Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

11000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ & NEA ΒΑΡΗ ΣΤΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το «παζάρι» για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, ενώ κυβέρνηση και τρόικα θα επιδιώξουν να ολοκληρώσουν τον πρώτο γύρο συναντήσεων μέχρι την Πέμπτη, για να ξεκινήσει έπειτα η συγγραφή του επικαιροποιημένου Μνημονίου.
Η διαπραγμάτευση για τη βασική διαρθρωτική μεταρρύθμιση, δηλαδή την εφαρμογή των προτάσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), φαίνεται ότι έχει ακόμη αρκετό δρόμο, καθώς η τρόικα επέμεινε στη θέση της να υιοθετηθεί το 100% αυτών και δέχεται μόνο λίγες, καλά θεμελιωμένες εξαιρέσεις.
Παράλληλα το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο βρίσκεται υπό την αίρεση των Βρυξελλών ακόμη κι αν επιτευχθεί «δεν φτάνει». Οι δανειστές θέλουν, σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου για να προχωρήσουν σε νέα «συνδρομή» για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας.
Συγκεκριμένα ο επίτροπος Όλι Ρεν όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή τόνισε ότι “το πρωτογενές πλεόνασμα δεν φτάνει” καθώς οι δανειστές θέλουν πλήρη εφαρμογή των όρων του Μνημονίου προκειμένου να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό εφόσον χρειαστεί. 
«Τον Νοέμβριο του 2012, η Ευρωομάδα ανέφερε ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα εξετάσουν την σκοπιμότητα περαιτέρω μέτρων και συνδρομής όταν η Ελλάδα επιτύχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής όλων των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιτύχει δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ ίσο προς 124 % του ΑΕΠ το 2020, και δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ σημαντικά χαμηλότερο από 110 % το 2022» είναι χαρακτηριστικά η απάντηση Ρεν.


ΝΕΑ ΒΑΡΗ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Στα προβλήματα προστίθενται και οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Οι Financial Times, σε δημοσίευμά τους, αναφέρουν ότι την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για αναγκαία κεφάλαια 6 δισ. ευρώ οι δανειστές επιμένουν στα 20 δισ. ευρώ. Τραπεζικοί κύκλοι αποδίδουν το δημοσίευμα σε «διαρροές σκοπιμότητας» και υποστηρίζουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε στις διαρροές αυτές καθώς εμφανίζεται ενοχλημένο από την ενδεχόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.
Επιπλέον, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, κάνουν λόγο για άσκηση «πολιτικών πιέσεων» από το ΔΝΤ, ενώ επικαλούνται και πρόσφατη συνέντευξη του Π. Τόμσεν στην οποία έκανε λόγο για «υγιές τραπεζικό σύστημα». Οι ίδιες πηγές διερωτώνται τι έχει αλλάξει και πώς έχει καταλήξει στο ποσό των 20 δισ. ευρώ το ΔΝΤ. Στην ενημέρωση που πραγματοποίησε η TτΕ στις διοικήσεις των τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα, οι κεφαλαιακές ανάγκες από τα «τεστ αντοχής» της ΒlackRock υπολογίζονται στα 5,5 δισ. ευρώ.

Η τρόικα πάντως θα δει την Πέμπτη τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο και θα συζητήσουν για τις κεφαλαιακές ανάγκες. Στέλεχος του υπ. Οικονομικών αν και ρωτήθηκε σχετικά με το δημοσίευμα των Financial Times, δεν θέλησε να πει αν συζητήθηκε σήμερα στη συνάντηση της τρόικας με τον Γιάννη Στουρνάρα.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
Πιο συγκεκριμένα, από τη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα και του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας προκύπτει ότι στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, καθώς και το πώς θα αντιμετωπιστεί μια πιθανή ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής του 2014 από τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τους ενστόλους, τους δικαστικούς κ.ά. Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα έχει ζητήσει να συμπεριληφθεί στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο πρόβλεψη για τα ισοδύναμα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση σε περίπτωση που ανατραπεί η εισοδηματική πολιτική του 2014.
Πάντως, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013. Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) εξετάζουν σε τεχνικό επίπεδο σε ποιον προϋπολογισμό (του 2013 ή του 2014) θα πρέπει να περιληφθούν κάποιες εγγραφές (έσοδα από τους αυτοκινητοδρόμους 550 εκατ. ευρώ, κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων–ΠΔΕ, και από άλλους φορείς του Δημοσίου). Στο κομμάτι των δημοσιονομικών περιλαμβάνονται επίσης η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των προτάσεων του ΟΟΣΑ, η τρόικα εξέφρασε επιφυλάξεις για την πρόταση σχετικά με το γάλα, υποστηρίζοντας πως η καθιέρωση ειδικής κατηγορίας γάλακτος 1-2 ημερών δημιουργεί νέο καθεστώς προστασίας.
Ως προς το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, επιμένει στη διάθεσή τους και εκτός των φαρμακείων. Επίσης, στάθηκαν στο καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων (ωράριο, αδειοδότηση, ιδιοκτησιακό καθεστώς, γεωγραφικοί περιορισμοί). Η τρόικα αντέδρασε αρνητικά και στις προτάσεις της κυβέρνησης για τα βιβλία και το ψωμί. Συνολικά από τις 329 προτάσεις του ΟΟΣΑ υπάρχει σύγκλιση στις 240, απόκλιση σε περίπου 30, ενώ για τις υπόλοιπες που η ελληνική κυβέρνηση έχει αφήσει εκτός, η τρόικα ζήτησε να εξεταστούν μία προς μία (π.χ. ΚΤΕΛ κ.λπ.). Οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν επιφυλάξεις ακόμη και για τις αλλαγές στις εμπορικές μισθώσεις, οι οποίες θεσπίστηκαν πρόσφατα με νόμο, αντιδρώντας ειδικότερα στη διατήρηση τριετούς προστασίας.
ΑΓΚΑΘΙΑ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ & ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Πάντως τα μεγάλα αγκάθια με την τρόικα παραμένουν οι απολύσεις στο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τα ελλείμματα των Ταμείων που αναμένεται να φέρουν ακόμη και μειώσεις στις συντάξεις.

Οι τροϊκανοί μετά τις απανωτές στα προγράμματα απολύσεων και διαθεσιμότητας και τις συνεχείς αιτήσεις από την ελληνική πλευρά για παράταση ζητούν πλέον επιτακτικά την παρουσίαση βήμα προς βήμα του προγράμματος τόσο για τις 12.500 διαθεσιμότητες όσο και για τις 11.000 απολύσεις που πρόκειται να γίνουν φέτος.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ζητήθηκε από τον Κ. Μητσοτάκη δείχμα τον φορέων απ' όπου θα προέλθουν οι απολύσεις οι οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουν τον ερχόμενο μήνα και σταδιακά να φτάσουν τις 11.000 ως το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Παράλληλα πέφτει ξανά, σήμερα, στο τραπέζι το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ενώ στη συνάντηση στις 10:00 με τον Γ. Βρούτση αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα της μείωσης κατά 3,9 των εργοδοτικών εισφορών.

Έτσι αυτομάτως μπαίνει και το θέμα των ελλειμμάτων των ταμείων καθώς μόνο η μείωση των εργοδοτικών εισφορών οδηγεί σε μια τρύπα 850 εκατομμυρίων η οποία θα πρέπει να καλυφθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
ΤΡΙΤΗ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου