσα ώρα και στιγμή να προκηρυχθεί η πώληση του 17% σε ιδιώτες.
Αυτο αποτυπώνεται με σαφήνεια στην ανακοίνωση του Eurogroup της 1ης Απριλίου η οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει: «…Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί για μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και στη ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των ΔΕΚΟ…».
. Με αυτές τις τρείς ενέργειες η κυβέρνηση επιδιώκει να υλοποιήσει την πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου της 24ης Ιουλίου 2013 με την οποία έχει καθορίσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των θυγατρικών της.
H ιδιωτικοποίηση της ενέργειας που έχει γίνει τα τελευταία 13 χρόνια ως συνέπεια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των κυβερνήσεων από το 2001 και μετά καθώς και των νεοφιλελεύθερων οδηγιών της Ε.Ε. έχουν εκτοξεύσει τις τιμές της Ηλεκτρικής Ενέργειας στη χώρα μας. Η τιμή του ρεύματος έχει αυξηθεί 98% τα τελευταία 12 χρόνια και τα τελευταία 5 χρόνια 58%. Ο βασικός λόγος των αυξήσεων ήταν και είναι η ύπαρξη κινήτρων για να επενδύσουν οι ιδιώτες στο χώρο της ενέργειας αλλά και να αγοράσουν κομμάτια της ΔΕΗ ή μετοχές της. Οι αυξήσεις των τιμών του ρεύματος πέραν της ιδιωτικοποίησης έχουν ως αιτίες και τη διάσπαση της ενιαίας και καθετοποιημένης δομής της ΔΕΗ. Η ενιαία Δημόσια ΔΕΗ είχε οικονομίες κλίμακας και συντονισμένη λειτουργία. Αντί γι αυτό δημιουργήθηκαν τρεις εταιρείες: ΔΕΗ Παραγωγή-Εμπορία και ΔΕΔΔΗΕ. Καθεμιά με αυξανόμενα κόστη λειτουργίας, επενδύσεων, δανεισμού κτλ. λόγω της συρρίκνωσης του μεγέθους και με συμβόλαια πώλησης στη θέση της προηγούμενης λειτουργικής συνεργασίας. Η δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ» με την διάσπαση που θα γίνει θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το κόστος παραγωγής. Επίσης λόγω του μείγματος καυσίμου και την ηλικίας των εργοστασίων που θα της απομένουν σύντομα θα καταστεί μικρότερη από την «μικρή ΔΕΗ» και λιγότερο ανταγωνιστική προς αυτή. Οι τιμές του ρεύματος θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο διότι η παλιά ενιαία Δημόσια ΔΕΗ λειτουργούσε με λογική ανάκτησης του κεφαλαίου της σε 25 ή 50 χρόνια και με απόδοση κάτω του 5 %. Για τους ιδιώτες προφανώς ο προσανατολισμός θα είναι πιο βραχυπρόθεσμος και οι επιζητούμενες αποδόσεις υψηλότερες ανάλογες των αποδόσεων σε χρηματιστηριακά προϊόντα χωρίς βέβαια να έχουν το ανάλογο ρίσκο. Έργα με μεγάλους χρόνους απόσβεσης και μικρά επιτόκια απόδοσης κεφαλαίου, όπως είναι τα υδροηλεκτρικά και οι λιγνιτικές μονάδες, μόνο μια δημόσια επιχείρηση μπορεί να κάνει.
Στη δήθεν Δημόσια ΔΕΗ που θα απομείνει θα έχει το Δημόσιο μόνο την καταστατική μειοψηφία το (34%).
Για όλους αυτούς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο της ΔΕΗ, όλα τα Συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όλες τις κοινωνικές οργανώσεις, τις Αυτοδιοικητικές παρατάξεις και πάνω απ΄όλα όλο τον Ελληνικό λαό να δημιουργήσει ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο και να αποτρέψει αυτό ΤΟ ΜΕΓΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
Όπως έχουμε κατ΄επανάληψη τονίσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε κανένα τετελεσμένο και αυτό ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όλοι.
Η ιδιωτικοποίηση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι καταστροφική για την οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Η υπόθεση της ΔΕΗ έχει εθνικές διαστάσεις και το ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι άκρως στρατηγικής σημασίας για την οικονομία και τον ελληνικό λαό.
Η ΔΕΗ είναι η ναυαρχίδα της βαριάς μας βιομηχανίας της χώρας. Πρέπει να είναι δημόσια για να μπορεί να αξιοποιηθεί σαν βασικός μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Ο ήλιος, ο άνεμος, το νερό, ο ορυκτός πλούτος δεν μπορούν να είναι πηγή κερδοσκοπίας για τα κρατικοδίαιτα αρπακτικά της αγοράς. Είναι κοινωνικά αγαθά προσβάσιμα σε όλους κι όχι εμπορεύματα πολυτελείας για λίγους έχοντες και κατέχοντες.
Τα σχέδια της κυβέρνησης μπορεί να ναυαγήσουν με τον ενωμένο, συνεπή και αποφασιστικό αγώνα ολόκληρου του Ελληνικού λαού, την δημιουργία ενός παλλαϊκού αγωνιστικού μετώπου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Θα κάνει ότι είναι δυνατόν μαζί με τους εργαζόμενους και όλο το λαό για να μην υλοποιηθεί αυτό το εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα της Συγκυβέρνησης. Οι εντολοδόχοι της Τρόϊκα Σαμαράς και Βενιζέλος δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διαλύσουν και να ξεπουλήσουν την στρατηγικότερη Δημόσια Επιχείρηση της χώρας. Η ΔΕΗ δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα και το αίμα του Ελληνικού λαού και δεν θα επιτρέψουμε να την ξεπουλήσουν.
Αγωνιζόμαστε την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας. για να μην ιδιωτικοποιηθούν οι ενεργειακές επιχειρήσεις και να είναι δημόσιες, σύγχρονες και εξυγιασμένες, γιατί αυτό επιβάλει το πραγματικό συμφέρον του λαού και του τόπου.
Απαιτείται δημιουργία ενός παλλαϊκού μετώπου για την υπεράσπιση των κοινωνικών και γι’ αυτό δημόσιων κοινωνικών αγαθών. Η Υγεία, η Παιδεία, η Ασφάλιση, το νερό, το ρεύμα, η θέρμανση, οι συγκοινωνίες, οι επικοινωνίες, ή θα είναι αποκλειστικά δημόσια αγαθά ή απλά δεν θα υπάρχουν.
Ο αγώνας αυτός δεν είναι υπόθεση μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι υπόθεση ολόκληρου του Ελληνικού λαού γιατί είναι άμεσο ζήτημα επιβίωσης του λαού.
 • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ, ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΤΕΡΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
 • ΝΑ ΜΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 24ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ 24ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2013 ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ.
 • ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ «ΜΙΚΡΗΣ ΔΕΗ».
 • ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ.
 • ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΤΟΥ 17% ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ ΤΗΣ.
 • ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.
 • ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΙ.

*Ο Θανάσης Πετράκος είναι βουλευτής Μεσσηνίας και υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου