Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ

(Τετ. 30/4/14-11:00)
ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΙ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Με διαδικασίες-εξπρές, σήμερα Τετάρτη (30/4), παρουσιάζεται και κατατίθεται στη Βουλή, από την κυβέρνηση, το "Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015 - 2018", η κατάρτιση και η έγκριση του οποίου από την πλευρά της Κομισιόν προβλέπεται στα μέτρα ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας που ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της ΕΕ .
Το μεσοπρόθεσμο εμπεριέχει τον προγραμματισμό σκληρής λιτότητας και νέων βάναυσων μέτρων σε βάθος 4ετίας ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 5 Μαΐου. .
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η προβλεπόμενη καρατόμηση δαπανών φτάνει σε 5,5 δισ. ευρώ και οι αυξήσεις φόρων σε 2,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, και παρά και τις εκτιμήσεις γύρω από τους ρυθμούς ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ, σε ισχύ θα παραμείνουν και για τα επόμενα χρόνια όλα τα λεγόμενα «έκτακτα μέτρα» που εφαρμόζονται στο όνομα και για την αντιμετώπιση των «δημοσιονομικών δυσχερειών» που έφερε η κρίση. Η παραπέρα καρατόμηση των κονδυλίων αφορά κατά κύριο λόγο τα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Υγείας.
Με το νέο πρόγραμμα έρχεται η κατεδάφιση του ασφαλιστικού τοπίου, των εργασιακών σχέσεων και των υπολειμμάτων των προνοιακών δομών. Επίσης θα προβλέπει αλλαγές στο ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Σαρωτικές αλλαγές θα πλήξουν το ασφαλιστικό σύστημα και θα νομοθετηθούν μέσα στο 2014. Πλήττονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ώστε όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι να βγαίνουν στη σύνταξη μετά το 62ο έτος.
Μεγάλοι ζημιωμένοι από το νέο σύστημα θα είναι οι τρίτεκνοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενες μητέρες με ανήλικα παιδιά.
Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις 5 Μάη, δηλαδή μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), όπου ο Γ. Στουρνάρας θα βάλει και επίσημα στο τραπέζι το ζήτημα της «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους. Στη ίδια συνεδρίαση, θα παρουσιαστεί και το «εθνικό σχέδιο ανάπτυξης» της συγκυβέρνησης. Πρόκειται για σειρά από παρεμβάσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων καθώς και για επιμέρους εξειδικεύσεις, που αφορούν σε επιλεγμένους κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής
Την ίδια ώρα, η έκθεση της Κομισιόν προϊδεάζει για ένα ακόμα πακέτο 20 δισ. ευρώ ως το 2017, που θα γίνει πιο συγκεκριμένο μετά τις ευρωεκλογές, και υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό ως το 2017 στα 7,7 δισ. ευρώ και το χρηματοδοτικό στα 14,9 ως το 2015.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΥ
ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΘΕΛΕΙ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Σε κινήσεις αντιπερισπασμού καταφεύγει η κυβέρνηση προκειμένου να περάσει στα μουλωχτά τα νέα αντικοινωνικά μέτρα, το περιβόητο Μεσοπρόθεσμο, εκμεταλλευόμενη τη θηριώδη υποστήριξή της από τα συστημικά media.

Στην κατηγορία της εξοικονόμησης περιλαμβάνονται νέες βάρβαρες περικοπές στο σύστημα Υγείας, μειώσεις του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου, καθώς και των συντάξεων, ακόμη και δεκάδες χιλιάδες απολύσεις. Το δημοσιονομικό κενό προβλέπεται επίσης να καλυφθεί με αύξηση της φορολογίας κατά 2,5 δισ. ευρώ ή, ακριβέστερα, με την καθιέρωση ακόμη πιο άδικης κοινωνικά φορολογίας.

Κλειστά κρατάει τα χαρτιά της η κυβέρνηση για το χρηματοδοτικό κενό 15 δισ. ευρώ (2014-15) που η κάλυψή του συναρτάται με τη ρύθμιση του χρέους τους επόμενους μήνες, εξέλιξη που ισοδυναμεί με νέο δάνειο και νέο Μνημόνιο.

Ο Σαμαράς ξαναθυμάται τη συνταγματική αναθεώρηση. Παρ' ότι γνωρίζει ότι στην παρούσα Βουλή δεν συγκεντρώνεται η αναγκαία αναθεωρητική πλειοψηφία, επιχειρεί να θέσει στη δημόσια ατζέντα θέματα συνταγματικών ανατροπών, όπως η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, η συνταγματοποίηση του ανωτάτου ορίου του δημοσίου ελλείμματος, η απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τα ιδιωτικά ΑΕΙ κ.ά. Στην ουσία επιχειρεί να καταστήσει το Σύνταγμα οιονεί Μνημόνιο ή, διαφορετικά, να συνταγματοποιήσει το Μνημόνιο του νεοφιλελευθερισμού. Ακόμη κι αν δεν συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές, θα εμφανιστεί να έχει την πολιτική πρωτοβουλία να συγκεντρώσει γύρω του το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και να μετατρέψει τη "συνταγματική συμμαχία" σε στρατηγική συμμαχία, σε πρόπλασμα της μετάλλαξης νέου δεξιού κόμματος.

Στην πραγματικότητα το καταρρέον πολιτικό σύστημα σχεδιάζει κινήσεις επανατοποθέτησης μετά τις ευρωεκλογές, με τον ομολογούμενο φόβο ότι το αποτέλεσμα των τριπλών εκλογών θα δημιουργήσει συνθήκες κυβερνητικής αστάθειας, όπως πανικόβλητος, αλλά και με εκφοβιστική διάθεση, παραδέχτηκε ο Βενιζέλος. Το κυβερνητικό δίδυμο ζει με την αγωνία της κάλπης και βλέπει απειλητικό το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ. Καταφεύγει σε τεχνάσματα αθέμιτης εκλογικής επιρροής, στα όρια της νοθείας.

ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΙ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Είναι ένα θέμα που δεν έχει κλείσει είπε μόλις χθες σε συνέντευξή του ο κ. Βρούτσης ανοίγοντας και πάλι διάπλατα τη συζήτηση.
Με δεδομένη την πίεση τόσο από τους εργοδότες, όσο και από την Ευρώπη η κυβέρνηση εξετάζει εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή.
Στο τραπέζι από τον Ιούνιο πέφτει και πάλι το θέμα της αύξησης των απολύσεων κατά 10% και ως 30 άτομα τον μήνα αλλά και η απελευθέρωση των απολύσεων για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 300 άτομα.
Αλλαγές που σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του τρόπου προκήρυξης των απεργιών αλλά και της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργάνων και την ταυτόχρονη επαναφορά του λεγόμενου “λοκ άουτ” της ανταπεργίας δηλαδή αλλάζουν άρδην τα δεδομένα.
Λόγω εκλογών στην τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα ειδικά το θέμα των απολύσεων πήγε... περίπατο, όμως φαίνεται πως επανέρχεται και μάλιστα οι αποφάσεις αναμένονται ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου