Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ: ΟΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη των
ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 20/20/4-2-2014 επίκαιρη επερώτηση τριάντα τεσσάρων Βουλευτών του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, των κ.κ. Γεωργίου Πάντζα, Παναγιώτας Δριτσέλη, Νικολάου Βούτση, Αναστασίου Κουράκη, Δημητρίου Στρατούλη, Αλέξιου Μητρόπουλου, Θεόδωρου Δρίτσα, Ηρούς Διώτη, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ευγενίας Βαμβακά και άλλων προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχετικά με τα προβλήματα στον ελληνικό αθλητισμό.

(AG)


(IK)
Πριν δώσω το λόγο στον πρώτο από τους επερωτώντες Βουλευτές, σας ενημερώνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι επειδή, όπως είδατε, σήμερα είχαμε αρκετές ερωτήσεις –και αυτό είναι πολύ θετικό- και ο χρόνος έχει προχωρήσει, θα πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια να τηρούμε τους χρόνους.
Επίσης, να ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο πρώτος από τους επερωτώντες Βουλευτές –εν προκειμένω ο κ. Πάντζας- έχει δέκα λεπτά. Η κυρία Δριτσέλη έχει πέντε λεπτά, όπως και ο κ. Πετράκος, ο κ. Βούτσης και ο κ. Αμανατίδης. Ο κ. Στρατούλης και ο κ. Μητρόπουλος έχουν από τρία λεπτά.
Το λόγο έχει ο κ. Πάντζας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η χώρα μας βυθίζεται όλο και περισσότερο στην οικονομική ύφεση και την κοινωνική εξαθλίωση. Αυτό είναι αποτέλεσμα μίας καταστροφικής πολιτικής δεκαετιών, με αποκορύφωμα το έγκλημα των μνημονίων.
Μέσα σε όλα αυτά και ο ελληνικός αθλητισμός πληρώνει και αυτός το δικό του βαρύ τίμημα, όπως άλλωστε και η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση και όλοι οι τομείς της κοινωνικής πρόνοιας.
Ο αθλητισμός, ξεκίνησε από τα αρχαία χρόνια τελείως αγνός, χωρίς υστεροβουλία, βασισμένος στο πνεύμα του ευ αγωνίζεσθαι και της υγιούς και ευγενούς άμιλλας. Είχε ως ανώτερο σκοπό την αγωγή και την παιδεία των νέων, τον τρόπο έκφρασης της ανθρώπινης ομορφιάς, σωματικής και πνευματικής. Το περίφημο «νους υγιής εν σώματι υγιεί» αποτελούσε το κυρίαρχο νόημα στην αθλητική δραστηριότητα των πολιτών. Ο αγώνας, η πάλη, η εντατική προσπάθεια, η ανάγκη του ανθρώπου να διοχετεύσει τη ζωτικότητά του, να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και να ξεπεράσει το διπλανό του αποτέλεσαν το αρχικό κίνητρο, την πρώτη ύλη για να συνδεθεί ο αθλητισμός με την άμιλλα, την ηθική επιβράβευση της προσπάθειας, τη συμφιλίωση –σημαντικότατο αυτό- και τη συναδέλφωση, αξίες που αποτέλεσαν συστατικά στοιχεία του παγκόσμιου αθλητισμού. Τότε όμως! Εκείνη την εποχή!
Στη σημερινή εποχή, όμως, όλα τα παραπάνω, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έφτασαν να θεωρούνται μία επιχειρηματική δραστηριότητα. Να θεωρούνται εμπορικό προϊόν με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος. Το αθλητικό ιδεώδες ωθήθηκε στην εμπορευματοποίηση. Ωθήθηκε στο πεδίο της προσφοράς και της ζήτησης. Μετατράπηκε σε πηγή πλουτισμού. Μετατράπηκε σε μία ακατάσχετη χυδαιολογία με κύρια χαρακτηριστικά το φανατισμό και τη βία. Μετατράπηκε σε εργαλείο άσκησης πολιτικής και οικονομικής επιβολής από ισχυρές χώρες και μεγάλες βιομηχανίες. Μεταλλάχθηκε εν τέλει σε ένα μόρφωμα εγωισμού, ματαιοδοξίας, απληστίας, ντοπαρισμένων ινδαλμάτων λαϊκής κατανάλωσης, χωρίς τα ήθη και τα ιδανικά που  θεμελιώνει το αθλητικό ιδεώδες.
Όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που δεκαετίες τώρα εφαρμόζεται, μίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που επέβαλε την άθλια και ανεξέλεγκτη ασυδοσία και οδήγησε σταδιακά τον αθλητισμό στον εκφυλισμό.
 Το πολιτικό σύστημα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποίησε τον αθλητισμό ως εργαλείο πελατειακών σχέσεων και όχι ως κοινωνικό αγαθό επωφελές για το σύνολο. Χρησιμοποίησε τον αθλητισμό με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργηθεί ένα παράπλευρο και παρασιτικό σύστημα ανομίας, μέσα από το οποίο κατασπαταλήθηκαν τεράστιοι πόροι που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος των κοινωνικών αναγκών στη βάση ενός υγιούς αθλητικού προτύπου.
Θυμίζω το «πάρτι» που έγινε στις ολυμπιακές υποδομές και εγκαταστάσεις. Οι υποδομές υπερτιμολογήθηκαν. Κοστολογήθηκαν δέκα φορές παραπάνω από την πραγματική αξία τους μόνο και μόνο για να τα οικονομήσουν κάποιοι.
(ΜΤ)

(1AG)
Αλήθεια, κύριε Υπουργέ, τι απέγινε το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004»; Γιατί αυτό που κοσμεί σήμερα τη χώρα είναι τα κουφάρια των ημιτελών αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και οι εγκαταλελειμμένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που σήμερα είναι χωρίς νόμιμη άδεια λειτουργίας και που δεν ανταποκρίνονται σε στοιχειώδεις προδιαγραφές, εγκαταστάσεις επικίνδυνες τόσο για την ασφάλεια όσο και για την υγιεινή αθλουμένων και θεατών.
Και εδώ, τι κάνατε; Απλά, μεταφέρατε το πρόβλημα για μετά τις εκλογές, τότε που με άνεση θα παραχωρηθούν πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις σε ιδιώτες, αφού οι δήμοι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος συντήρησης και λειτουργίας τους.
Πείτε μου, αλήθεια, τι απέγιναν το Μουσείο Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων και το Μουσείο του Παγκόσμιου Κλασικού Αθλητισμού, μουσεία που προβλεπόταν να κατασκευαστούν σε τμήμα του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης, εκεί όπου σήμερα λειτουργεί το Εμπορικό Κέντρο Golden Hall; Μήπως έγιναν περιουσία της ΛΑΜΔΑ ΔΟΜΗ Α.Ε., θυγατρικής της LAMDA Development, γνωστών επιχειρηματικών συμφερόντων; Όλα αυτά γίνονται παρ’ όλο που το συνολικό έργο έως ότου διακοπεί, στοίχισε 20.800.000 ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.
Μήπως, να θυμηθούμε τα 12.000.000 ευρώ που δαπανήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για μία εκδήλωση βράβευσης που ποτέ δεν έγινε; Για μία ολιγόωρη εκδήλωση βράβευσης 12.000.000 ευρώ!
Ο κατάλογος είναι μεγάλος, κύριε Υπουργέ. Όμως, ακόμα μεγαλύτερος είναι ο κατάλογος του ξεπουλήματος που κρατάτε στα συρτάρια του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπουργείου Οικονομικών. Μετά τον ΟΠΑΠ έρχεται ο ΟΔΙΕ, οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, το ΣΕΦ και ένα σωρό ακίνητα που σήμερα προσφέρονται όσο-όσο από το ΤΑΙΠΕΔ.
Το ΤΑΙΠΕΔ είναι το μεγαλύτερο εκτροφείο διαπλοκής και διαφθοράς. Πετάει έξω από τα γραφεία της την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας στο Ελληνικό, μία από τις κορυφαίες ομοσπονδίες της χώρας, που συγκέντρωσε είκοσι εννέα από τα συνολικά ενενήντα πέντε μετάλλια του ελληνικού αθλητισμού το 2012, τριάντα μετάλλια το 2013 και πλήθος διακρίσεων σε διεθνείς διοργανώσεις. Αυτός είναι ο σχεδιασμός σας για το μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού!
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, ενώ ξεπουλήσατε τον ΟΠΑΠ, μία από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, δεν φροντίσατε να αναπληρώσετε τις χορηγίες του. Και δεν το κάνατε αυτό γιατί, όπως η παιδεία, η υγεία, ο πολιτισμός, έτσι και ο αθλητισμός εντάσσεται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό συρρίκνωσης και εκποίησης, σχεδιασμό που έχει ξεκινήσει από το 2010 με το πρώτο θανατηφόρο Μνημόνιο.
Κύριε Υπουργέ, είναι ξεκάθαρο ότι η Συγκυβέρνησή σας αποσύρει το κράτος από τη χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Τον μετατρέπει από κοινωνικό αγαθό σε εμπορικό προϊόν για λίγους. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι εντελώς μόνοι σας ως καλοθελητές πετσοκόψατε κατά 70% τη χρηματοδότηση. Καμία τρόικα δεν σας είπε συγκεκριμένα να κόψετε από τις ομοσπονδίες και τα σωματεία. Αυτό πρέπει να το μάθει ο κόσμος που μας παρακολουθεί.
Το κάνατε, όμως, προκειμένου να υποβαθμίσετε τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες, τις ενώσεις και τα αθλητικά σωματεία, τα προγράμματα και τις δομές μαζικής άθλησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς βέβαια και τη φυσική αγωγή στην εκπαίδευση, με στόχο αφενός να δημιουργηθεί μία Γενική Γραμματεία Αθλητισμού χωρίς επιτελικό ρόλο και αρμοδιότητες, χωρίς αντικείμενο, αρκεί να διεκπεραιώνει και να νομιμοποιεί τις δράσεις της ιδιωτικής κερδοσκοπίας, δηλαδή μία υπηρεσία-«σφραγίδα».
Είχατε στόχο αφετέρου να αξιολογηθούν οι αθλητικές ομοσπονδίες υπό την ντιρεκτίβα των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων, αγνοώντας το διεθνές πλαίσιο, τους αθλητές και το κύρος της χώρας, αρκεί να δημιουργηθούν ομοσπονδίες με έναν και μόνο υπάλληλο.
Τελικά είχατε στόχο να καταστεί εφαρμόσιμη η ανταποδοτικότητα σε όλα τα επίπεδα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ανταποδοτικότητα που μόνο ένας μάνατζερ της αγοράς θα είχε ως κύριο μέλημα.
(KM)
(MT)
Το λέω αυτό γιατί εσείς, κύριε Υπουργέ, σε ραδιοφωνική σας συνέντευξη στις 13 Σεπτεμβρίου 2013 είχατε πει: «Θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζουμε τον αθλητισμό με την οπτική του μάνατζερ».
Το ίδιο ακριβώς κάνετε και με τον επαγγελματικό αθλητισμό. Έχουμε ένα σύστημα επαγγελματικού αθλητισμού σε σήψη, ένα σύστημα που με τη συναίνεση των κομμάτων της Συμπολίτευσης εξακολουθεί και απομυζά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον πλούτο του ελληνικού λαού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Το πολιτικό σύστημα, ο επαγγελματικός αθλητισμός και μερίδα των αθλητικών μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι το διαπλεκόμενο τρίγωνο που συνεχίζει να δηλητηριάζει την ελληνική κοινωνία.
Κάνετε τα στραβά μάτια στην αντιμετώπιση και την εξάλειψη της χειραγώγησης αγώνων, στο ξέπλυμα του «μαύρου χρήματος», στο ντόπινγκ, στην εκτροφή παρακρατικών μηχανισμών και στα ανεξέλεγκτα φαινόμενα κοινωνικής βίας. Από τη μία διατηρείτε και ενισχύετε την ευνοϊκή μεταχείριση των μεγαλοπαραγόντων που λυμαίνονται τον επαγγελματικό αθλητισμό και από την άλλη στερείτε από τα κρατικά ταμεία και εντέλει από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό πόρους βεβαιωμένους από φορολογικές και ασφαλιστικές παραβάσεις.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Παρακαλώ για την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε. Δώστε μου μισό λεπτό ακόμη.
Αντί λοιπόν να εργαστείτε για όλα αυτά, φέρνετε τροπολογίες-«δωράκια» σε παράγοντες του αθλητισμού, σαν αυτή που αφορά στην εγγυητική επιστολή των ΠΑΕ και ΚΑΕ. Φέρνετε τροπολογίες που αφορούν στην Επιτροπή Αποτίμησης Αξίας Αθλητών, ενισχύοντας τη δημιουργία πλασματικών ισολογισμών στις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες.
Δεν κάνετε, όμως, το ίδιο και με τον ΕΣΚΑΝ. Το λέω αυτό γιατί ενώ σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΕΣΚΑΝ δηλώσατε ότι έχετε τη βούληση τόσο εσείς όσο και η Κυβέρνηση να τον ενισχύσετε περαιτέρω, λίγους μήνες μετά στον προϋπολογισμό είδαμε το κονδύλι πετσοκομμένο κατά 80%.
Κύριε Υπουργέ, οι πάντες λένε ότι δεν μπορεί να σταθεί όρθιος ο ερασιτεχνικός αθλητισμός χωρίς επαρκή χρηματοδότηση. Αυτό το λένε όλες οι ομοσπονδίες, όλα τα σωματεία, όλη η αθλητική κοινότητα, το λένε ακόμα και αυτοί που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι «δικά σας παιδιά».
Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι κοινωνικά αγαθά ζωτικής σημασίας και υψηλής προτεραιότητας για τον άνθρωπο. Έχετε την υποχρέωση, λοιπόν, να εξασφαλίσετε όλες τις πνευματικές και υλικές προϋποθέσεις για να έχει τη δυνατότητα ο λαός και να συμμετέχει, αλλά και να απολαμβάνει τα πολιτιστικά και τα αθλητικά δημιουργήματα.
Σας παρακαλούμε να αλλάξετε πολιτική, αν και οι πάντες, η κοινωνία ολόκληρη, ξέρουν ότι πλησιάζει η ώρα που η υποχρέωση αυτή της Πολιτείας θα υλοποιηθεί με άλλους όρους, με το πρόταγμα «αθλητισμός για τον άνθρωπο και όχι για τα κέρδη».
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Το Προεδρείο προτείνει, αν και δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό, προκειμένου να μη διακόπτουμε τον εκάστοτε ομιλητή, αν κάποιος θέλει να επεκτείνει την πρωτολογία του, αυτό να γίνεται με αφαίρεση του χρόνου από τη δευτερολογία του.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Όλος ο χρόνος μου, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να χρησιμοποιηθεί στην πρωτολογία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Για εσάς ισχύει αυτό, άλλος  συνάδελφος όμως μπορεί να θέλει να κρατήσει το δικαίωμα της δευτερολογίας.
Το λόγο έχει η κυρία Δριτσέλη για πέντε λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΡΙΤΣΕΛΗ: Κύριε Πρόεδρε, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει σήμερα στη Βουλή ένα κρίσιμο, κατά την άποψή μας, ζήτημα το οποίο δεν έχει και δεν μπορεί να έχει μόνο μία ανάγνωση. Αντιθέτως, κατά τη γνώμη μας, είναι ένα πολύπλευρο θέμα που οι πτυχές του αφορούν σε κοινωνικές, οικονομικές, αλλά και πολιτικές παραμέτρους τις οποίες δεν γίνεται να επιμένουμε να παραγνωρίζουμε εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
Ο ελληνικός αθλητισμός, κύριε Υπουργέ, είναι ξεκάθαρο πια πως εκλαμβάνεται από την Κυβέρνηση ως μία παράπλευρη απώλεια των μνημονιακών πολιτικών και παρά τις τεράστιες ευεργεσίες του, η Κυβέρνηση έχει καταφέρει να θεωρείται πλέον από την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας ως μία πολυτέλεια. 
Σ’ αυτό το φόντο η Κυβέρνηση σήμερα καλείται να υποβάλει στη Βουλή των Ελλήνων τον απολογισμό του έργου της για τον αθλητισμό, ένα θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό το οποίο δυστυχώς αντιμετωπίζεται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ως εμπορικό προϊόν διαθέσιμο μόνο σε εκείνους που έχουν να το πληρώσουν. Κι αυτό γιατί στην Ελλάδα των μνημονίων οι αθλούμενοι λογίζονται ως πελάτες και ο υγιής πνεύμονας του αθλητισμού, δηλαδή η ερασιτεχνική άθληση, αποτελεί για το Υπουργείο ένα άχθος από το οποίο προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαλλαγεί.
(KO)



(2KM)
Η κοινωνική βάση ολόκληρου του αθλητικού οικοδομήματος, δηλαδή ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αφού η κρατική επιχορήγηση έχει πρακτικά εκμηδενιστεί και τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία έχουν αφεθεί αβοήθητα στη μοίρα τους με εκατοντάδες χιλιάδες αθλούμενους και ερασιτέχνες αθλητές να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα να αθληθούν χωρίς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Παράλληλα, όλο και περισσότεροι πολίτες αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά για τη χρήση των δημόσιων και δημοτικών αθλητικών χώρων, ενώ είναι σαφής και η πρόθεση για πλήρη μετακύλιση του κόστους συντήρησης των σταδίων στους δημότες και στους χρήστες τους. Από την άλλη, η καρδιά του ερασιτεχνικού αθλητισμού, τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, στην επαρχία και στις πόλεις μαραζώνουν καθημερινά από το μνημονιακό σοκ στο οποίο υποβάλλεται ο ελληνικός αθλητισμός.
Αυτή η εικόνα είναι πραγματικά αποκαρδιωτική, διότι οι ερασιτεχνικοί αθλητικοί αγώνες διεξάγονται σε ακατάλληλους για τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών χώρους, στα γήπεδα δεν υπάρχει ούτε το ελάχιστο ιατρικό προσωπικό, ενώ ακόμα και τις κάρτες υγείας τους οι ερασιτέχνες αθλητές αναγκάζονται να τις πληρώνουν πλέον οι ίδιοι από την τσέπη τους.
Τα προγράμματα μαζικής άθλησης στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουν καταρρεύσει, με τις δημόσιες αθλητικές υποδομές να έχουν παραιτηθεί στους δήμους της χώρας, χωρίς να έχουν προβλεφθεί βέβαια αντίστοιχοι πόροι για τη συντήρησή τους, με τα δημοτικά κολυμβητήρια να μην έχουν χρήματα για να ζεστάνουν τις πισίνες τους και οι πολίτες και τα ερασιτεχνικά σωματεία να μην μπορούν να αθληθούν και να προπονηθούν, ενώ χρειάζεται πλέον οι αθλητές να πληρώνουν από την τσέπη τους, από το οικογενειακό εισόδημα, ακόμα και τη συμμετοχή τους σε παιδικούς και εφηβικούς αγώνες. Όλες οι μεγάλες αθλητικές υποδομές, οι οποίες μέχρι σήμερα πληρώνονται από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, είτε βγαίνουν στο σφυρί είτε μένουν παρατημένες στην τύχη τους, στερώντας από τους πολίτες σημαντικές υποδομές.
Ταυτόχρονα, στην ελληνική επαρχία κείτονται παρατημένα τα κουφάρια του μεγαλεπήβολου Προγράμματος «Ελλάδα 2004», εκατοντάδες δηλαδή ημιτελείς χώροι άθλησης, οι οποίοι κόστισαν εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο και οι οποίοι δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν ποτέ. Και όλη αυτή η κατάσταση είναι φυσικά απόρροια της άτακτης απόσυρσης του κράτους από την στήριξη του αθλητισμού ως κοινωνικό αγαθό, ενώ είναι σαφής η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας για πλήρη εμπορευματοποίηση της ερασιτεχνικής αθλητικής δραστηριότητας.
Το μοναδικό ενδιαφέρον του Υπουργείου είναι το πώς θα διευκολυνθεί η μαζική είσοδος ιδιωτικών συμφερόντων σε όλο το φάσμα της αθλητικής δραστηριότητας, ενώ την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση σχεδιάζει ακόμα και την κατεδάφιση των δημόσιων αθλητικών υποδομών, για να παραδώσει εκτάσεις και χώρους πρασίνου σε κοινοπραξίες ξένων funds έναντι ευτελούς αντιτίμου.
Και ενώ η κρατική χρηματοδότηση παίρνει την κατιούσα, με τον Προϋπολογισμό του 2014 να φθάνει μόλις στα 60,7 εκατομμύρια ευρώ για τον αθλητισμό, η Κυβέρνηση φρόντισε να αποστερήσει από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό σημαντικότατους οικονομικούς πόρους, όπως είναι εκείνοι που προέρχονταν από τον ΟΠΑΠ, ενώ συνεχίζει σκανδαλωδώς να επιτρέπει σε αθλητικές ανώνυμες εταιρείες να χρωστούν εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο και στα ερασιτεχνικά σωματεία.
Με λίγα λόγια, η Κυβέρνηση επιμένει να αγνοεί επιτακτικά τις υποδείξεις και τις διεθνείς πρακτικές ως προς την ενθάρρυνση της άσκησης για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα υποβαθμίζοντας τη φυσική αγωγή στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Κύριε Υπουργέ, επειδή η συστηματική απαξίωση της ερασιτεχνικής δραστηριότητας και της μαζικής άθλησης έχει ως συνέπεια από τη μία να έχει σταματήσει η αθρόα προσέλευση των πολιτών προς την άθληση, ενώ από την άλλη έχει σίγουρα σημαντικές και τραγικές επιπτώσεις και στην ποιότητα του ίδιου του αθλητισμού, αλλά και στην ποιότητα της ζωής των πολιτών και επειδή τελικά ουσιαστικά ο αθλητισμός παύει να λειτουργεί ως ατμομηχανή ευεργετημάτων προς την ελληνική κοινωνία προάγοντας πανανθρώπινες αξίες, σας ρωτάμε να μας πείτε πώς σχεδιάζει η Κυβέρνηση να απαντήσει σε αυτά τα μείζονος σημασίας προβλήματα και με ποιους τρόπους θα διασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για τον αθλητισμό.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Και εμείς σας ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο κ. Αθανάσιος Πετράκος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει το δικαίωμα χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς να αθλείται και να απολαμβάνει τα ευεργετήματα της άθλησης στην υγεία, την κοινωνικότητα και τον ελεύθερο χρόνο. Για το λόγο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετεί τον αθλούμενο και τον αθλητή στο κέντρο της πολιτικής του για τον αθλητισμό. Για την Αριστερά που σκέφτεται και δρα στη λογική της ικανοποίησης των κοινωνικών αγαθών και της δίκαιης διανομής του παραγόμενου πλούτου, το πρόταγμα «αθλητισμός για τον άνθρωπο και όχι για τα κέρδη» απορρίπτει και ξεπερνά το σημερινό νεοφιλελεύθερο μοντέλο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού.
(SS)

(KO)
Είναι γνωστό ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Έκθεσή του «Υγεία και ανάπτυξη μέσω της φυσικής άσκησης και των σπορ» καταδεικνύει ότι «ένα δολάριο επένδυση το χρόνο σε χρόνο και εξοπλισμό στον αθλητισμό, οδηγεί σε οικονομία 3,2 δολαρίων σε υγειονομικές παροχές».
Το αθλητικό μοντέλο στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε χώρα, δεν είναι κοινωνικά ουδέτερο. Αποτελεί ένα σύστημα που ανατροφοδοτεί το κλίμα του ατομικισμού, της ανάθεσης, της κυριαρχίας των πελατειακών σχέσεων και του παραγοντισμού.
Ταυτόχρονα, από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα οι αθλητικές διοικητικές δομές και η αθλητική νομοθεσία στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να εξυπηρετήσουν τη συγκεκριμένη πολιτική και κοινωνική βάση του μοντέλου που δημιουργήθηκε από τα δύο κόμματα που σήμερα συγκυβερνούν, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Η Ελλάδα με αυτές τις πολιτικές κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις στη φυσική άσκηση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, μόλις το 18% των Ελλήνων ασκείται σε καθημερινή εβδομαδιαία βάση, γεγονός που έχει σοβαρές επιπτώσεις στη φυσική και πνευματική υγεία των πολιτών.
Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, όπως προείπαν και οι συνάδελφοί μου, είναι  από τα πρώτα θύματα των πολιτικών λιτότητας που επέβαλαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Με μια συνεχή απαξίωση των δημόσιων δομών άθλησης ο ερασιτεχνικός αθλητισμός βρίσκεται σήμερα σε οριστική κατάρρευση.
Με τις εφαρμογές του μνημονιακών πολιτικών υποβαθμίζετε τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τις αθλητικές ομοσπονδίες, τις αθλητικές ενώσεις, τα αθλητικά σωματεία. Πάνω απ’ όλα υπάρχει διαρκής συρρίκνωση των δομών μαζικής άθλησης στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη μεταφορά των δεκαεπτά εθνικών αθλητικών κέντρων στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς τους πόρους όμως, επιπλέον οδηγείτε ουσιαστικά σε φόρτωμα χρεών, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιβολή δημοτικών τελών. Ειδικά για την τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού μειώθηκε η κρατική επιχορήγηση κατά 200.000.000 το 2013, ενώ για το 2014 προβλέπεται μείωση κατά 300.000.000 ευρώ. Εκμεταλλευόμενοι και αξιοποιώντας τον μνημονιακό «Καλλικράτη» και τη διοικητική μεταρρύθμιση, που οδηγεί σε αδυναμία την τοπική αυτοδιοίκηση να συντηρεί αθλητικούς χώρους, αλλά και να εξασφαλίζει στοιχειωδώς την καθημερινή και ασφαλή λειτουργία τους, τις ξεπουλάτε όσο όσο.
Θα σας αναφέρω  δύο παραδείγματα που τα ξέρετε, κύριε Υπουργέ, από την ιδιαιτέρα μου πατρίδα, την Καλαμάτα.
Πρώτον, στο Κλειστό Γυμναστήριο του Πολυκλαδικού το ταβάνι είναι σε άθλια κατάσταση, με αποτέλεσμα να μπαίνει νερό και να υπάρχουν τραυματισμοί παιδιών. Όμως το σπουδαιότερο είναι ότι οι ηλεκτρικοί πίνακες είναι εγκιβωτισμένοι σε τοίχους φουσκωμένους από την υγρασία, τα νερά τρέχουν από το κουτιά όπου περνούν καλώδια τα οποία έχουν οξειδωθεί. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, εάν δεν χρηματοδοτηθεί η ανακατασκευή, να θρηνήσουμε θύματα.
Δεύτερον, στο Κλειστό Γυμναστήριο της «Τέντας» -που είναι ένας χώρος στον οποίο γίνεται μια παγκοσμίου επιπέδου αθλητική διοργάνωση, το «Meeting Ρυθμικής Γυμναστικής»- έχει κλείσει ο κύκλος του πανιού το οποίο είναι καλυμμένο. Σήμερα είναι άκρως επικίνδυνο για τις αθλητές, υπάρχουν πάρα πολλοί τραυματισμοί, αλλά και λόγω των συνθηκών πολλές φορές διακόπτονται αγώνες. Αυτά είναι τα αποτελέσματα -από δύο παραδείγματα- της πολιτικής σας.
Όμως, κύριε Υπουργέ,  η Κυβέρνησή σας δεν μπορεί να αξιοποιήσει ούτε ευρωπαϊκούς πόρους σωστά γιατί, όπως προείπαμε, τον ΟΠΑΠ τον ξεπουλήσατε στα συμφέροντά. Και αυτό το αποδεικνύει το έγγραφό σας με ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου 2014 με αριθμό πρωτοκόλλου 4663. Το Υπουργείο Εσωτερικών έστειλε έγγραφο με θέμα «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ 2014-2020» στο οποίο αναφέρεται ως φορέας υλοποίησης μόνο το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Στο παραπάνω έγγραφο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «στον τομέα του αθλητισμού θα χρηματοδοτήσει τοπικές δράσεις, καθώς και διασυνοριακά σχέδια αντιμετώπισης προβλημάτων όπως είναι οι «στημένοι» αγώνες, το ντοπάρισμα, η βία και ρατσισμός».
Στο πρόγραμμα «Erasmus+» για πρώτη φορά περιλαμβάνεται ο τομέας Αθλητισμός. Είναι τόση -να μου επιτρέψετε να πω- η ανευθυνότητά σας που δεν γνωρίζετε ότι εκτός από το ΙΚΥ από το οποίο μπορούν να χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένες δράσεις αυτού του τομέα, μπορούν κατευθείαν οι φορείς της αυτοδιοίκησης να υποβάλουν αίτημα στις Βρυξέλλες.
Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, ο οποίος ήταν οργανωμένος το 2013 πολύ σωστά, πραγματοποίησε ειδικά σεμινάρια στις αθλητικές ομοσπονδίες του για την υπαγωγή του στο «Πρόγραμμα Erasmus+». Δυστυχώς, στην Ελλάδα με μία Γενική Γραμματεία απαξιωμένη και υποστελεχωμένη, πώς θα στηριχθούν αυτά τα προγράμματα τα οποία θα μπορούσαν να απορροφηθούν από τις αθλητικές ομοσπονδίες, ενώσεις και σωματεία και θα μπορούσαν να στηρίξουν προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως το «Αθλητισμός για όλους», κλπ;
 (PS)

                                                                (SS)               
Αυτά για εσάς, βέβαια, είναι ψιλά γράμματα.
Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι πρωταθλήτρια και στην αρνητική απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τα προγράμματα που αφορούν τον αθλητισμό. Ελπίζουμε, βέβαια, να μην τα ροκανίσουν και αυτά τα χρήματα διάφορες καινούργιες ΜΚΟ.
Είναι φανερό, όπως είπε και ο Εισηγητής μας, ότι η μνημονιακή Κυβέρνηση αποσύρεται από τον αθλητισμό, όπως και από τη φυσική αγωγή στην εκπαίδευση, όπως και από την υγεία και την παιδεία συνολικά. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η εκποίηση των πάντων, η διάλυση κάθε κοινωνικής δομής και βέβαια μια Τοπική Αυτοδιοίκηση υποταγμένη στα μεγάλα συμφέροντα.
Στις επερχόμενες εκλογές για την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή, αλλά και στις εθνικές εκλογές, που δεν θα αργήσουν να έρθουν, ο ελληνικός λαός με την ψήφο του θα ανατρέψει αυτήν την κατάσταση.
Καταθέτω στα Πρακτικά το σχετικό έγγραφο στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, αλλά και την απάντηση που εδόθη, όπου αποδεικνύεται ότι το ίδιο το ΙΚΥ λέει ότι δεν είναι αρμόδιο και δεν μπορεί να αξιοποιήσει μόνο του όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα ERASMUS+.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Πετράκος, καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης):   Και εμείς σας ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο κ. Βούτσης για πέντε λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα όλες και όλοι συμφωνούν για τη μεγάλη κοινωνική σημασία και εμβέλεια που έχει ο αθλητισμός. Δεν είναι σίγουρο, όμως, αν έχουμε κατανοήσει το πώς αυτή η σημασία γιγαντώνεται, κυριολεκτικά, σε συνθήκες κρίσης, με την έννοια των αναγκών των πολιτών. Επίσης, δεν είναι σίγουρο αν έχουμε κατανοήσει το ρόλο που έχει να παίξει ο αθλητισμός στη φάση της ανασυγκρότησης της χώρας, της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της ανασύστασης της χώρας μετά από αυτήν την περιπέτεια.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο δραματικές είναι οι συνέπειες όταν μιλάμε για την υγεία, για την παιδεία, την ασφάλιση, τη διατροφή. Μιλάμε περί ανθρωπιστικής καταστροφής. Τον παράγοντα «αθλητισμό», το ότι είναι ένα από τα στοιχεία -και ως κοινωνικό φαινόμενο- με τεράστια εμβέλεια, αλλά και τη σχέση του με την υγεία και την ψυχική υγεία των ανθρώπων κλπ., τον παραλείπουμε.
Κύριε Υπουργέ, δεν είναι τυχαίο ότι επί δύο χρόνια δεν έχει έρθει σ’ αυτήν τη Βουλή ένα νομοσχέδιο για να γίνει μια γενικευμένη συζήτηση πάνω στα προβλήματα του αθλητισμού, ενώ έχει έρθει για όλα τα άλλα ζητήματα. Σας το σημειώνω, διότι δεν θέλω να λέτε ότι είμαστε γενικώς κινδυνολόγοι. Δεν είμαστε καθόλου.
Είναι ένας από τους λίγους, ενδεχομένους, τομείς όπου έχουμε πάει δεκαετίες πίσω με την έννοια των υποδομών, του πόσοι αθλούνται. Εγώ ασχολιόμουν στη δεκαετία του ’60, του’70, του’80. Έχουμε πάει πολύ πιο πίσω μετά το πικ των Ολυμπιακών Αγώνων και όλα αυτά τα οποία έγιναν.
Σήμερα αν βάλει κανείς τους ποσοτικούς δείκτες -βάλτε τους- δείτε πόσοι χώροι άθλησης υπάρχουν στην Αττική -μιλάω ιδιαίτερα για την Αττική, γιατί είναι συγκεντρωμένο το 40% του πληθυσμού- τι σχολικά πρωταθλήματα γίνονται, σε ποια επίπεδα, τι μαθητικοί αγώνες γίνονται. Πάρτε έναν - έναν όλους τους δείκτες. Δεν λέω τους δείκτες του πόσοι μεγάλοι αγώνες γίνονται στην Ελλάδα, διότι αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπορούμε να ξανακάνουμε παγκόσμιους αγώνες. Δεν λέω για αυτό. Μιλάω για τους πραγματικούς δείκτες της άθλησης.
Άρα, είναι ένας τομέας, τον οποίο όχι απλά έχει χρεοκοπήσει η κυβερνητική πολιτική, αλλά υπάρχει μια συστηματική υποβάθμιση, υποτίμηση, απαξίωση και υποχρηματοδότηση, όπως σωστά είπε ο Γιώργος ο Πάντζας. Είναι ένας μοχλός για ένα φτωχοποιημένο περιβάλλον αλλά και για ένα -επιτρέψτε μου να το πω- ανθυγιεινό, ζοφερό θερμοκήπιο για νέες διαπλοκές και ομηρείες.
Πιστεύω ότι τα προβλήματα και τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Θα σας τα θέσω πάρα πολύ συγκεκριμένα:
Ο κ. Σούρλας, μιλώντας προ δεκαημέρου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το λαθρεμπόριο πετρελαίου, ξεκίνησε με το εξής: Η συνταγή για τη διαπλοκή και το μαύρο πολιτικό χρήμα από την εποχή Κοσκωτά είναι κάποιος να είναι ιδιοκτήτης ΠΑΕ, να έχει media, να έχει μια συμμετοχή σε media, πόσω μάλλον σε οπαδικές εφημερίδες -πράσινη, κίτρινη, κόκκινη κλπ.- και βεβαίως να έχει μια σχέση με ένα τραπεζικό ίδρυμα.

(LA)
(2PS)
Αυτό το τρίγωνο τους δίνει τη δυνατότητα για την πολιτική διαπλοκή.
Πώς το αντιμετωπίζουμε αυτό, μετά τα γεγονότα τα οποία έγιναν μόλις προχθές σε σχέση με μία ιστορική ομάδα; Έχετε άποψη γι’ αυτό το θέμα; Σας αφορά -σε σχέση με τον επαγγελματικό αθλητισμό- πού έχουν αφεθεί οι ομάδες;
            Δεύτερον, όσον αφορά στο θέμα της βίας: Είμαστε πανευτυχείς για το ότι είμαστε η μοναδική χώρα -τουλάχιστον στην Ευρώπη- όπου δεν μπορούν να συνυπάρχουν φίλαθλοι διαφορετικών ομάδων; Δεν μιλώ για τα ραντεβού που δίνουν έξω, ξεκοιλιάζονται, έχουμε θύματα κλπ.. Δεν μιλώ για τις βεντέτες, για το χουλιγκανισμό και τα παρατράγουδα μέσα στο γήπεδο. Εννοώ πως δεν μπορούν να συνυπάρχουν καν νομίμως. Έχει θεσπιστεί το ότι δεν μπορεί να βρίσκονται ταυτόχρονα στις κερκίδες οπαδοί των ομάδων, στο μπάσκετ, στο ποδόσφαιρο, αρκετά στο πόλο και αλλού.
Είμαστε στο 2014, χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από Ολυμπιακούς Αγώνες και ανεχόμαστε αυτό το καθεστώς; Ποια μέτρα παίρνουμε; Πώς να πάει μία οικογένεια στο γήπεδο; Δεν το καταλαβαίνουμε αυτό;
Το ίδιο συμβαίνει και με το ντόπινγκ. Εγώ ήμουν λάτρης του στίβου από όταν είχαν έρθει οι ολυμπιονίκες από τη Ρώμη, το 1960, στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Τους έχω δει όλους, καθώς και την Σοφία Σακοράφα μέχρι την τελευταία της παρουσία πριν το Ελσίνκι που τελικά δεν πήγε. Έχουμε καταλάβει ότι ο στίβος έχει καταρρεύσει από τα διαδοχικά κρούσματα ντόπινγκ στο υψηλότερο δυνατό πεδίο; Μόλις βγάλουμε έναν παγκόσμιο πρωταθλητή, μετά από έξι, οχτώ μήνες βγαίνει ντοπαρισμένος. Δεν θέλω να πω ονόματα. Καταλαβαίνετε πως αυτά είναι λεπτά πράγματα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα -αν είναι δυνατόν- και το χρόνο της δευτερολογίας μου.
Παρ’ όλα τα τέρατα και τα σημεία που έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα, το πρόβλημα συνεχίζεται, περνάει από δίπλα μας.
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: Με συγχωρείτε, ποια κατάσταση, ποια πρότυπα και ποια σχέση διαμορφωθούν; Οι μεγαλύτεροι από εμάς -είστε λίγοι αρκετά μικρότεροι- μεγαλώσαμε μέσα από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, μέσα από την οποία υπήρχε μία επαφή με τον αθλητισμό. Αυτήν τη στιγμή όλα τα προγράμματα έχουν δοθεί στα συνδρομητικά κανάλια. Δηλαδή, η μεγάλη μάζα του κόσμου -το καφενείο, η απλή οικογένεια μέσα στο σπίτι- δεν έχουμε καμμία πρόσβαση σε αυτά τα προγράμματα, δεν βλέπουμε κανέναν αγώνα. Και καλά, εγώ πες είδα ό,τι είχα να δω. Έχω, όμως, τρία παιδιά. Σας αφορά; Σας ενδιαφέρει; Το εντοπίζετε ως πρόβλημα; Υπάρχει ως πρόβλημα;
Φοβάμαι πως δεν υπάρχει! Δηλαδή, όλα αυτά είναι στο «χωνευτήρι» που λέει, «Να φύγουν από το δημόσιο όπως-όπως και να πάνε στο ιδιωτικό. Ας τα πάρουν κι ας τα κάνουν όπως θέλουν». Το ίδιο που συμβαίνει στην υγεία, στην παιδεία, σε όλους τους τομείς. Όλο αυτό λέγεται «πολιτικός μιθριδατισμός».
Τα ερωτήματα δεν έχουν τέλος.
Όσον αφορά το μαζικό αθλητισμό και τα προγράμματα που έχουν παραμείνει: Έχετε τη συνείδηση και την αίσθηση ότι δεν μπορούν να πληρώνουν οι γονείς, ότι όλα έχουν γίνει ανταποδοτικά; Εγώ, για τα δύο μου παιδιά δίνω 90 ευρώ το μήνα, 30 ευρώ για το στίβο, 30 ευρώ για το μπάσκετ του μικρού, 30 ευρώ για την κόρη μου στο Ζηρίνειο. Και είναι στην Κηφισιά. Ας πάμε στην υπόλοιπη Ελλάδα και ας πάμε και στα Δυτικά. Δηλαδή, πάνω από 1.000 ευρώ το χρόνο. Πού υπάρχουν αυτά; Πού καταντήσαμε τη χώρα; Και ο κ. Πάντζας σας είπε ότι δεν υπάρχει καμμία μνημονιακή δέσμευση.
Όταν είχε πρωτοέρθει ο κ. Ιωαννίδης εδώ, που γνωρίζει τα θέματα από μέσα -όπως κι εσείς κι άλλοι- είχε πει: «Στα 70 εκατομμύρια με έφθασαν. Τι είχα και τι μου έδωσαν!». Ποιοι σας έδωσαν και με ποιο δικαίωμα; Ποιος παίζει με την υγεία των παιδιών; Ο Τόμσεν έβαλε ποτέ τέτοια θέματα; Κόψτε από αλλού. Πηγαίνετε τη διαπραγμάτευση πιο πέρα για να διεκδικήσετε για τον ελληνικό αθλητισμό, για τους ΑΜΕΑ κλπ. Δεν το κάνετε. Προσαρμογή, υποχωρητικότητα, η οποία υπονομεύει το μέλλον αυτού του λαού, το μέλλον της νεολαίας και το μέλλον της χώρας.

(PM)
            (2LA)
            Αν αναλάβουμε κυβερνητικές ευθύνες, θα προσπαθήσουμε να αναστηλώσουμε και σ’ αυτό τον τομέα ό,τι γίνεται –πιστεύω- με τη συμμετοχή και τη σύμπνοια όλων των συναδέλφων που γνωρίζουν το πρόβλημα.
            Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
            ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς.
            Ο κ. Αμανατίδης έχει το λόγο.
            ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα ήθελα να αναφερθώ στη σημασία του μαθήματος της φυσικής αγωγής στη δημόσια εκπαίδευση. Είναι ένα από τα θέματα που έχουμε μέσα στην επίκαιρη επερώτηση. Άλλωστε πρόσφατα το Υπουργείο Αθλητισμού ήταν ενωμένο με το Υπουργείο Παιδείας και νομίζω ότι πρέπει να είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου Αθλητισμού το πώς και σε ποιο βαθμό διεξάγεται το μάθημα της φυσικής αγωγής στα σχολεία.
            Πιστεύουμε ότι η φυσική αγωγή θα πρέπει να έχει έναν πρωταρχικό ρόλο στην παιδεία από την προσχολική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση. Η φυσική αγωγή αποτελεί ένα εκπαιδευτικό «εργαλείο» που αφενός συμβάλλει άμεσα στην καλή φυσική κατάσταση και στην καλή υγεία των μαθητών και αφετέρου βοηθάει τους νέους μας να έχουν μία φυσική δραστηριότητα με ευεργετικές συνέπειες εφ’ όρου ζωής.
            Κύριε Υπουργέ, η φυσική αγωγή είναι ένα από τα λίγα μαθήματα που με τρόπο φυσικό –παιχνίδι, κίνηση, δραστηριότητα σε φυσικό περιβάλλον- μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη και το σμίλευμα του σώματος σαν ολότητα και όχι κατακερματισμένο. Η φυσική αγωγή είναι ένα «εργαλείο» για τη μάθηση κοινωνικών αξιών όπως συνεργασία, σεβασμός του άλλου, δικαιοσύνη, ισότητα, αποδοχή της ήττας και της νίκης, αλλά και ατομικών αρετών όπως δημιουργικότητα, επινόηση, θέληση, αυτοπειθαρχία ψηλάφηση των ορίων, πείσμα αγωνιστικότητα.
Αντ’ αυτού, κύριε Υπουργέ, έχουμε μία ακόμα θλιβερή πρωτιά –πέρα από την ανεργία- σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης: Η χώρα μας αφιερώνει τις λιγότερες ώρες φυσικής αγωγής και άσκησης στο πρόγραμμα της μέσης εκπαίδευσης σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά το ωρολόγιο πρόγραμμα του λυκείου μία μέρα πριν ξεκινήσει το σχολικό έτος, με το νόμο που ψηφίστηκε το μάθημα της φυσικής αγωγής καταλαμβάνει από 1% έως 5% στο συνολικό πρόγραμμα διδασκαλίας. Αυτό είναι αρνητικό ρεκόρ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιστορικό χαμηλό στην ελληνική εκπαίδευση.
Την ίδια στιγμή –γνωρίζετε τα στοιχεία, κύριε Υπουργέ- η χώρα μας παρουσιάζει τους υψηλότερους δείκτες παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τα Ελληνόπουλα ξεκινούν το κάπνισμα πολύ πιο νωρίς και σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τα παιδιά των άλλων κρατών-μελών.
            Έστω όμως και αυτές οι ελάχιστες ώρες φυσικής αγωγής, πώς γίνονται στο δημόσιο σχολείο; Διεξάγονται απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα; Κύριε Υπουργέ, ξέρετε ότι τα περισσότερα σχολεία δεν διαθέτουν τους κατάλληλους χώρους άσκησης, ενώ είναι τέτοιες οι περικοπές –άσχετα από το εάν το κονδύλι έχει πάει στους δήμους- και είναι τόσο μικρά τα κονδύλια που θα δοθούν από τα σχολεία για αθλητικό υλικό που ουσιαστικά τα σχολεία ζητιανεύουν για να υπάρχει αυτό το υλικό.
Η κατάσταση είναι χειρότερη στα αθλητικά σχολεία τα οποία η Κυβέρνηση τα διαλύει, τα απαξιώνει, τα πηγαίνει σε λουκέτο, ενώ έβαλε διάταξη για τη δημιουργία αθλητικών ακαδημιών από ιδιώτες που θα μπορούν να διεξαγάγουν αθλητικές έρευνες με μαθητές-αθλητές, αλλά είναι άγνωστο με ποιους όρους θα διεξαχθούν αυτές και με ποιους σκοπούς. Βέβαια, τα ιδιωτικά συμφέροντα έχουν διεισδύσει σ’ όλα τα σχολεία.
            Κύριε Υπουργέ, στελέχη του παλιότερου Υπουργείου Παιδείας που ήταν ενιαίο, ουσιαστικά προώθησαν συμφέροντα ιδιωτικών εταιρειών τα οποία με πρόσχημα τη δημιουργία πρωταθλημάτων κλπ, διαφήμιζαν προϊόντα τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία και το ξέρετε. Έχουμε καταθέσει και σχετικές ερωτήσεις για το θέμα. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Είναι απαράδεκτο. Δεν μπορούμε να παραδώσουμε τον αθλητισμό και τη φυσική αγωγή να γίνονται «εργαλεία» προώθησης εταιρικών ιδιωτικών συμφερόντων μέσα στα σχολεία, με τις ευλογίες μάλιστα των παραγόντων του εκάστοτε Υπουργείου. Θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει.
            (Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
            Κύριε Πρόεδρε, θα πάρω και το χρόνο της δευτερολογίας μου για να αναφέρω και τις προτάσεις μας.
            Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Στον αντίποδα αυτών των πολιτικών, προτείνουμε την ουσιαστική αναβάθμιση της φυσικής αγωγής στο δημόσιο σχολείο μέσα από μία συγκεκριμένη δέσμη μέτρων.
(OR)
(2PM)
Μια αριστερή διακυβέρνηση για την εκπαίδευση και για τον αθλητισμό θα έχει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων φυσικής αγωγής και για τη βελτίωση της φυσικής και κινητικής κατάστασης των νέων.
Επανεντάσσουμε τη φυσική αγωγή στο πρόγραμμα του σχολείου σε αντιστοιχία με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνδέουμε το δημόσιο σχολείο με τις δημόσιες και δημοτικές αθλητικές υποδομές και αναβαθμίζουμε τις σχολικές αθλητικές υποδομές. Συνδυάζουμε τη φυσική αγωγή με άλλες εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης, αναδιοργανώνουμε και ανασυντάσσουμε το μαζικό αθλητισμό και τους μαθητικούς αγώνες σε υγιή βάση, ενώ θεσπίζουμε τον προληπτικό έλεγχο της υγείας των μαθητών και την καθολική ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη.
Κύριε Υπουργέ, όπως όλα τα κοινωνικά αγαθά, η υγεία, η παιδεία και ο αθλητισμός -γιατί θεωρώ ότι είναι και κοινωνικό αγαθό και κοινωνικό δικαίωμα- έχουν μπει στο «κρεβάτι του Προκρούστη» των περικοπών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει και η ψυχική και η σωματική υγεία των νέων παιδιών, αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών. Διότι η άθληση είναι, βέβαια, κάτι που ξεκινάει από την προσχολική ηλικία και φτάνει μέχρι το τέλος της ζωής.
Μια ανατροπή αυτής της πολιτικής θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές και στον τομέα αυτό. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να επαίρεται και να υπερηφανεύεται ότι κόβει από την παιδεία και από όλες τις δραστηριότητες εκατομμύρια ευρώ. Πού πηγαίνουν αυτά; Πηγαίνουν σε ένα βαθύ βαρέλι χωρίς πάτο.
Αυτή την πολιτική μόνο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να την σταματήσει.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κι εμείς ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο κ. Στρατούλης για τρία λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ορίστε, κύριε Στρατούλη, έχετε το λόγο.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουμε -και το λέμε- ότι το μνημόνιο λειτούργησε -και λειτουργεί- σαν ένας μεγάλος οδοστρωτήρας για την κατεδάφιση όχι μόνο μισθών, όχι μόνο συντάξεων, όχι μόνο λαϊκών εισοδημάτων και για το ξεπούλημα δημόσιων φορέων, αλλά σαν οδοστρωτήρας κατεδάφισης των κοινωνικών πολιτικών.
Εκτός, όμως, από την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική προστασία, βασικός τομέας κοινωνικής πολιτικής είναι και ο τομέας του αθλητισμού. Διότι εμείς σαν τέτοιο τον βλέπουμε, σαν κοινωνικό αγαθό, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και όχι ως εμπόρευμα, όπως τον βλέπουν όσα ιδιωτικά συμφέροντα τον λυμαίνονται, αλλά και οι μνημονιακές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.
Τα μνημόνια συρρικνώνουν το χώρο του αθλητισμού με τέσσερις τρόπους:
Ο πρώτος τρόπος είναι η μείωση της χρηματοδότησης. Γνωρίζουμε καλά ότι η κρατική χρηματοδότηση διοχετευόταν σε τρεις τομείς του αθλητισμού. Πρώτον, στα αθλητικά σωματεία, δεύτερον, στη δημόσια παιδεία για τους γυμναστές, για το μάθημα της γυμναστικής και τους εκπαιδευτικούς και τρίτον, διοχετευόταν -και διοχετεύεται- στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού, το λεγόμενο «Πρόγραμμα για όλους».
Δυστυχώς, στα τέσσερα χρόνια των μνημονίων είχαμε μια οικονομική καταστροφή όσον αφορά τα ποσοστά της κρατικής επιδότησης. Στα ερασιτεχνικά σωματεία ήταν 187,4 εκατομμύρια ευρώ το 2009, πριν μπούμε στα μνημόνια, ενώ φέτος, το 2014, στον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε από τη Βουλή, έφτασε τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, είναι περίπου τρεις φορές κάτω από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια.
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να κάνει προγράμματα μαζικού αθλητισμού, τα κρατικά κονδύλια έχουν περικοπεί κατά 40% έως 60%, ανάλογα με τον Καλλικρατικό δήμο.
Επίσης, έχουμε το εξής ακραίο φαινόμενο: Συγκεκριμένα, στα ΑΜΕΑ, δηλαδή στα άτομα με αναπηρία, έχουμε μια δραστική περικοπή των κρατικών κονδυλίων για τον αθλητισμό που φτάνει μέχρι το 70%, παρά το ότι έχουμε πολύ σημαντικές αθλητικές διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες από άτομα με αναπηρία και παρά το ότι, όπως είπε και ο Εισηγητής μας, ο Γιώργος ο Πάντζας, αλλά και άλλοι ομιλητές, το να μην δίνεις χρήματα για τον αθλητισμό των ΑΜΕΑ και για την συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, βάζει σε κίνδυνο και την υγεία τους και την ίδια τους τη ζωή, λόγω ιδιαιτερότητας.

(BS)
(2OR)
Άρα, ο πρώτος τρόπος είναι αυτός. Ο δεύτερος τρόπος αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς στο οποίο είναι οι υποδομές. Βλέπουμε μια προσπάθεια ξεπουλήματος, ιδιωτικοποίησης βασικών αθλητικών υποδομών και χώρων. Και ό,τι απομένει και δεν περνάει στον ιδιωτικό τομέα απαξιώνεται, συρρικνώνεται. Ό,τι πάει στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν συνοδεύεται από τους απαραίτητους πόρους για να μπορέσει να τα στηρίξει η τοπική αυτοδιοίκηση.
Εκτός από τις αθλητικές υποδομές που ιδιωτικοποιούνται, έχουμε και οργανισμούς που έπαιζαν σημαντικό ρόλο στον αθλητισμό, όπως για παράδειγμα ο ΟΠΑΠ ή ο ΟΔΙΕ. Δεν έπαιζαν απλά σημαντικό ρόλο. Έπαιζαν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο γιατί χρηματοδοτούσαν τον αθλητισμό, κυρίως τον ερασιτεχνικό, τα σωματεία, τις ενώσεις και τις ομοσπονδίες. Μόνο ο ΟΠΑΠ από το 2009 μέχρι 2013 που ιδιωτικοποιήθηκε είχε δώσει επιχορηγήσεις για αθλητισμό 145 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα όμως ο ΟΠΑΠ έχει περάσει σε ιδιωτικά συμφέροντα και όσοι τον αγόρασαν φυσικά δεν θα δώσουν επιχορηγήσεις στο μαζικό αθλητισμό για την ψυχή της μητέρας και του πατέρα τους. Κυρίως θέλουν να κερδίσουν απ’ αυτόν τον πρώην κρατικό στοιχηματικό οργανισμό.
Ο τρίτος τρόπος αφορά τις διοικητικές κρατικές και αθλητικές δομές που κατά κάποιο τρόπο διοικούσαν τον πολιτισμό. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει γίνει γυρολόγος υπηρεσία.  Μια την πάτε από το ένα Υπουργείο, την άλλην την πάτε από το άλλο Υπουργείο. Δεν ξέρουμε ακόμα που θα κατακαθίσει.
Επίσης, είδαμε μαζικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις αθλητικών οργανισμών είτε είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, είτε ιδιωτικού, ΟΑΚΑ, ΣΕΦ, Καυτατζόγλειο Στάδιο. Βλέπουμε ένα σχέδιο ενοποίησης πενήντα τεσσάρων αθλητικών ομοσπονδιών λες και είναι ΔΕΚΟ ή δημόσιες υπηρεσίες και όχι φορείς εθελοντικής συμμετοχής σ’ αυτές τις αθλητικές δραστηριότητες. Βλέπουμε, επίσης, ότι τα δεκαεπτά εθνικά αθλητικά κέντρα μεταβιβάστηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς η ίδια να το ζητήσει και χωρίς να της δοθούν πόροι και αρμοδιότητες να τα συντηρήσει.
Ο τέταρτος και τελευταίος τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ισοπεδωτικά το Μνημόνιο είναι οι εργασιακές σχέσεις στον τομέα του αθλητισμού. Μιλάμε για ζούγκλα, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ. Αφενός έχουμε διαθεσιμότητες οι οποίες έγιναν είτε στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στους τομείς που κάλυπταν το πρόγραμμα του μαζικού αθλητισμού, είτε είχαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαθεσιμότητες. Ειδικά τώρα με το σχέδιο να επανεξεταστούν όλες οι συμβάσεις αορίστου χρόνου οι οποίες είχαν τακτοποιηθεί με το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004, ενδέχεται και εκεί να έχουμε απώλεια προσωπικού. Βεβαίως είναι και οι εκπαιδευτικοί, δηλαδή οι γυμναστές, οι οποίοι έφυγαν με διαθεσιμότητα από τη δημόσια εκπαίδευση. Άρα, ένα που αδυνατίζει είναι αυτό.
Το δεύτερο είναι οι αξιολογήσεις που θα γίνονται πια στους υπαλλήλους των δημόσιων αθλητικών οργανισμών που, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κουβεντιάζετε, το 15% ντε και καλά θα βγαίνει άχρηστο και θα μπορεί να απολυθεί.
Βεβαίως είναι και η ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων και το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι εργαζόμενοι «μανάδων» αθλητικών σωματείων. «Μανάδες» είναι τα ερασιτεχνικά σωματεία των μεγάλων ΠΑΕ. Έχω υπόψη μου ότι στα ερασιτεχνικά τμήματα, στον ερασιτεχνικό σύλλογο, στις «μάνες» δηλαδή των τεσσάρων μεγαλύτερων και ιστορικών ΠΑΕ, Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες, έχουμε εργαζόμενους που έχουν να πληρωθούν δέκα μήνες, όταν στις ΠΑΕ ρέει το χρήμα άφθονο για μεγάλες μεταγραφές. Είναι μάλιστα προκλητικό για τον ελληνικό λαό σε μια περίοδο που πεινάει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ολοκληρώστε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Ολοκληρώνω.
Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό που ανέφερε ο Νίκος Βούτσης για την παρέμβαση του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου μέσα στο χώρο του αθλητισμού. Είναι αυτό το αμαρτωλό τετράγωνο που πρέπει να σπάσει. Από τη μια είναι το πολιτικό σύστημα που λειτουργεί πελατειακά με τα αθλητικά σωματεία, είναι οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, είναι οι υπόλοιπες ιδιωτικές εταιρείες που έχουν να κάνουν και με στοιχηματισμό και με παραγωγή αθλητικού υλικού ή είναι χορηγοί.
Επίσης, έχουμε και το λεγόμενο αυτοδιοίκητο σε ορισμένες ομοσπονδίες. Δεν διέπονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά από την νομοθεσία των διεθνών οργανισμών με αποτέλεσμα να στήνουν παράγκες, αδιαφανή πράγματα κ.λπ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τέλειωσα μ’ αυτό.
Εμείς θα επιδιώξουμε να σταματήσουμε την καταστροφή του ελληνικού αθλητισμού. Θα προχωρήσουμε, αν αύριο είμαστε κυβέρνηση, σε ριζική του ανασυγκρότηση, αναδιάρθρωση και μεταρρύθμιση για να μπορούν να αθλούνται δωρεάν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, οι νέοι και οι νέες και με εργασιακές σχέσεις που θα σέβονται την εργατική νομοθεσία και την κοινωνική ασφάλιση.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
(MA)



                                    (2BS)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ο κ. Μητρόπουλος έχει το λόγο.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα κάνω χρήση και της δευτερολογίας μου, κύριε Πρόεδρε, για να φύγω μετά, αν μου επιτρέπετε.
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ως δημόσια υπηρεσία έχει δεχτεί στο μέγιστο βαθμό τη βιαιότητα της μνημονιακής πολιτικής και της σχεδιασμένης αποσάθρωσης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης: Διοικητική προχειρότητα, οργανωτικές αλχημείες, πρόχειρες θεσμικές παρεμβάσεις, υποχρηματοδότηση του αθλητισμού. Κανένα μέτρο, καμία παρέμβαση που να στοχεύει στην ανάπτυξη του αθλητισμού ως κοινωνικού αγαθού. Μόνο μία τυφλή εφαρμογή των μνημονιακών κατευθύνσεων με αποτέλεσμα -αν όχι στόχο- τη συρρίκνωση της υπηρεσίας και του αθλητισμού γενικότερα.
Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κύριε Υπουργέ, τεμαχιζόμενη, μεταφέρεται από Υπουργείο σε Υπουργείο παράλληλα με την υποβάθμισή της. Το 2010 η τότε Κυβέρνηση Παπανδρέου διχοτομεί τη Γενική Γραμματεία, μεταφέροντας το ένα κομμάτι της στο Υπουργείο Υγείας. Το άλλο παραμένει στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το 2012 η Κυβέρνηση Σαμαρά ενοποιεί ξανά τις υπηρεσίες του αθλητισμού και τη μεταφέρει στο Υπουργείο Παιδείας. Στη συνέχεια, την επαναφέρει στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σε όλες τις εκδοχές της η Γενική Γραμματεία καταργείται ως αυτόνομη δημόσια υπηρεσία και ουσιαστικά μετατρέπεται σε ένα συμπιεσμένο μόρφωμα διευθύνσεων στο Υπουργείο Πολιτισμού. Κάθε διοικητική οικονομική αυτοτέλειά της καταργείται.
Από το ’10 μέχρι και σήμερα το υπαλληλικό της δυναμικό έχει μειωθεί κατά εκατόν τριάντα δύο υπαλλήλους λόγω των απολύσεων: Ογδόντα επτά ορισμένου χρόνου μέχρι το ’10 και σαράντα πέντε αορίστου χρόνου και μόνιμοι, λόγω των προσφάτων διαθεσιμοτήτων. Αν σε αυτόν τον αριθμό προστεθούν και οι συνταξιοδοτήσεις, πολλές από τις οποίες έγιναν πρόωρα λόγω του φόβου για τις θεσμικές ασφαλιστικές ρυθμίσεις, το προσωπικό έχει υποστεί από το ’06 μέχρι τα τέλη του ’13 μείωση κατά 45%. Το επιστημονικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 38%, οι δε κλητήρες και οι καθαρίστριες έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί.
Οι πρόσφατες διαθεσιμότητες έγιναν και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού όχι έστω με κάποιο αποδεδειγμένο επιχείρημα πλεονάζοντος προσωπικού, αλλά με προαποφασισμένους αριθμούς, καθ’ υπόδειξη της τριαρχίας των δανειστών. Η λεγόμενη αξιολόγηση δομών και η στελέχωση υπηρεσίας που -υποτίθεται- εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον κύριο Πρωθυπουργό τον περασμένο Αύγουστο ουδέποτε είδαν το φως της δημοσιότητας, απλούστατα δεν υπήρξαν ποτέ.
Αλλά, κύριε Υπουργέ, και οι διαθεσιμότητες-απολύσεις στη Γενική Γραμματεία έγιναν με καθαρά κομματικά κριτήρια από το ’10 και μετά, αφού προηγούμενα είχαν φροντίσει οι Υπουργοί να καθορίσουν τους αριθμούς και τις κατηγορίες των υπό απόλυση υπαλλήλων με τρόπο ώστε να προστατευτούν από τη διαθεσιμότητα κυρίως εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν το ’04 και να απολυθούν υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί προ ’04.
Ακόμη, κύριε Υπουργέ, και σήμερα η διοικητική ιεραρχία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού εργάζεται για ένα νέο οργανισμό πάνω σε σχέδια διαρροών που υποτίθεται ετοιμάζονται ερήμην της υπηρεσίας από το ’12. Σχέδια που δεν έχουν προκύψει κάτω από μία μελέτη αναβάθμισης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αλλά κάτω από την επιβολή οριζόντιων περικοπών οργανικών μονάδων.
Μεγάλη υποστελέχωση και επομένως υποβάθμιση, κύριε Υπουργέ, παρατηρείται στις τεχνικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ως αποτέλεσμα και των αθρόων συνταξιοδοτήσεων, αλλά και της άσκοπης και αναιτιολόγητης συρρίκνωσης των τεχνικών διευθύνσεων που από δύο έγιναν μία.
Παράλληλα με τα προηγούμενα, κύριε Υπουργέ, η υποβάθμιση της υπηρεσίας εκφράζεται και σε μία σειρά άλλων τομέων, όπως η Γενική Γραμματεία και άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, λειτουργώντας σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης στο όνομα –τάχα- του ολοκληρωμένου εκσυγχρονισμού, αυθαιρετεί και στον τομέα επιλογής των στελεχών. Κρίσεις προϊσταμένων δεν έχουν γίνει εδώ και έξι χρόνια.
                                    (TL)
(2MA)
Η στελέχωση γίνεται διά της πλαγίας οδού, στην ουσία διά υπουργικού διορισμού. Με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζεται η στελέχωση της επόμενης μέρας, αφού στους σημερινούς διορισμένους, ουσιαστικά προϊσταμένους, θα αθροίζονται μόρια από τον υπουργικό διορισμό στις μελλοντικές κρίσεις προϊσταμένων. Νεότατοι υπάλληλοι τοποθετούνται ως προϊστάμενοι, κύριε Υπουργέ, και προΐστανται αρχαιοτέρων…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Δύο λεπτά, δεν θα έχω δευτερολογία, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε.
… αφού δεν εφαρμόζεται το ήδη ψηφισμένο πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα σε υπαλλήλους ΙΔΑΧ, δηλαδή αορίστου χρόνου, να ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου.
Τέλος, η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας διαχρονικά να μην τοποθετήσει διευθυντή στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, είτε για να μη δημιουργήσει ενστάσεις στους προσδοκώντες είτε για να βρει τον καταλληλότερο, έχει στερήσει, κύριε Υπουργέ, την υπηρεσία από τη λειτουργία Υπηρεσιακού Συμβουλίου μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν προβλήματα που η προώθησή τους προϋποθέτει τη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου ή και του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, για μια ακόμη φορά, κύριε Υπουργέ, πως η διοικητική απορρύθμιση απαιτεί, αν δεν προϋποθέτει, τον περιορισμό της δημοκρατίας και στους χώρους δουλειάς. Τέλος και η δημιουργία ενός κλίματος παντοίου εκφοβισμού έρχεται να λειτουργήσει υποβοηθητικά στις προσπάθειες διάλυσης, όπως –και τελειώνω– και οι κλήσεις σε απολογία σε περιπτώσεις όξυνσης της αντίδρασης των εργαζομένων γύρω από τις διαθεσιμότητες, δεύτερον, η σιωπηρή παύση ή παραγκωνισμός προϊσταμένων και τρίτον, ο εκφοβισμός των υπαλλήλων.
Υπό αυτή την έννοια, σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί, κύριε Υπουργέ, ότι…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Και ολοκληρώσατε, κύριε συνάδελφε.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: … η αποσάθρωση που περιέγραψα δεν προοιωνίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το κοινωνικό αγαθό του αθλητισμού βρίσκεται σε μια εκτίμηση…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε πολύ.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: … διαχρονικά από την πολιτική ηγεσία της πατρίδας μας.
Σας ευχαριστώ κι εσάς, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κι εγώ ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίαση, αφού συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η αρχή της δεδηλωμένης, από τον Τρικούπη στο σήμερα», που οργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής, είκοσι δύο μαθητές και μαθήτριες και ένας εκπαιδευτικός-συνοδός από τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων».
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω πρώτα απ’ όλα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να εκθέσω αναλυτικά τις δράσεις και τη συνολική πολιτική θεώρηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον αθλητισμό, αλλά και να δώσω συγκεκριμένες απαντήσεις στα ζητήματα που θίγετε, πολλά από τα οποία έχουν όντως πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Τώρα, επειδή ο κ. Πάντζας αναφέρθηκε ειδικά στο ΕΣΚΑΝ, ότι είχα εκφράσει τη βούληση να το στηρίξω, κύριε Πάντζα, πράγματι είχα εκφράσει τη βούληση και το έχω αποδείξει και με πράξη, γιατί εδώ και ένα μήνα έχω υπογράψει υπουργική απόφαση, ώστε το ΕΚΣΑΝ να πάρει τα χρήματα που ζητά απ’ τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Επομένως, παίρνει τις 233 χιλιάδες που αιτείται και είναι απαραίτητα χρήματα, βεβαίως, για τη λειτουργία του.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Θα πρέπει να εγγραφούν στον προϋπολογισμό, κύριε Υπουργέ;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού): Σας είπα ότι υπάρχει υπουργική απόφαση, την οποία εδώ και ένα μήνα έχω υπογράψει και εγώ και ο κ. Παναγιωτόπουλος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Σαφής.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού): Θέλω, λοιπόν, να ξεκινήσω με δύο επισημάνσεις. Πρώτον, οφείλω να σας επισημάνω ότι ο τρόπος με τον οποίον συντάξατε το κείμενο της επερώτησης και όσα ακούστηκαν από κάποιους συναδέλφους δεν βοηθάν στη συζήτηση των θεμάτων που θίγετε. Μάλιστα αποκαλύπτει είτε προχειρότητα είτε άγνοια των δομών της Κυβέρνησης.
Και αναφέρω ενδεικτικά ότι η είσπραξη των βεβαιωμένων χρεών σε ΠΑΕ και ΚΑΕ, καθώς και το ΤΑΙΠΕΔ, είναι αντικείμενα αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών. Οι ίδιες οι ΠΑΕ και ΚΑΕ, ως ανώνυμες εταιρείες, ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η φυσική αγωγή στη δημόσια εκπαίδευση, καθώς και οι αθλητικές ακαδημίες είναι αρμοδιότητα πρωτίστως του Υπουργείου Παιδείας, όπως άλλωστε αναφέρετε κι εσείς στο κείμενο, αλλά και συνάδελφος προηγουμένως. Η χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται υπό την ευθύνη της, είναι, όπως καλά γνωρίζετε, αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών, ανεξαρτήτως του αν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού συνδράμει ουσιαστικά τους δήμους στην κατεύθυνση αυτή.
(XS)
(TL)

Θα είχε, λοιπόν, νόημα να κάνετε το προφανές και να καταθέσετε την επίκαιρη επερώτηση και προς τα παραπάνω Υπουργεία, για να σας απαντήσουν κατά το μέρος της ευθύνης τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, στο χρόνο που έχω στη διάθεσή μου, θα προσπαθήσω επιγραμματικά να απαντήσω και στα ερωτήματα που εκ παραδρομής απευθύνετε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η έμφαση προφανώς, θα είναι στα ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου που εκπροσωπώ.
Δεύτερη επισήμανση, ως προς τα γραφόμενα στην επερώτηση: Προφανώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αυτονόητο δικαίωμά σας να εκφράζεστε κατά τον τρόπο που επιλέγετε και προφανώς ο αντιπολιτευτικός οίστρος δικαιολογεί πολλά, όμως, όταν εκτοξεύετε κατηγορίες, οφείλετε να τις τεκμηριώνετε.
Γράφετε, για παράδειγμα: «Η πολιτεία χαρίζει χρέη ή σκορπά αφειδώς κονδύλια για τις αθλητικές εταιρείες ΠΑΕ και ΚΑΕ, παραχωρώντας γήπεδα με σκανδαλώδεις όρους και αδιαφανείς διαδικασίες. Στο ίδιο πελατειακό πλαίσιο πάσης φύσεως «παράγοντες», μαζί με τις εκάστοτε αθλητικές ηγεσίες, εξώθησαν και συνεχίζουν να εξωθούν τις κρατικές υπηρεσίες στην αυθαιρεσία, την ανομία και τη σπατάλη». Σας ζητώ, λοιπόν, από το Βήμα της Βουλής να πείτε στον ελληνικό λαό τι χρέη χαρίζει σήμερα η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ.
Συγκεκριμένα: Τι κονδύλια μοιράζει αφειδώς; Ποιοι είναι οι σκανδαλώδεις όροι και ποιες οι αδιαφανείς διαδικασίες; Ποια είναι τα συγκεκριμένα περιστατικά, όπου οι κρατικές υπηρεσίες εξωθούνται -όπως αναφέρετε- στην αυθαιρεσία, την ανομία και τη σπατάλη;
Λέτε παρακάτω: «Το διαπλεκόμενο τρίγωνο «πολιτικό σύστημα - επαγγελματικός αθλητισμός - αθλητικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», παρά την ηθική και οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει, συνεχίζει να αλληλοεξυπηρετείται». Πείτε μας συγκεκριμένα, τι εννοείτε με αυτήν την αποστροφή και αφού μας το πείτε, στείλτε και τα στοιχεία στη δικαιοσύνη. Βλέπετε και έχετε διαπιστώσει ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί προς πάσα κατεύθυνση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν τα δικαιολογεί όλα αυτά η αντιπολιτευτική σκοπιμότητα και αυτό όχι τόσο σε ό,τι με αφορά προσωπικά, που εκ της θέσης μου έχω τη δυνατότητα να σας απαντήσω από το πλέον επίσημο Βήμα της Βουλής, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά εκείνους τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που υπηρετούν με δέσμευση και συνέπεια την υπόθεση του αθλητισμού σε αυτήν την πολύ δύσκολη συνθήκη. Διότι εν τέλει, ενώ καταγγέλλετε δήθεν συντελούμενη απαξίωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, όπως ακούσαμε πριν από λίγο, με τα όσα άκοπα γράφετε, φτάνετε να συμβάλετε εσείς σε αυτό που καταγγέλλετε.
Ιδιαίτερα, λοιπόν, σήμερα σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη για την πατρίδα μας και την κοινωνία μας, οφείλουμε να επιδεικνύουμε τη μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Έρχομαι τώρα στην ουσία των όσων αναφέρετε στην επερώτησή σας. Οι δημοσιονομικές συνθήκες είναι δεδομένες. Οι πόροι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι και όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες κρίσεις, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός πλήττονται. Ζητάτε περισσότερους πόρους για τον αθλητισμό. Κι εγώ μαζί σας. Όμως, θα πρέπει να μας πείτε πού θα βρούμε αυτούς τους περισσότερους πόρους. Μομφή θα θεωρούσα να μου λέγατε σήμερα πως αυτούς τους περιορισμένους πόρους που διαθέτουμε τους κατανέμουμε άδικα, αναποτελεσματικά και με αδιαφάνεια.
Αυτό, όμως, δεν μπορείτε να το πείτε σε καμμία περίπτωση, γιατί και πλήρεις, διαφανείς και σύμφωνες με το γράμμα του νόμου είναι όλες οι διαδικασίες που ακολουθούμε και τα κριτήρια της ιεράρχησης των προτεραιοτήτων είναι σαφώς διατυπωμένα. Επιδιώκουμε, με σημαντική επιτυχία, μπορώ να πω, τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα για το κάθε ευρώ που επενδύουμε στον αθλητισμό.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, ενώ οι επιχορηγούμενοι φορείς από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δικαίως διαμαρτύρονται για τον περιορισμό πόρων, κανείς δεν μιλά για άδικη αντιμετώπιση, κύριε συνάδελφε.
Με λίγα λόγια, σε μία δύσκολη καμπή, στηρίζουμε ουσιαστικά τον ελληνικό αθλητισμό, ο οποίος συνεχίζει να μας προσφέρει διακρίσεις, με απόλυτο σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, με απόλυτο σεβασμό στο κοινωνικό αγαθό του αθλητισμού. Όχι μόνο αυτό, αλλά διεκδικούμε και κερδίζουμε πρόσθετες πιστώσεις, στο βαθμό που η δημοσιονομική βελτίωση το επιτρέπει.

(XA)
(XS)
Για το 2013 εξασφαλίσαμε, όπως ξέρετε, και με παρέμβαση του Πρωθυπουργού συμπληρωματική πίστωση επιπλέον 9 εκατομμυρίων ευρώ και άλλα σχεδόν 13 εκατομμύρια για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων γενικής κυβέρνησης εποπτείας Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Σε ό,τι αφορά δε τα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της «ΑΘΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» εξασφαλίσαμε συμπληρωματική πίστωση ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για την εξόφληση των προγραμμάτων του 2010-2011 και 2011-2012. Αντίστοιχη πίστωση διασφαλίσαμε και για τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία, όπως θα εκθέσω παρακάτω. Με λίγα λόγια, για το 2013 από τα 47,9 εκατομμύρια που είχαμε διαθέσιμα αρχικά, οι πιστώσεις της κατηγορίας μεταβιβαστικών δαπανών του προϋπολογισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ανήλθαν τελικά στα 75,5 εκατομμύρια ευρώ.
Αντιστοίχως, για τη φετινή χρονιά οι πιστώσεις στην κατηγορία μεταβιβαστικών επιχορηγήσεων ήταν αρχικά όσες και πέρσι, δηλαδή 47,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ήδη εξασφαλίσαμε συμπληρωματική πίστωση 2 εκατομμυρίων ευρώ για την οποία θα διεκδικήσουμε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες μετά και την τυπική επικύρωση της θετικής πορείας της οικονομίας.
Παράλληλα, διεκδικούμε δυναμικά εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων  -το οποίο είναι, βεβαίως, μικρό- για την κατασκευή και συντήρηση αθλητικών υποδομών, από το Ε.Σ.Π.Α. και το ΣΕΣ για την υλοποίηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης που θα μειώσουν σημαντικότατα τα λειτουργικά κόστη των εγκαταστάσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το HORIZON 2020 και το Erasmus Plus. Για τα ευρωπαϊκά προγράμματα σχεδιάζεται τώρα η πρόσκληση, η οποία θα δημοσιευτεί και θα αναρτηθεί στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Η Γενική Γραμματεία κατόπιν θα λειτουργήσει ενημερωτικά, υποστηρικτικά, συμβουλευτικά προς τους ενδιαφερόμενους φορείς, Ο.Τ.Α. κ.λπ. Και βεβαίως, επιδιώκουμε διαρκώς την αύξηση της αποτελεσματικότητας των δράσεών μας.
Σε ό,τι αφορά τώρα τις ομοσπονδίες, όπως βεβαίως γνωρίζετε, το υφιστάμενο μοντέλο λειτουργίας πολλών ομοσπονδιών έπρεπε να αλλάξει ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως της οικονομικής  κρίσης ή του μνημονίου. Δεν είναι δηλαδή λογικό από τις επιχορηγήσεις που παίρνουν από το κράτος, το 1/3 να πηγαίνει σε μισθοδοσίες και λειτουργικά έξοδα, το 1/3 να πηγαίνει σε υποχρεώσεις από παρελθούσες χρήσεις και μόλις το 1/3 να φθάνει –αν φθάνει- εν τέλει σε σωματεία, σε αθλητές, στην ανάπτυξη του αθλητισμού.
Εδώ θέλω να επισημάνω ότι για την κατάσταση αυτή πολλές σημερινές διοικήσεις των Ομοσπονδιών δεν ευθύνονται, καθώς τους φορτώθηκε προσωπικό σε προηγούμενες περιόδους και παρά τη θέλησή τους βεβαίως. Πολλοί Πρόεδροι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις επισημαίνουν το πρόβλημα και λένε ότι πραγματικά έχουν επιπλέον προσωπικό το οποίο δεν μας χρειάζεται και αναγκαζόμαστε από τις επιχορηγήσεις ένα μεγάλο τμήμα αυτών των επιχορηγήσεων να το πληρώνουμε σε μισθοδοσίες και μάλιστα σε υπαλλήλους, όπως τονίζουν, που δεν χρειάζονται ή είναι μακριά σε περιοχές που δεν έχουν σχέση με τη δραστηριότητα της συγκεκριμένης ομοσπονδίας.
Τι έχετε άραγε να πείτε για το γεγονός ότι μεγάλη ομοσπονδία έχει συσσωρεύσει μόνο προς  το ΟΑΚΑ χρέη ύψους 730 χιλιάδων ευρώ; Μάλιστα, αυτά τα χρέη δεν δημιουργήθηκαν τώρα που οι πόροι είναι περιορισμένοι αλλά σε μεγάλο βαθμό από τις εποχές που οι επιχορηγήσεις ήταν μεγάλες και ήταν οι εποχές των παχιών αγελάδων. Χρειάζεται, λοιπόν, ούτως ή άλλως εξορθολογισμός και είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια προς τούτο στις ομοσπονδίες.
Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα «ΑΘΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», υπενθυμίζω πως για την περίοδο 2013-2014 εγκρίναμε 5.660 σχετικά αιτήματα σε Ο.Τ.Α. πρώτου και δευτέρου βαθμού καθώς και 1.364 θέσεις για την πρόσληψη από τους Ο.Τ.Α. πτυχιούχων φυσικής αγωγής με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Βεβαίως, εκ του ν.4151/2013 προβλέπεται για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας η δυνατότητα συμμετοχής από τους ωφελούμενους πολίτες με αντίτιμα πάντως σημαντικά χαμηλότερα από τα αντίστοιχα που καταβάλλονται σε ιδιωτικά γυμναστήρια και αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Στόχος μας σε κάθε περίπτωση είναι η αδιάλειπτη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους αθλούμενους και αυτόν τον στόχο υπηρετούμε με συνέπεια.
(SM)
A)
Σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό ατόμων με αναπηρία, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τον στηρίζει έμπρακτα και ουσιαστικά. Υπενθυμίζω ότι τον Δεκέμβρη του 2013 εξασφαλίσαμε και χορηγήσαμε το ποσό των 6,3 εκατομμυρίων ευρώ στους αθλητές με αναπηρία και τους προπονητές τους με το οποίο εξοφλήθηκαν απλήρωτες οικονομικές επιβραβεύσεις που αφορούσαν διακρίσεις του ‘09, του ’10 και του ’11.
Επισημαίνω δε, ότι ενώ το 2012, έτος παραολυμπιακών αγώνων η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και οι τρεις αθλητικές ομοσπονδίες ατόμων με αναπηρία επιχορηγήθηκαν με 1,95 εκατομμύρια ευρώ, το 2013 επιχορηγήθηκαν με 1, 57 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, τα αθλητικά σωματεία ατόμων με αναπηρία έλαβαν για το 2012 επιχορήγηση 400.000 ευρώ ενώ εκκρεμεί η επιχορήγηση του έτους 2013, εκκρεμότητα την οποία πρόκειται να ρυθμίσουμε  λίαν συντόμως.
Σε ό,τι αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις, επισημαίνω πρώτα απ’ όλα ότι στην ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού είναι τα δεκαπέντε αθλητικά κέντρα ανά ολόκληρη τη χώρα, το ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ. Παρά το γεγονός αυτό, όπως ανέφερα και παραπάνω, η Γενική Γραμματεία συνδράμει ουσιαστικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση εκτελώντας έργα με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε εγκαταστάσεις ιδιαίτερης σημασίας και στις περιπτώσεις όπου επείγει η προσαρμογή των εγκαταστάσεων στις ισχύουσες προδιαγραφές. Επίσης, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπογράφει προγραμματικές συμβάσεις για την εκτέλεση έργων σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Υπενθυμίζω ακόμη ότι με τη νομοθετική πρωτοβουλία που προωθήσαμε σε συνεργασία με τον συνάδελφο κ. Καλαφάτη, ρυθμίζονται αυθαιρεσίες στις αθλητικές εγκαταστάσεις τόσο της αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού όσο και των ΟΤΑ, πράγμα που αποτελούσε και προϋπόθεση για την εκτέλεση σημαντικών έργων συντήρησης όπως αυτά που αφορούν –ένα παράδειγμα σας φέρνω- τη στέγη Καλατράβα στο ΟΑΚΑ.
Ειδικά για το έργο αυτό βρισκόμαστε σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Αττικής, ώστε να καλυφθεί το κόστος από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και να προχωρήσουν γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες.
Σε ό,τι αφορά τη σύνδεση του αθλητισμού με την εκπαιδευτική διαδικασία, είμαστε σε στενή συνεργασία με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων τόσο στο πλαίσιο της γνωμοδοτικής Κεντρικής Επιτροπής Αθλητικών Τάξεων όσο και στο επίπεδο της πολυμερούς διαβούλευσης με την ΕΟΕ, τις επιμέρους αθλητικές ομοσπονδίες και άλλους φορείς όπως τα ΑΕΙ, τα πανεπιστήμια.
Σε ό,τι αφορά τον επαγγελματικό αθλητισμό, σας υπενθυμίζω ότι η πολιτεία δεν χρηματοδοτεί καμμία δραστηριότητα επαγγελματικού αθλητισμού παρά μόνο παρέχει το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτός λειτουργεί.
Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, όπως οφείλει, ζητά τη φορολογική ενημερότητα από τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, η οποία είναι και η προϋπόθεση της συμμετοχής στις εθνικές διοργανώσεις. Η είσπραξη των βεβαιωμένων χρεών είναι αρμοδιότητα των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών βάσει της διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος. Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο συνεπώς τηρείται.
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν τα περιθώρια και η ανάγκη να προσαρμόσουμε και να επικαιροποιήσουμε το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Η πρόσκληση που έχω απευθύνει σε όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, παραμένει πάντα εν ισχύ. Είναι –πιστεύω- χρέος μας να συμβάλλουμε όλοι με ειλικρίνεια και με εποικοδομητικό τρόπο στην προετοιμασία του νέου αθλητικού νόμου, ώστε αυτός να αντιμετωπίζει με συνολικό πνεύμα και αποτελεσματικότητα όλα τα ζητήματα που αφορούν τον αθλητισμό της πατρίδας μας.
Και βεβαίως, στο αμέσως προσεχές διάστημα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά τα ζητήματα και τις προτάσεις στο πλαίσιο της αρμόδιας Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Βεβαίως, οι θεσμικές παρεμβάσεις δεν περιορίζονται στην προετοιμασία του νέου αθλητικού νόμου. Σας υπενθυμίζω πως λίγες μέρες πριν, προχθές, υπέγραψα τη συγκρότηση του Ελεγκτικού Συμβουλίου, το οποίο απαρτίζεται από πτυχιούχους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών -είναι Κοινή Υπουργική Απόφαση- για να προχωρήσει στους προβλεπόμενους βάσει των σχετικών διατάξεων ελέγχους.
Παράλληλα, συγκροτήσαμε το Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού, που είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την χάραξη μίας μακρόπνοης στρατηγικής για τον αθλητισμό.
(AR)
(SM)

Με συγκεκριμένες δράσεις που προωθούμε στοχεύουμε στην περαιτέρω  ενίσχυση της διαφάνειας και την αποτελεσματικότητας, με την ανάπτυξη συγκεκριμένων αντικειμενικών αλγορίθμων που θα συνδέουν την κρατική επιχορήγηση με τη σκληρή δουλειά και τις διακρίσεις, καθώς και τις δυνατότητες ανάπτυξης των αθλημάτων μεταξύ του πληθυσμού και ιδίως των παιδιών και των νέων ανθρώπων.
Άφησα για το τέλος το όντως σημαντικό ζήτημα της βίας. Αφενός οφείλω να ομολογήσω πως δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοείτε όταν λέτε στο κείμενο της επερώτησής σας ότι ο τελευταίος σχετικός νόμος υποβάθμισε τις ελευθερίες των πολιτών που επισκέπτονται χώρους αθλητισμού.
Εδώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οφείλετε να τοποθετηθείτε ανοικτά, ξεκάθαρα. Είστε αντίθετοι με την αυστηροποίηση των ποινών για τις παραβατικές συμπεριφορές εντός γηπέδου; Είστε αντίθετοι με τη χρήση καμερών, με αυστηρές βεβαίως δικλίδες για την προστασία της ιδιωτικότητας, προκειμένου να εντοπίζονται όσοι διαπράττουν αδικήματα; Είστε αντίθετοι με τη δυνατότητα της πολιτείας να απαγορεύει τις μετακινήσεις οργανωμένων οπαδών εκεί που η αστυνομία και η ΙΔΕΑΔ προειδοποιούν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πρόκλησης βίαιων επεισοδίων;
Το ξέρω καλά ότι μερικές φορές γίνομαι και δυσάρεστος κάθε φορά, δηλαδή, που σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΙΔΕΑΔ απαγορεύω, με απόφαση που υπογράφω, αποδεχόμενος τις σχετικές εισηγήσεις τους, τη μετακίνηση οργανωμένων οπαδών. Όμως, προτιμώ να είμαι δυσάρεστος απ’ το να θέσω σε κίνδυνο αθλητές, διαιτητές, παράγοντες και φιλάθλους.
Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε αναλάβει, και εγώ και ο κ. Παναγιωτόπουλος, σειρά πρωτοβουλιών από συστάσεις στους διαιτητές να μην διστάζουν να διακόπτουν τους αγώνες σε περιπτώσεις ρίψης αντικειμένων ή άλλων αντιαθλητικών εκδηλώσεων μέχρι συσκέψεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, αλλά και αιφνιδιαστικές επισκέψεις που έχω πραγματοποιήσει σε στάδια για να διαπιστώσω ο ίδιος τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί. Μάλιστα έχω αφιερώσει κάθε εβδομάδα σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης των προγραμματισμένων αγώνων με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων της ΙΔΕΑΔ, της Super League, της ΕΠΟ και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η αντιμετώπιση των φαινομένων βίας είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων και οι εντολές του Πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαμαρά, είναι δεδομένες. Το στόχο αυτόν τον επιδιώκουμε με μια ευρεία δέσμη μέτρων, όπως αρμόζει άλλωστε σε ένα περίπλοκο και πολυδιάστατο κοινωνικό πρόβλημα.
Αναφέρω επιγραμματικά δράσεις πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, θεσμικές αλλαγές μέσα από το νέο αθλητικό νόμο, λήψη άμεσων δράσεων όπου υπάρχει ανάγκη.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Τελειώνω σε ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Μην στεναχωρείστε, θα το κρατήσω από τη δευτερολογία σας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΔΡΙΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού): Ευχαριστώ πολύ.
Βεβαίως στο πλέγμα αυτών των μέτρων θεωρώ αυτονόητη την προώθηση της υλοποίησης των έργων των συστημάτων εποπτείας των αθλητικών εγκαταστάσεων και ελέγχου της πρόσβασης σε αυτές καθώς και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου με την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων που παραμένουν.
Σε αυτήν την κοινή προσπάθεια βεβαίως η συμβολή σας σε συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις είναι περισσότερο από καλοδεχούμενη. Όμως, θέλω να τονίσω την ανάγκη για συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες  προτάσεις γιατί δυστυχώς αυτό που προκύπτει τουλάχιστον από το κείμενο της επερώτησης που καταθέσατε και τη συζήτηση μέχρι τώρα είναι ότι συγκεκριμένες προτάσεις δεν διαθέτετε.
 Επιτρέψτε μου να διαβάσω μια πρόταση από το κλείσιμο του κειμένου της επερώτησης, όπου λέτε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για ένα σύστημα φυσικής αγωγής και αθλητισμού ενιαίο, κοινωνικό και δημοκρατικό με σαφή πολιτικά, κοινωνικά και ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά». Βερμπαλισμός, αραδιάζουμε το ένα επίθετο μετά το άλλο. Γιατί, τι αλήθεια σημαίνει αθλητισμός με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά;
Οι πολίτες που μας παρακολουθούν καταλαβαίνουν πως ούτε είναι εφικτό να επιστρέψουμε μαγικά στην οικονομική ευχέρεια που είχαμε πριν από την κρίση ούτε πολύ περισσότερο τα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός θα επιλύονταν αν απλώς ξοδεύαμε περισσότερα χρήματα. Αυτή η λογική έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει, κύριοι συνάδελφοι. Θυμάστε τις εποχές των παχιών αγελάδων.
Αυτό, λοιπόν, που χρειάζεται ο αθλητισμός, αυτό που απαιτούν οι Έλληνες είναι διαφάνεια, δικαιοσύνη, αποτελεσματικότητα σε όλες τις δράσεις του κράτους.
                                                            (CB)
(2AR)
Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν και με τη βαθιά πεποίθηση ότι η παιδεία, όπως ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, είναι προνομιακά πεδία συνεννόησης και δημιουργικής σύνθεσης, σας καλώ να συνεργαστούμε εποικοδομητικά, τόσο στο πλαίσιο της προετοιμασίας του νέου αθλητικού νόμου όσο και για την αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων του ελληνικού αθλητισμού. Κανένας δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν προβλήματα, όμως εδώ είμαστε όλοι μαζί να τα λύσουμε με ενότητα και με ρεαλισμό.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Εμείς ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Τον λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα πρώτα να χαιρετίσω την απόφαση του Προέδρου και της Διάσκεψης των Προέδρων για τη σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής η οποία θα αναλάβει το πολύ μεγάλο βάρος της υπόθεσης του γερμανοκατοχικού δανείου των μεγάλων καταστροφών στις υποδομές, των αποζημιώσεων και των κλεμμένων θησαυρών. Και ειλικρινά, κύριε Πρόεδρε, και για εμένα και για όσους είχαμε υπογράψει την πρώτη πρωτοβουλία πριν από δύο χρόνια, το ευχάριστο είναι -και υπέγραψαν Βουλευτές σχεδόν από όλες τις πλευρές της Βουλής- το γεγονός ότι έστω και μετά από δύο χρόνια η Βουλή των Ελλήνων αναλαμβάνει αυτή τη μεγάλη εθνική υπόθεση. Είμαι βέβαιος ότι η Βουλή των Ελλήνων θα πράξει αυτό που δεν έπραξαν οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια.
Επίσης, θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να κάνω μία παρατήρηση που αφορά την εκκωφαντική απουσία της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε περίοδο Προεδρίας, από το πυροφλεγές Κίεβο και τα γεγονότα που διαδραματίζονται σε αυτή την κρίσιμη γεωστρατηγική περιοχή για την Ευρώπη και την Ασία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε, νους υγιής εν σώματι υγιεί. Βλέπετε, η αρχαία ημών διανόηση έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα της ζωής, και σε αυτό το ζήτημα που σήμερα συζητούμε, ένα ζήτημα που δεν πρέπει να είναι υπόθεση όσων διαθέτουν οικονομική δυνατότητα. Διότι τελικά μέσα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση, που μας οδήγησαν όλες αυτές οι πολιτικές επιλογές, μεγάλο θύμα είναι και ο ευαίσθητος τομέας του αθλητισμού. Στον τομέα αυτό έπρεπε η πολιτεία -και πρέπει κάθε φορά η εκάστοτε πολιτεία- να εξαντλεί όλα τα περιθώρια, προκειμένου να εξασφαλίζει προσπέλαση σε όλους μα όλους τους πολίτες. Σήμερα μπορεί, κύριε Υπουργέ, να το ισχυριστεί αυτό κανείς;
Σας άκουσα ειλικρινά με πολύ μεγάλη προσοχή και εάν ήμουν ένας πολίτης άλλης χώρας δεν θα αντιλαμβανόμουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει κρίση. Μας μιλήσατε για πάρα πολλά πράγματα επιχειρώντας να υποστηρίξετε την άποψή σας. Ξέρετε, καμιά φορά, όταν προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας καθ’ υπερβολήν διαπράττουμε και πολιτικά λάθη. Ειλικρινά ομολογήσατε ότι συμμετέχετε σε μία Κυβέρνηση η οποία είναι βιλαέτια, δηλαδή μας παραπέμψατε να απευθυνθούμε σε δέκα Υπουργεία, που βεβαίως μπορεί να είναι εν μέρει αρμοδιότητά τους, αλλά τη γενική ευθύνη για τα ζητήματα του αθλητισμού την έχετε εσείς. Ως εκ τούτου είναι ένα ζήτημα το πώς αντιλαμβάνεστε τη συλλογική λειτουργία της Κυβέρνησης.
Επίσης, είμαστε για άλλη μια φορά μάρτυρες του αστερισμού των εντολών του Πρωθυπουργού. Δεν υπάρχει Κυβέρνηση, δεν υπάρχουν Υπουργοί. Όλα τα «σφάζει και τα μαχαιρώνει» ο Πρωθυπουργός.
(AB)
(CB)
Αυτό είναι δείγμα έλλειψης συλλογικής λειτουργίας αυτής της ετοιμόρροπης κυβέρνησης.
Μας είπατε και κάτι ακόμα, κύριε Υπουργέ. Λέμε εμείς στην επερώτησή μας για τα φαινόμενα αδιαφάνειας και διαφθοράς. Δεν μιλάμε μόνο για τη σημερινή κατάσταση ή μπορεί να μη μιλάμε ενδεχομένως για χθες και για προχθές. Μιλάμε γενικά τα τελευταία χρόνια πώς λειτούργησε όλο αυτό το σύστημα και επειδή αισθανθήκατε ότι ήμασταν εκτός τόπου και χρόνου όταν ρωτούσαμε αυτό, σας παραπέμπω να ακούσετε ένα ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό που διαφημίζει το ότι «η παράγκα συνεχίζεται». Δεν το λέμε εμείς, δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν το έχετε ακούσει, φοβούμαι ότι δεν παρακολουθείτε σωστά τα πράγματα που έχουν να κάνουν με τις αρμοδιότητές σας.
Για να ξεκαθαρίσουμε το ότι έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια –και αν υπήρξαν χαριστικές πράξεις της ΠΑΕ και αν δόθηκαν γήπεδα και αν δεν πληρώνονται ενοίκια- σε τελική ανάλυση, κύριε Υπουργέ, μια κυβέρνηση που πουλάει τον ΟΠΑΠ, που ήταν ίσως η πιο χρυσοφόρα μονάδα απ’ αυτές που έχετε δώσει, έπρεπε να σκεφθείτε πώς θα αντικαταστήσετε τα χρήματα, ένα μέρος εκ των οποίων –μέσα από τη συμμετοχή του Έλληνα πολίτη σε αυτά τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ- στήριζε όλους αυτούς τους τομείς. Δεν μας απαντήσατε γι’ αυτό.
Δεν έπρεπε να ζυγίσετε, όταν πουλήσατε αυτήν την υπόθεση ότι εδώ κάθε χρόνο ένα ποσό απ’ αυτά τα χρήματα κατευθύνεται στη στήριξη αθλητικών αλλά και κοινωνικών δραστηριοτήτων; Ούτε γι’ αυτό μας έχετε απαντήσει, παρά μόνο μας είπατε ότι στην ερώτησή μας μιλούμε –και αφήσατε ένα υπονοούμενο- για το θέμα της βίας.
Δεν είναι μια πραγματικότητα, κύριε Υπουργέ, το ότι σήμερα δεν υπάρχει αυτή η ομορφιά στα γήπεδα, το ότι πήγαιναν φίλαθλοι και από τη μια πλευρά και από την άλλη και με έναν ωραίο τρόπο εκδήλωναν τη συμπαράστασή τους στις ομάδες τους; Υπήρχε μια ομορφιά στο γήπεδο. Την έχω ζήσει και εγώ όπως και εσείς και άλλοι. Αυτό το οποίο πια δεν συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι έλλειμμα; Δεν αφορά την Κυβέρνηση, τις κυβερνήσεις; Δεν είναι αποτυχία ότι δεν μπορέσατε να επιβάλετε την τάξη και να χρεώσετε ακόμα και την ευθύνη –αν θέλετε- της τάξης σ’ αυτούς τους χώρους στις ΠΑΕ και να αναλαμβάνουν την ευθύνη αυτοί οι κύριοι;
Είναι ερωτήματα τα οποία πρέπει να μας απαντήσετε και όχι με έναν τρόπο έτσι επιδερμικό να απαντάτε ότι δεν έχουμε προτάσεις. Φαίνεται ότι δεν έχετε διαβάσει καλά τα ερωτήματα και το περιεχόμενο της επερώτησης. Τώρα το να βγαίνετε στο Βήμα και να λέτε κάθε φορά ότι δεν έχουμε προτάσεις, εντάξει, είναι κι αυτό μια επιλογή, αλλά εκδηλώνει μια αδυναμία να απαντήσετε με συγκεκριμένο τρόπο γιατί εσείς είστε η Κυβέρνηση και όταν είστε κυβέρνηση πρωτίστως έχετε την ευθύνη να απαντάτε με συγκεκριμένο τρόπο σ’ αυτά τα ζητήματα που υπάρχουν για τον αθλητισμό στη φύση, για τον αθλητισμό στα σχολεία, για τον ομαδικό αθλητισμό, για τον αθλητισμό για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπου παρουσιάζονται πολύ μεγάλα ελλείμματα.
Ας πάμε στο θέμα των υποδομών, όπου όλοι ξέρουν τι έχει γίνει εκεί. Όλοι ξέρουμε ή συζητούμε παρενθετικά για το τι σπατάλες έγιναν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ποτέ δεν υπήρξε ένας ολοκληρωμένος απολογισμός, δεν έγινε –αν θέλετε- ένας έλεγχος. Όταν υπάρχουν τόσες καταγγελίες, κύριε Υπουργέ, υπάρχει ηθική υποχρέωση της πολιτείας να προβεί σε έναν ουσιαστικό διαχειριστικό έλεγχο εκείνης της περιόδου, για να καταγραφεί η πραγματικότητα και να αποδοθεί η αλήθεια και σε τελική ανάλυση να μην αδικούνται με διάφορες πληροφορίες ή παραπληροφορίες και πρόσωπα. Είναι υποχρέωση να το έχουμε κάνει και δεν το έχετε κάνει μέχρι σήμερα.

(PH)
(AB)
Κύριε Πρόεδρε, για άλλη μία φορά η κυρία Λαγκάρντ, μιλώντας εχθές στην Αυστραλία, αναφέρθηκε στις λανθασμένες επιλογές της τρόικας στην Ελλάδα. Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έστω και αργά, μιλάει για «χασάπηδες». Και δεν ακούμε κανέναν από την Κυβέρνηση να «σηκώνει αυτή τη σημαία» για να πει σε αυτούς τους κυρίους ότι αυτός εδώ ο τόπος βιώνει μία ανθρωπιστική κρίση, με τρία εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ασφάλιση.
Άκουγα το πρωί, κύριε Πρόεδρε, έναν καθηγητή πανεπιστημίου, ο οποίος σε συνεργασία με το Νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ και τον Ιατρικό Σύλλογο υλοποιεί ένα πρόγραμμα για τους καρκινοπαθείς. Και πραγματικά συγκλονίστηκα ως άνθρωπος όταν άκουσα τον καθηγητή να λέει ότι για αυτούς τους ανθρώπους η υπόθεση του καρκίνου έρχεται σε δεύτερη μοίρα, γιατί το πρώτο πρόβλημα που έχουν είναι ότι πεινάνε.
Πεινάνε, κύριοι συνάδελφοι, πολλοί άνθρωποι σε αυτό τον τόπο! Και αυτό δεν το έχετε «περάσει» σε αυτούς τους κυρίους της τρόικας! Υπάρχουν άνθρωποι καρκινοπαθείς, οι οποίοι δεν λαμβάνουν εγκαίρως την αγωγή τους και αυτό έχει συνέπειες στην υγεία τους!
Και δεν τολμάει κανείς από τους λαλίστατους Υπουργούς να μιλήσει στις πολυεθνικές που μας δίνουν τα ακριβά φάρμακα του καρκίνου και να πει ότι υπάρχει η δυνατότητα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου να υπάρξουν αναγκαστικές αδειοδοτήσεις. Θα σας πω εγώ τότε πόσο θα μειώσουν τις τιμές των φαρμάκων για να μην προχωρήσει η Ελλάδα σε μία τέτοια επιλογή, στην οποία προχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όταν εστάλησαν στο Καπιτώλιο οι φάκελοι με τον άνθρακα. Το σημειώνω αυτό για να μην πείτε ότι δεν έχει συμβεί αυτό που σας λέω.
Ποιος θα απολογηθεί λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για τις χιλιάδες αυτοκτονίες, για τις απόπειρες αυτοκτονιών, για τις μελαγχολίες, για την ανεργία, για την εξαθλίωση;
Κύριε Πρόεδρε,  εδώ έξω από τη Βουλή πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο μία μεγάλη συγκέντρωση των Ρομά. Αυτό το μικρό χαρτί, κύριε Πρόεδρε, το οποίο καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής, είναι μία κατάθεση ψυχής των ανθρώπων που ζουν το μαρτύριο του περιθωρίου, του ρατσισμού, του αποκλεισμού.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής.)
 Εδώ υπάρχει ένα ερώτημα, κύριε Πρόεδρε, γιατί και εδώ εμπλέκονται ΜΚΟ. Θα σας ζητήσω, λοιπόν, να κατατεθεί από τη Γραμματεία του Πρωθυπουργού ένα non paper που είχε σταλεί στον τότε Πρωθυπουργό, το 2003, από τον παραιτηθέντα και αρμόδιο για αυτά τα ζητήματα Υφυπουργό Εξωτερικών, τον κ. Ζαφειρόπουλο.
Το ζητώ αυτό για να μάθουμε και εμείς τι ακριβώς είχε διαμειφθεί και οδηγήθηκε σε παραίτηση. Διότι κυκλοφορούν διάφορα που έχουν να κάνουν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακριβώς με τη διαχείριση και τον τρόπο ελέγχου που έπρεπε να έχει ασκηθεί σε όλες αυτές τις εταιρίες, οι οποίες έπαιρναν δημόσιο χρήμα ή εντάσσονταν σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα κλείσω, κύριε Πρόεδρε, με κάτι το οποίο ειλικρινά εμένα με ενοχλεί και πιστεύω ότι και εσάς σας ενοχλεί αλλά και όλους τους ενοχλεί. Γιατί αυτός εδώ ο χώρος είναι ο ναός της Δημοκρατίας. Και μπορεί ο καθένας από εμάς να έχει διαφορετικές προσεγγίσεις σε αυτόν το χώρο αλλά όλοι πιστεύουμε στην Κοινοβουλευτική  Δημοκρατία με τον ίδιο τρόπο, την ίδια ένταση και την ίδια εμπιστοσύνη.
Ακούω, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, διάφορα για το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο διορίζεται από τη Βουλή, άρα έχει λόγο η Βουλή. Σημειωτέον ότι ο Πρόεδρός του παραμένει ο ίδιος εδώ και καιρό.
ΤΕΡΕΝΣ-ΣΠΕΝΣΕΡ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΪΚ: Έτσι είναι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Δεν ξέρω. Μου φαίνεται, κύριε Πρόεδρε, πως μέχρι το τέλος και της δικής μου ζωής αυτός θα εξακολουθεί να είναι Πρόεδρος. Δεν ξέρω πώς γίνεται να είναι συνεχώς Πρόεδρος.
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Γίνεται, αφού δεν υπάρχει συμφωνία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΜΠΛΗΣ: Ακούω, λοιπόν, ότι επειδή υπάρχει ένας ραδιοφωνικός σταθμός, ο οποίος κρατάει ίσες αποστάσεις απέναντι στα πολιτικά κόμματα, αυτός ψάχνει ψύλλους στα άχυρα για να επιβάλλει πρόστιμα και να κλείσει αυτές τις φωνές.
(AS)
(PH)
Είναι πλήγμα για τη Δημοκρατία, κύριε Πρόεδρε, όταν υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα κι όταν άνθρωποι που τοποθετούνται σε αυτές τις θέσεις σε ανεξάρτητες αρχές δεν υπηρετούν το ρόλο τους και μετατρέπονται σε γκαουλάιτερ.  
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Βέβαια, θα ήθελα να πω ότι λόγω της συμπαθείας μου δεν σας διέκοψα, γιατί αναφερθήκατε επί παντός επιστητού. Καλά κάνατε, βέβαια, γιατί είναι θέματα της επικαιρότητας.
Ο Κανονισμός, δυστυχώς, είναι άτεγκτος και λέει ότι όταν συζητείται επερώτηση, οι ομιλητές πρέπει να είναι αποκλειστικά αφοσιωμένοι στην επερώτηση.
Ορίστε, κυρία Βούλτεψη, έχετε το λόγο για έξι λεπτά.
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Πράγματι, κύριε Πρόεδρε, ετέθησαν πάρα πολλά θέματα και δεν μπορώ ούτε έχω το χρόνο να αναφερθώ σε όλα. Θέλω, όμως κι εγώ από αυτό το Βήμα να εκφράσω τη θλίψη μας και τον αποτροπιασμό μας για τα γεγονότα στην Ουκρανία, τα οποία όλη η ανθρωπότητα παρακολουθεί άναυδη. Πρόκειται για μια τρομερή αιματοχυσία.
Όμως, το ζήτημα της Ουκρανίας δεν είναι ζήτημα για να έχουμε πολιτική αντιπαράθεση, κύριε συνάδελφε, στην Ελλάδα, διότι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για εκκωφαντική απουσία της Ελλάδας από τα γεγονότα στο Κίεβο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Της Προεδρίας.
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Της Προεδρίας.
Η Προεδρία, όπως ξέρετε, ασκείται από τους Υπουργούς Εξωτερικών…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης):  Ένα λεπτό. Θα σας διακόψω στο σημείο αυτό και θα σταματήσω και το χρόνο.
Επειδή έχω την τύχη να συμμετέχω στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά το κοινοβουλευτικό σκέλος, θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι εκτός από το ότι όταν κάναμε την Κοζάκ εδώ, βγάλαμε ψήφισμα για πρώτη φορά –κρατήστε το αυτό- για την Ουκρανία, η λαίδη Άστον, την οποία είμαι σίγουρος ότι θα ανέφερε η κυρία Βούλτεψη, έχει επισκεφθεί μαζί με άλλους Υπουργούς των Εξωτερικών την Ουκρανία για το θέμα αυτό. Όχι απλώς δεν είμαστε αδιάφοροι, αλλά συμμετέχουμε. Μάλιστα, συμμετείχαμε ενεργά και το έχουμε αποδείξει αυτό.
Συνεχίστε, κυρία Βούλτεψη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Άρα, συμφωνείτε με την παρατήρηση μου.
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ακούστε, κύριε Κουρουμπλή. Όπως ξέρετε, η Ελλάδα ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χθες στο Κίεβο, όπως είπε κι ο κύριος Πρόεδρος, βρίσκονταν τρεις Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δε υπόλοιποι Υπουργοί Εξωτερικών βρίσκονταν στις Βρυξέλες σε διαρκή επαφή με τους τρεις απεσταλμένους τους. Υπό την Προεδρία της Ελλάδας χθες συνεδρίασαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αποφάσισαν τις στοχευμένες κυρώσεις, ακριβώς για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στους πολίτες της Ουκρανίας. Αυτό ανακοινώθηκε χθες.
Όπως ξέρετε σήμερα, μέχρι αυτήν την ώρα λίγο πριν μπω στην Αίθουσα ήταν δεδομένο ότι χάρη στη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε ένα είδος συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης και με τη συμμετοχή της Ρωσίας. Ελπίζουμε αυτή η συμφωνία να εφαρμοστεί για να ειρηνεύσει η Ουκρανία. Άρα, δεν είναι εκκωφαντική η απουσία της Ελλάδας. Η Ελλάδα ήταν στις Βρυξέλες και παρακολουθούσε ως προεδρεύουσα χώρα και προήδρευσε της συνεδρίασης των Υπουργών Εξωτερικών εκεί.
Επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατί έχετε πρόβλημα εσείς στο ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς στο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο που κάνατε μόλις ξέσπασαν τα αιματηρά γεγονότα στην Ουκρανία ήταν να βγάλετε ανακοίνωση για να πείτε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να μην εμπλακεί ενεργά με κανέναν έμμεσο ή άμεσο τρόπο. Αυτό ήταν το θέμα σας.
Δεν καταλαβαίνω γιατί στεναχωριέστε και ασκείτε κριτική. Προφανώς, θέλετε να απεμπολήσετε το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκεί εξωτερική πολιτική. Αυτός, όμως, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή τη στιγμή. Όταν, λοιπόν, το αρμόδιο τμήμα σας έχει καλέσει επισήμως στις 19 του μήνα να μην υπάρξει καμία εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν καταλαβαίνω πόθεν η κριτική σας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Αυτό καταλάβατε;
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Αυτό είπατε.
Επίσης, θα θέλαμε –κάποια στιγμή θα τη βγάλετε την ανακοίνωση- μια ανακοίνωση για τη Βενεζουέλα. Δεν ακούω τίποτα για τη Βενεζουέλα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Εντάξει, εντάξει.
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Καμμία ανακοίνωση δεν υπάρχει από το ΣΥΡΙΖΑ. Σκοτώνονται εκεί κι έχουμε πέντε νεκρούς, αλλά δεν ακούμε τίποτα. Μας την είχατε φέρει ως πρότυπο πέρσι, τώρα, σιγή. Πείτε κάτι. Συμπαρασταθείτε σε όλους αυτούς τους συμπολίτες, τους οποίους επισκεπτόσασταν εκεί τόσο καιρό: Τον Τσάβες, το Μαδούρο. Πού είναι η Βενεζουέλα; Λείπει από τα κείμενά σας.
Κοιτάξτε να δείτε, δεν είναι όλα θέμα Αντιπολίτευσης ούτε όλα είναι θέμα μνημονίου. Μπορεί και στο θέμα της Ουκρανίας να παίζει το μνημόνιο. Ίσως για αυτό δεν θέλατε να εμπλακεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί αποτελεί τα 2/3 της τρόικας.
(SS)
(AS)
Δεν μπορώ να εξηγήσω δηλαδή αυτήν την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά. Από εκεί και πέρα, η εικόνα που παρουσιάσατε σήμερα όσον αφορά τον αθλητισμό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Προβλήματα στον τομέα υπήρχαν πάντοτε. Όμως, όποιος κυκλοφορεί έξω στην κοινωνία –επιτρέψτε μου να σας πω ότι εγώ το κάνω- ξέρει ότι όσοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες είναι ικανοί, εξασφαλίζουν χρήματα για τον αθλητισμό.
Για παράδειγμα, το προπερασμένο Σάββατο υπήρχε μια πολύ μεγάλη εκδήλωση στο Παλαιό Φάληρο και τον Δήμαρχο –για να πάμε στην εκδήλωση- τον βρήκα στο εργοτάξιο ενός καινούργιου μεγάλου γηπέδου μπάσκετ για όλο το λαό του Φαλήρου. Πώς τα κατάφερε; Συνεννοήθηκε με τον Περιφερειάρχη και το έφτιαξαν. Δεν είναι θέμα μνημονίου. Όλα τα συνδέετε με το μνημόνιο.
Πριν από λίγο καιρό πάλι, ήμουν σε έναν αγώνα μπάσκετ στην Αγία Παρασκευή –έχει αναβαθμιστεί μάλιστα κι η ομάδα τους, δεν είμαι πολύ ειδική στα αθλητικά, παρακολούθησα όμως τον αγώνα- και μάλιστα αυτόν τον αγώνα τον είχαν οργανώσει οι φοιτητές της Σχολής Μάνατζμεντ Αθλητισμού –που κατηγορήσατε και βρίσκεται στην Πελοπόννησο- για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Όπου πάμε –πού θέλετε να πάμε;-  από τις πιο φτωχές περιοχές, από το Ίλιον, το Περιστέρι, μέχρι το Μαρούσι, όπου μπορούν οι δήμαρχοι και είναι ικανοί, βρίσκουν τα χρήματα, τα απορροφούν και κάνουν αθλητισμό για τη νεολαία τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Διότι χρήματα στους δήμους και στις περιφέρειες δίδονται.
Το 2013 –καθαρά μνημονιακό έτος- δόθηκαν πάνω από 3.000.000.000 ευρώ από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους και από τις συλλογικές αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτά, λοιπόν, τα παίρνουν οι δήμοι και τα χρησιμοποιούν. Και αν δεν τα χρησιμοποιούν σωστά, ώστε να μην λειτουργούν σωστά οι αθλητικές τους εγκαταστάσεις –γιατί τα περισσότερα από αυτά εκατοντάδες εκατομμύρια ακριβώς πρέπει να πηγαίνουν σε λειτουργικά έξοδα του δήμου- αυτό είναι πρόβλημα των δημάρχων, δεν είναι πρόβλημα της υποχρηματοδότησης. Για το 2015 προβλέπονται πάνω από 3.000.000.000, σχεδόν 3.500.000.000 ευρώ για τους δήμους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτά τα έξοδα.
Δεν είναι λοιπόν έτσι τα πράγματα. Πρέπει να κυκλοφορήσετε λίγο να δείτε ότι τα Σαββατοκύριακα υπάρχει αθλητισμός σε όλους τους δήμους. Και αν κάποιοι δήμοι δεν απορροφούν, ας μην επανεκλεγούν οι δήμαρχοι ούτε χρειάζεται να κλαψουρίζουν. Όποιος ξέρει, παίρνει τα χρήματα και τα χρησιμοποιεί για το λαό του και για τη νεολαία του.
Τώρα, τα υπόλοιπα τα οποία λέμε εδώ πέρα ως προς τις ΠΑΕ, τις ΚΑΕ κ.λπ., αυτά εμένα δεν απασχολούν και θα σας πω γιατί δεν απασχολούν. Δεν ασχολήθηκα ποτέ με αυτά τα θέματα και δεν σκοπεύω πλέον να ασχοληθώ, διότι μου έχει μείνει χαραγμένο στο μυαλό μου ένα πράγμα: Την ημέρα –λέει- που η χώρα μας έμπαινε στο μνημόνιο υπήρξε η μεγαλύτερη μετακίνηση οπαδών στην ιστορία του ποδοσφαίρου από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Άρα, δεν με ενδιαφέρει αυτό το κομμάτι. Ας το κανονίσει εκεί ο κ. Ανδριανός, το Υπουργείο κ.λπ.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Εγώ ως προς το κομμάτι του αθλητισμού για τη νεολαία, σας λέω ότι όποιος δήμαρχος είναι ικανός, έχει αθλητισμό στην περιοχή του και φτιάχνει καινούργια στάδια μέσα στο μνημόνιο. Δεν μας φταίει αυτό, μας φταίει η ανικανότητα μας τις περισσότερες φορές. Και αν κάποιοι θέλουν να ασχολούνται με τα ποδόσφαιρα και όλα αυτά και η χώρα να είναι στο μνημόνιο και αυτοί αλλού να αρμενίζουν και να μετακινούνται, αυτό είναι πλέον δικό τους πρόβλημα. Ένα πρόβλημα πρέπει να φροντίσουμε εμείς: τον αθλητισμό για τη νεολαία μας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Και εμείς σας ευχαριστούμε, κυρία συνάδελφε, ήσασταν συνεπής στο χρόνο σας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού ξεναγήθηκαν στην έκθεση της αίθουσας ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής των Ελλήνων, τριάντα εννέα μαθητές και μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί από το 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας.
Η Βουλή τούς καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πύρρος Δήμας και νομίζω ότι θα έχει να μας πει πολλά. Μου φαίνεται ότι βγήκε κάποια απόφαση.
ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ: Αθλητισμός ίσον πολιτισμός και πολιτισμός είναι ό,τι απομένει όταν όλα έχουν χαθεί. Χωρίς τον αθλητισμό η εκπαίδευση είναι ανάπηρη και κάθε στρατηγική για την υγεία αναποτελεσματική.

 (EP)
(SS)
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ)
Τα οφέλη από τον αθλητισμό είναι πολλαπλά. Με κάθε ευρώ που επενδύουμε στον αθλητισμό, περιορίζουμε άλλες, πολλαπλάσιες αρνητικές δαπάνες. Δυστυχώς, στη χώρα μας λόγω οικονομικής κρίσης ο αθλητισμός, ο πρωταθλητισμός και ο μαζικός αθλητισμός περνάνε βαθιά κρίση. Είναι τεράστιες οι περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων στον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό. Εξαιτίας των περικοπών το 2012 και το 2013 οι ομοσπονδίες των ολυμπιακών αθλημάτων γονάτισαν. Όμως και στον Προϋπολογισμό του 2014 οι μειώσεις στις πιστώσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού συνέχισαν την ανοδική πορεία τους. Πιστέψτε με, μιλώ ως εκπρόσωπος μιας αθλητικής ομοσπονδίας. Δεν υπάρχει δεκάρα.
Από την αρχή της θητείας μου στη Βουλή έχω αναδείξει με σειρά ερωτήσεων και επερωτήσεων τα τεράστια προβλήματα που χρονίζουν στον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό και τα οποία στις μέρες μας χειροτέρευσαν. Οι προσπάθειές μου και οι προσπάθειες του κόμματός μου για την εισφορά ενός ποσοστού των εσόδων του ΟΠΑΠ στην ενίσχυση του ελληνικού ερασιτεχνικού αθλητισμού δεν ευδοκίμησαν. Εξακολουθεί, όμως, να ευδοκιμεί η δύσκολη πραγματικότητα για τον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Για να ζήσει ο αθλητισμός πρέπει να βρεθούν νέες, αξιόπιστες πηγές χρηματοδότησής του, πέραν του Κρατικού Προϋπολογισμού. Όταν λεφτά δεν υπάρχουν, τις λύσεις στα οικονομικά προβλήματα συνήθως δίνουν ο προγραμματισμός και ο νέος σχεδιασμός των δεδομένων. Μαζί με τα λεφτά που δεν υπάρχουν έχει πάψει πλέον να υπάρχει κι ένας απόλυτα κρατικοδίαιτος αθλητισμός. Συνεπώς, το κράτος πρέπει να αποδεσμεύσει τους αθλητικούς φορείς και τις ομοσπονδίες από το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας και να τους καταστήσει νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που θα εποπτεύονται από το κράτος.
Οι ομοσπονδίες και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή χρειάζονται τη θέσπιση ενός νέου φορολογικού καθεστώτος. Όμως και οι ιδιώτες χρειάζονται επαρκή φορολογικά κίνητρα για να επιχορηγούν και να χρηματοδοτούν τον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό. Φυσικά και χρειάζεται ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για την αποτροπή καταχρήσεων και καταστρατηγήσεων στον τομέα αυτό. Όπως ανάλογο πλαίσιο υπάρχει και ισχύει για τα πολιτιστικά σωματεία, θα πρέπει να ισχύει και στα αθλητικά.
Μια άλλη σκέψη είναι η θεσμοθέτηση ενός λαχείου του οποίου το σύνολο ή μέρος των εσόδων θα πηγαίνουν στην ενίσχυση του ελληνικού ερασιτεχνικού αθλητισμού. Μεγάλες ΔΕΚΟ και εταιρείες του Δημοσίου θα μπορούσαν να υιοθετήσουν ολυμπιακά αθλήματα. Εξίσου αναγκαίο να επανεξεταστεί είναι και το σύστημα χορηγίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής προς τις ομοσπονδίες με ποσά από τις χορηγίες της. Πρέπει, επίσης, να διατεθούν κονδύλια για τη μελέτη των δυνατοτήτων αξιοποίησης του ΕΣΠΑ για τον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Δεύτερος βασικός άξονας του νέου προγραμματισμού του ελληνικού αθλητισμού είναι η μείωση των δαπανών και εξόδων του με κρατική πρωτοβουλία. Είναι αδιανόητο αθλητικοί φορείς και αθλητικές ομοσπονδίες να πληρώνουν ενοίκια για τη στέγασή τους στο ΟΑΚΑ και σε άλλα ολυμπιακά ακίνητα ή δημόσια κτήρια. Όπως, επίσης, απαραίτητη είναι και η αυξημένη δυνατότητα απόσπασης καθηγητών φυσικής αγωγής ως προπονητές και συνεργάτες στις αθλητικές ομοσπονδίες. Όμως και άλλα μέτρα που δεν συνεπάγονται δαπάνες για το Ελληνικό Δημόσιο, όπως η παροχή ρεαλιστικών κινήτρων και ευεργετημάτων στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωταθλητισμό και τον αθλητισμό υψηλού επιπέδου, είναι εξίσου απαραίτητα.
Με νομοθετήματα και άλλα μέτρα πρέπει το ελληνικό σχολείο κάθε βαθμίδας να αναδειχθεί ως η πρωταρχική δεξαμενή του έμψυχου δυναμικού του ελληνικού αθλητισμού. Συντονισμένες δράσεις μεταξύ αθλητικών ομοσπονδιών και Υπουργείου Παιδείας πρέπει να συνδέσουν τις μαθησιακές ανάγκες της ελληνικής νεολαίας τόσο με τον πρωταθλητισμό όσο και με το μαζικό αθλητισμό. «Κάθε σχολείο κι ένα στάδιο» ή «κάθε σχολείο κι ένα γυμναστήριο» θα πρέπει να είναι ο απώτερος στόχος μας. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να σταματήσει κάθε απόπειρα συρρίκνωσης του μαθήματος της φυσικής αγωγής στο σχολικό πρόγραμμα και να θεσμοθετηθεί το ελάχιστο όριο της εβδομαδιαίας τρίωρης διδασκαλίας της.
(ΙΚ)
(AG)
Επίσης, θεσμικά πρέπει να αποτραπεί κάθε υποβάθμιση ή κατάργηση των οργανωτικών δομών του μαθήματος της φυσικής αγωγής, του σχολικού αθλητισμού και της αθλητικής παιδείας.
Με βοηθό την παιδεία φαινόμενα ρατσισμού και βίας στα γήπεδα, στα γυμναστήρια και στα κολυμβητήρια πρέπει να στιγματιστούν και να απομονωθούν. Πρέπει να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και να εκπαιδευτούν οι ίδιοι οι αθλητές με ψηφίσματα και κώδικες δεοντολογίας.
Φυσικά και πρέπει να αυξηθούν και να συστηματοποιηθούν οι αντιντόπινγκ έλεγχοι, να γίνονται με συνέπεια και αυστηρότητα.
Με κάθε τρόπο η πολιτεία πρέπει να ελαφρύνει τις αθλητικές ομοσπονδίες από κάθε είδους φορολογικά, μισθοδοτικά και λοιπά λειτουργικά βάρη, ώστε αυτές να αφοσιωθούν στο κύριο έργο τους, στον καθαρό, ποιοτικό και υψηλού επιπέδου αθλητισμό για όλους.
Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω πως ό,τι δίνουμε σήμερα για τον αθλητισμό θα το πάρουμε αύριο δεκαπλάσια πίσω. Ο αθλητισμός είναι το ισχυρότερο αντίδοτο στο δηλητήριο της απογοήτευσης, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που βιώνουμε εμείς και τα παιδιά μας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Ο κ. Κουίκ έχει το λόγο.
ΤΕΡΕΝΣ-ΣΠΕΝΣΕΡ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχήν, πραγματικά αναρωτιέμαι γιατί το πολιτικό σύστημα δεν ανοίγει το φάκελο των Ολυμπιακών Αγώνων και τον αφήνει στα χέρια της δικαιοσύνης. Γιατί το πολιτικό σύστημα τρέμει να τα βάλει με τους εργολάβους που «τα άρπαξαν» την τελευταία στιγμή και επί Κυβερνήσεων Καραμανλή και επί Κυβερνήσεων Σημίτη; Γιατί; Ο πολιτικός έχει την μπάλα στα χέρια του, για να βάλω και έναν αθλητικό όρο. Μην τα πετάτε όλα στις πλάτες των δικαστικών, γιατί αυτό δείχνει λιποταξία της πολιτικής συνείδησης.
Σε ό,τι αφορά το θέμα που κουβεντιάζουμε σήμερα, η έκθεση των πεπραγμένων –και πρέπει να πούμε ότι δεν είναι θέμα της Κυβέρνησης, είναι διαχρονικό, διακυβερνητικό, δεν είναι θέμα σημερινό- η έκθεση που έχει συντάξει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι του σημείου τού τι θα κάνει αν γίνει κυβέρνηση με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Έτσι είναι τα πράγματα. Είναι ένα εκπληκτικό ρεπορτάζ που αν ήμουν στη θέση του δημοσιογράφου, θα το έπαιρνα και θα το δημοσίευα. Έτσι έχουν τα πράγματα.
Όμως, κύριε Υπουργέ, σας το λέει αυτό και ένας άνθρωπος ο οποίος από τα σαράντα έξι χρόνια του στη δημοσιογραφία δούλεψε πολλά και ως αθλητικός συντάκτης. Εσείς δεν έχετε μπει μέσα στα αποδυτήρια. Δεν έχετε μπει μέσα σε όλη αυτήν την ιστορία, δεν έχετε αισθανθεί τη σαπίλα ακόμα και του παραγοντισμού, για να καταλάβετε ότι έχουν δίκιο.
Τώρα, σε ό,τι αφορά τις ερωτήσεις όπως τις διατύπωσαν και το «διά ταύτα», το τι θα κάνουν, ομολογώ ότι είμαι τελείως αντίθετος.
Το μόνο που μου κάνει εντύπωση είναι το ότι λείπει από τις υπογραφές των επερωτώντων η υπογραφή της Σοφίας Σακοράφα. Μου κάνει εντύπωση. Θα ήθελα να την ακούσουμε εδώ μέσα στη Βουλή.
Από την άλλη πλευρά, κύριε Υπουργέ, ελάτε να μιλήσουμε λίγο για τα τρέχοντα ζητήματα. Έχει δίκιο ο κ. Βούτσης και σε κάτι άλλο. Θα έπρεπε να είναι μια γενικευμένη συζήτηση για τον αθλητισμό, για να γίνει μια καλύτερη συζήτηση, να μιλήσουν και άλλοι συνάδελφοι που έχουν υπηρετήσει και σε πόστα σαν το δικό μου, όπως είναι η συνάδελφος κυρία Καραμανλή. Δεν έχει σημασία σε ποιο κόμμα ανήκει ή όχι, σημασία έχει ότι θα ήταν χρήσιμο να ακούσουμε αυτές τις εμπειρίες.
Άρα, όταν λέτε ότι σας έφεραν ένα θέμα που αφορά πολλά Υπουργεία, ναι, βεβαίως, έχετε δίκιο, είναι πολλά τα εμπλεκόμενα Υπουργεία. Γι’ αυτό θα έπρεπε να γίνει μια γενικευμένη συζήτηση, για να είναι όλοι οι Υπουργοί εδώ, για να μπορέσουμε να κουβεντιάσουμε επί της ουσίας για όλο αυτό το φάσμα που αφορά τον αθλητισμό στην Ελλάδα.
Κύριε Υπουργέ –κατέθεσα και ερώτηση, έχουμε μιλήσει και τηλεφωνικά για αυτό το θέμα- επειδή μιλάμε για την κατάντια του αθλητισμού, έχω μάθει στην καριέρα μου και στην πορεία μου αυτό που έχω να το διεκδικώ με τον αγώνα μου. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ τον Πύρρο Δήμα να έχει αποκλειστεί από τα προκριματικά των Ολυμπιακών Αγώνων ή των Πανευρωπαϊκών Αγώνων και να πει «πληρώστε για να πάω στους τελικούς». Θα το έκανε αυτό ο Πύρρος Δήμας; Θα δεχόταν ποτέ η πατρίδα του να δωροδοκήσει για να πάει να σηκώσει την ελληνική σημαία;
(AG)
(IK)
Και όμως αυτό έγινε στο μπάσκετ. Αποκλειστήκαμε στα παρκέ για το «Μουντομπάσκετ» από τους Φινλανδούς, από τους Σκοπιανούς και μπήκαμε στην αθλιότητα της ΠΑΣΟΚονοοτροπίας της μίζας, να πάμε στον ανήθικο πλειστηριασμό που επέβαλε η FIBA, για να πάρουμε μία από τις τέσσερις κάρτες για να πάμε να παίξουμε στο «Μουντομπάσκετ». Επαναλαμβάνω: Έχοντας χάσει στο παρκέ. Βεβαίως οι λεβέντες μας να πάνε και να παίξουν –και την εννοώ τη λέξη «λεβέντες»-, να πάνε τα παιδιά και να αποδείξουν ότι μπορούν να διεκδικήσουν κάτι, αλλά με τη μπάλα στα χέρια και όχι με μιζοδόλαρα.
Εγώ δεν είμαι ούτε φιλοβασιλακοπουλικός ούτε αντιβασιλακοπουλικός. Είμαι απλώς οπαδός μίας ομάδας, παρακολουθώ το μπάσκετ. Ο κ. Βασιλακόπουλος είναι χρόνια παράγοντας, επαγγελματίας του μπάσκετ λένε ότι έχει γίνει πια, πολύ καλός παράγων, αλλά μέχρι εκεί.
Πώς αποδέχεται η Ελλάδα να πληρώνεται η φανέλα της Εθνικής μας, με το οικόσημό μας επάνω, να πληρώνουμε σε ανήθικους πλειστηριασμούς για να πάμε να παίξουμε; Εγώ δεν θα το δεχόμουνα αυτό και πραγματικά λυπάμαι που υπάρχουν δημοσιογράφοι του μπάσκετ που υποστηρίζουν αυτήν την άποψη. Όμως  εγώ δεν είμαι από εκείνους που κάνουν τα τζάμπα ταξίδια για να καλύψουν τους αγώνες μπάσκετ. Φαντάζομαι ότι κάποιοι αντιλαμβάνονται τι ακριβώς λέω.
Και τα 800 χιλιάρικα; Πόσο αποτιμάται η αξία της φανέλας της Εθνικής Μπάσκετ; Δώσαμε 800 χιλιάρικα την ώρα που οι Ιταλοί αποσύρθηκαν, οι Ρώσοι αποσύρθηκαν, αλλά και άλλοι, από αυτό το άθλιο παιχνίδι της FIBA. Άθλιο! Πού βρέθηκαν τα λεφτά; Από τράπεζες; Από πού; Δεν έχει δοθεί κάποια εξήγηση μέχρι τώρα. Και επαναλαμβάνω: Το λέω ως Έλληνας. Δεν το λέω ως οπαδός καμμίας ομάδας. Δεν δέχομαι, όμως, η Εθνική μας να πηγαίνει με τις ΠΑΣΟΚονοοτροπίες της μίζας. Τελείωσε αυτή η ιστορία!
Όσον αφορά τις ΜΚΟ, κύριε Υπουργέ, δεν θα μπορέσω να σας καταθέσω το φάκελο ή μάλλον αυτό το κομμάτι που μου έδωσε το δικό σας Υπουργείο, όταν ήταν Αναπληρωτής Υπουργός ο κ. Τζαβάρας. Δυστυχώς, το χρειάζομαι γιατί τη Δευτέρα θα συμμετάσχω σε μία εκπομπή στην τηλεόραση να μιλήσω, αλλά μπορείτε να ανατρέξετε στην ημερομηνία 11-10-2012.
Τι θα δείτε σε αυτόν τον φάκελο, κύριε Υπουργέ; Θα δείτε 5.000 εδώ, 6.000 παρακάτω, 3.000 παραπέρα να δίνονται σε διάφορα αθλητικά σωματεία από τα κονδύλια του Υπουργείου Παιδείας για διάφορες δραστηριότητες. Γιατί να μην τα δίδουν οι ομοσπονδίες τους; Γιατί απλώς θέλετε να δίδονται μέσω των ΜΚΟ, για να έχετε και εσείς τις πελατειακές σας σχέσεις. Όχι εσείς προσωπικά, αλλά τα υπουργεία και οι εκάστοτε Υπουργοί. Απίστευτος είναι αυτός ο κατάλογος! Είναι κατάλογος ντροπής. Γιατί ένας ιστιοπλοϊκός όμιλος να μην παίρνει τα λεφτά από την ομοσπονδία του και να πρέπει να πηγαίνει στα υπουργικά γραφεία και να λέει, για παράδειγμα, «δώστε μου 5.000 για να διοργανώσω ένα ράλι στο Αιγαίο»; Γιατί;
Κλείνω, λέγοντας το εξής, σε ό,τι αφορά και τη βία στα γήπεδα: Δυστυχώς, κανένας νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Και κάμερες υπάρχουν και ηλεκτρονικά εισιτήρια υπάρχουν σε γήπεδα, αλλά δυστυχώς οι νόμοι δεν εφαρμόζονται. Το δε ξέφραγο αμπέλι που λέγεται ΟΑΚΑ είναι μία άλλη ιστορία.
Κύριε Υπουργέ, θα σας πω κάτι και σας κοιτάω στα μάτια: Τη μάνα σας τη σέβεστε; Εγώ τη σέβομαι σαν και τι. Δεν είναι πια στη ζωή, αλλά τη σέβομαι. Δεν μπορώ να στέκομαι με απάθεια απέναντι σε ΠΑΕ και ΚΑΕ που ακούν από τις εξέδρες συνθήματα που υβρίζουν μάνες, μάνες διαιτητών, μάνες ποδοσφαιριστών, μάνες παραγόντων άλλης ομάδας και δεν κάνουν τίποτα. Ούτε μία σύσταση τουλάχιστον στις ΠΑΕ δεν έχει γίνει.
 Δεν είμαι ηθικοπλάστης ούτε ηθικολόγος. Σας διαβεβαιώ. Άμα χρειαστεί βρίζω. Λέω και εγώ τα δικά μου, αλλά τη μάνα μου τη σέβομαι, όπως σέβομαι και τον Εθνικό Ύμνο, που τον ακούω στα γήπεδα παραφρασμένο από κερκίδες οργανωμένων φιλάθλων. Ο Ύμνος είναι ένας, είναι εθνικός και είναι της χώρας μου. Δεν ανήκει σε καμμία ομάδα. Και ούτε σε αυτό υπάρχει παρέμβαση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Παρακαλώ, ολοκληρώνετε.
ΤΕΡΕΝΣ-ΣΠΕΝΣΕΡ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε, αλλά θα ήθελα να πω ότι ακόμα και το γεγονός ότι υπογράφετε τη μη μετακίνηση οπαδών, δείχνει ότι δεν αντέχετε σε μία ομάδα, η οποία τα έκανε λαμπόγυαλο σε μία άλλη πόλη, να πείτε: «Β΄ κατηγορία!».
(ΜΤ)
(AG)
Να πείτε Β’ κατηγορία εδώ και τώρα, για να δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος και πόσοι άλλοι οργανωμένοι οπαδοί άλλων ομάδων θα κάνουν αυτή την ιστορία.
Ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε. Πάρτε όμως στα σοβαρά αυτά που σας λέει ένας άνθρωπος που αγαπάει τον αθλητισμό και τον έχει υπηρετήσει μέσα από τις τάξεις της δημοσιογραφίας, χωρίς να μπορεί να τον «πιάσει» κανένας παράγοντας, καμμία ομάδα και για τίποτε.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Και εμείς ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο κ. Μίχος για έξι λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΟΣ: Θα συνεχίσω από τα λεγόμενα του κ. Κουίκ όσον αφορά τις ομάδες. Οι περισσότερες από τις ομάδες σήμερα στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ έπρεπε να είναι εγκληματικές οργανώσεις. Έχουν γίνει πάρα πολλοί φόνοι, πολλοί ξυλοδαρμοί, αλλά γι’ αυτά δεν μιλάει κανένας, γιατί κάποιοι πολιτικοί «τα παίρνουν» κάτω από το τραπέζι από μεγαλοστελέχη ομάδων κ.λπ. Εκεί όμως κλείνουμε το στόμα μας και δεν μιλάμε. Όταν γεμίζει η τσέπη, είναι όλα καλά!
Θα προχωρήσω στις αθλητικές διοργανώσεις. Τα Σκόπια, η γειτονική χώρα,  κατεβαίνει με το όνομα «Μακεδονία» και κανείς δεν μιλάει. Και πριν από λίγο καιρό εδώ, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, σ’ αυτόν εδώ τον χώρο, ήρθε ένας ξεφτιλισμένος Υπουργός από τα Σκόπια, ανέφερε το όνομα «Μακεδονία» και δεν μίλησε κανείς. Κανένας από εδώ μέσα δεν μίλησε. Μόνο για δημοκρατία ξέρετε να μιλάτε εδώ μέσα όλοι, για τίποτε παραπάνω.
Όσον αφορά την Τουρκία, θα σας φέρω ένα τρανό παράδειγμα, για να δούμε πόσο αγαπάτε την πατρίδα και εσείς, σαν πολιτικοί και οι προηγούμενοι και οι παράγοντες, που καπηλεύονται αυτή τη στιγμή τον αθλητισμό.
Πριν τρία-τέσσερα χρόνια ένας αθλητής από τη Χαλκίδα στην Ελληνορωμαϊκή πάλη βγήκε πρώτος και σήκωσε την ελληνική σημαία. Αυτό έγινε ανήμερα της γιορτής του Κεμάλ Ατατούρκ. Δεν έπαιξαν τον εθνικό μας ύμνο. Κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε. Φαντάζεστε τι θα γινόταν στην Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια, εάν γινόταν κάτι ανάλογο και δεν παίζαμε εμείς τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας; Μπορεί να απαντήσει κανείς σε αυτό; Δεν μπορεί να απαντήσει κανείς. Δεν μίλησε κανείς γι’ αυτό.
Την επόμενη χρονιά το παλικάρι πήγε ξανά και σήκωσε πάλι την ελληνική σημαία. Αναγκαστικά οι Τουρκαλάδες έπαιξαν τον εθνικό ύμνο. Την τρίτη χρονιά έγινε ξανά το ίδιο. Ό,τι έκανε αυτός ο αθλητής το έκανε με λεφτά από την τσέπη του και ήταν φτωχός. Η ελληνική πολιτεία δεν έχει δώσει μία, όχι μόνο σε αυτόν τον αθλητή, αλλά και σε πολλούς άλλους.
Μιλάτε για ελέγχους αντιντόπινγκ. Για ποιους ελέγχους αντιντόπινγκ μιλάτε; Είδαμε τι έγινε και εδώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν οι Αμερικανοί είχαν πάει στην Κρήτη και κρύβονταν στα υποβρύχια και όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και κάποιοι πολιτικοί μιλούσαν για τους δικούς μας αθλητές. Οι Αμερικανοί είναι πρωτοστάτες κυρίως στο μπάσκετ, όπως και οι Ανατολικοί, γιατί οι καλύτερες ντόπες κάποτε έβγαιναν στην Ανατολική Γερμανία και στη Ρωσία, και δεν μιλούσε κανένας. Μόνο για τους δικούς μας μίλησαν.
Μιλάτε για αθλητισμό; Στηρίζουμε τους Έλληνες αθλητές; Δεν τους στηρίζουμε, τους μουλώνουμε στην Ελλάδα. Κύριε Υφυπουργέ, δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σας, μιλάω γενικά.
Από εκεί και πέρα, όλοι ξέρουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν για τους εργολάβους και τις πολυεθνικές. Μιλώντας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν πρέπει κανένα κράτος να παίρνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί έχουν γίνει πλέον μόνο για τις πολυεθνικές, για να γεμίζουν τις τσέπες τους. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να γίνονται μόνο στην Ελλάδα.
Έχουμε τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ που κάνουν κουμάντο στα πάντα. «Λαδώνουν», δίνουν μίζες, «ξεπλένουν» χρήμα και δεν μιλάει κανένας. Όμως πάνω απ’ όλα ο αθλητισμός! Έχουμε τα γήπεδα όπου καίγονται ελληνικές σημαίες. Παίζει η Εθνική μας, μπαίνουν οι Αλβανοί και καίνε ελληνικές σημαίες. Να τα ακούτε αυτά, κύριε Δήμα, γιατί πριν μιλήσατε για ρατσισμό. Για το ρατσισμό που δέχονται οι Βορειοηπειρώτες από τους Αλβανούς δεν έχει μιλήσει κανείς, ούτε και εσείς και πρέπει να ντρέπεστε.
Μιλάμε για εγκαταστάσεις. Ποιες εγκαταστάσεις; Από το 1974 και μετά βρήκατε έτοιμα πολλά πράγματα, πολλές εγκαταστάσεις, πολλά γήπεδα. Όλα διαλύθηκαν, ρήμαξαν. Φτιάξατε νέα το 2004. Τι έγιναν αυτά; Τίποτε.
Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις: Από το 2000 και μετά έχουν φύγει γύρω στα 700 με 800 εκατομμύρια. Έχει φυλακιστεί κανείς; Δεν έχουμε ακούσει κάτι. Μόνο τα λέμε. Αυτή τη στιγμή βολεύει το σύστημα και το κράτος και την Κυβέρνησή σας να τα λέει για να κουκουλώνει τις άδικες διώξεις της Χρυσής Αυγής, του άδικα φυλακισμένου Αρχηγού και των υπόλοιπων Βουλευτών της.
Όμως δεν πειράζει, έχουμε δημοκρατία! Είναι μία λέξη που την έχουμε κάνει καραμέλα και όποτε γουστάρουμε, τη βγάζουμε και τη λέμε. Επάνω σε αυτό προχωρούμε καλά σαν κράτος.
(KM)
(MT)
Χθες έγινε ένα σκηνικό στο διάδρομο πίσω από την
Αίθουσα με τον κ. Μιχελάκη και τον κ. Σηφουνάκη. Μιλούσαν για χυδαία επίθεση, ότι μιλήσαμε ξεδιάντροπα. Κάποιοι εδώ μέσα που μιλάνε με πολύ ωραίο τρόπο, απο ό,τι έχω δει από μικρό παιδί που παρακολουθώ το Κοινοβούλιο ξεπουλάνε και με πολύ ωραίο τρόπο την πατρίδα μας. Για αυτά δεν μιλάει κανένας. Σταματήσαμε να μιλάμε για τη λίστα Λαγκάρντ, σταματήσαμε να μιλάμε για τα υποβρύχια, για τις μίζες της SIEMENS και για όλα αυτά.
Από εκεί και πέρα τί να πούμε, κύριε Υφυπουργέ, για τον αθλητισμό; Πιστεύετε εσείς ότι θα προχωρήσει; Ναι, ο αθλητισμός είναι κάτι καλό. Πρέπει να υπάρχει ο αθλητισμός. Πρέπει να υπάρχουν βάσεις. Η νεολαία πρέπει από μικρή να μπαίνει στον αθλητισμό. Όμως, εδώ πέρα μείωσαν τα μαθήματα του λυκείου, ενώ στα ευρωπαϊκά κράτη τα προωθούν.
Δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο. Το μόνο που ενδιαφέρει αυτό το κράτος και αυτό το σύστημα είναι να κρατάει σε λήθη τη νεολαία, ώστε να μην αθλείται, να είναι πάνω από ένα υπολογιστή, μπροστά από μία τηλεόραση, με τα περιοδικά της μόδας και από ό,τι μοστράρουν και ό,τι πασάρουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για να τους κάνετε πλύση εγκεφάλου.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Τώρα που τελειώσατε, κύριε Μίχο, πρέπει να σας επισημάνω ότι μιλήσατε για έναν «ξεφτιλισμένο Υπουργό», αναφερόμενος στον Υπουργό…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε. δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλάει για τη Μακεδονία. Δεν είναι δική του, ούτε κανενός εδώ μέσα η Μακεδονία. Πρέπει να σεβαστούμε πρώτα από όλα το χώρο, πράγμα που έπρεπε να το έχετε επιβάλλει εσείς. Όχι εσείς, αλλά ο καθένας εδώ μέσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ακούστε με λίγο.
 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΟΣ: Στην Επιτροπή…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ακούστε με λίγο. Ονομάσατε, λοιπόν, έτσι έναν Υπουργό μιας άλλης χώρας, με την οποία ο ελληνικός λαός, όπως εκφράζεται από όλα σχεδόν τα κόμματα, θέλει να έχουμε καλές σχέσεις.
Να είστε σίγουρος ότι και εκεί θα υπάρξει κάποιος που θα χαρακτηρίζει Έλληνες Υπουργούς «ξεφτιλισμένους Υπουργούς».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ: Τους λένε, κύριε Πρόεδρε.
ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ: Και τι έγινε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Λοιπόν, αυτή τη γλώσσα εμείς προτείνουμε να μην τη χρησιμοποιούμε. Είναι η γλώσσα που καταγγέλλατε και εσείς και οι άλλοι, των γηπέδων. Αυτή τη γλώσσα να μην τη χρησιμοποιούμε εδώ μέσα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Εγώ λέω, αν θέλετε, να διαγραφεί από τα Πρακτικά ο χαρακτηρισμός.
Να διαγραφεί;
Ωραία, να διαγραφεί ο χαρακτηρισμός «ξεφτιλισμένος Υπουργός».
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΟΣ: Συγνώμη, κύριε Πρόεδρε, δεν είπα εγώ να διαγραφεί. Εσείς το είπατε.
ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ: Να γραφτεί στα Πρακτικά, όμως, και η αιτιολογία…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Λοιπόν, να μη διαγραφεί τίποτα από τα Πρακτικά. Να παραμείνει στα Πρακτικά για να υπάρχει και να είναι γνωστό τι ελέχθη και από ποιόν ελέχθη.
Προχωρούμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία είκοσι επτά μαθητές και μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το Γενικό Λύκειο Σπερχειάδας Φθιώτιδας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Ο κ. Ψαριανός έχει το λόγο.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήταν καλό να συζητήσουμε κάποια στιγμή σε πλήρη Ολομέλεια σε βάθος το πρόβλημα του ελληνικού αθλητισμού. Η μελέτη της επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ λέει το εξής: Είναι υπό κατάρρευση ο ελληνικός αθλητισμός και κινείται σε δύο άξονες: Ο ένας είναι ότι ζητάει από το Υπουργείο Αθλητισμού και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού απαντήσεις σε ζητήματα που αφορούν και άλλα Υπουργεία που είναι συναρμόδια -ορθώς ετέθη το ζήτημα αυτό- και, επίσης, ότι ο ελληνικός αθλητισμός είναι υπό κατάρρευση μετά τα μνημόνια.
Όταν είχαμε τους νεκρούς στην Παιανία, τα μαχαιρώματα και τους σκοτωμούς στους δρόμους, δεν είχαμε μνημόνια. Όταν εθνικές ομάδες γύριζαν πίσω από Ολυμπιάδες, δεν είχαμε μνημόνια. Όταν οργανώναμε το μεγάλο φαγοπότι της Ολυμπιάδας εδώ, την οποία ουδόλως αξιοποιήσαμε, παρόλο το τεράστιο κόστος για τον ελληνικό αθλητισμό και για τον ελληνικό λαό συνολικά, δεν είχαμε μνημόνια. Οι παχιές αγελάδες δεν πάχυναν καθόλου τις επιδόσεις και την υποδομή στον αθλητισμό.
Αυτή την περίοδο όλος ο λαός υποφέρει. Πραγματικά, περνάμε μία πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο και μία πολύ δύσκολη φάση. Για πάρα πολλούς, μάλιστα, είναι εξαιρετικά εξοντωτική αυτή η κατάσταση.
Εδώ πρέπει να βάλω μία παρένθεση και να πω ότι η διακυβέρνηση της χώρας και οι κυβερνήσεις και η διαχείριση που έγινε ως τώρα ή ως το 2008 και 2009 έφεραν τη χώρας σε αυτή την κατάσταση και όχι τα μνημόνια και οι ξένοι τους οποίους συνέχεια εγκαλούμε, αθωώνοντας τους δικούς μας διαχειριστές.

(KO)









(3KM)
Με μνημόνια, με τρόικες, με συμφωνίες και με δάνεια ζούμε από το 1827. Τα προβλήματα λοιπόν στην πολιτική, στην κοινωνία, στην υγεία, στην παιδεία και παντού δεν είναι θέμα μνημονίων. Δεν είναι αυτό το πρόβλημά μας. Το πρόβλημά μας είναι ότι, για παράδειγμα, δεν αξιοποιήσαμε σε κανένα βαθμό τις αθλητικές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν για την Ολυμπιάδα του 2004. Με φωνές που ακούγονταν πάντοτε ένθεν κακείθεν περί ξεπουλήματος, δεν πουλήθηκε ούτε αξιοποιήθηκε ούτε ξεπουλήθηκε απολύτως τίποτα.
Τέτοιες φωνές που έλεγαν «όχι στο ξεπούλημα» ακούγονταν και στην Ισπανία, στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης. Όμως, μια ευνομούμενη δημοκρατική ευρωπαϊκή πολιτεία αξιοποίησε όλες τις εγκαταστάσεις της Βαρκελώνης για την Ολυμπιάδα και η Βαρκελώνη άλλαξε πρόσωπο, έγινε άλλη πόλη. Η Αθήνα είναι χειρότερη από ό,τι ήταν πριν την Ολυμπιάδα. Δεν έγινε καμμία αξιοποίηση. Δεν προχωρήσαμε ούτε σε ξεπούλημα ούτε σε πούλημα ούτε σε ενοικίαση ούτε σε αξιοποίηση ούτε σε τίποτα. Αυτές οι εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να παραχωρηθούν και να αξιοποιηθούν και σε συλλόγους και σε ιδιώτες και σε επιχειρηματίες και σε οργανωμένες ομάδες και σε αθλητικά σωματεία.
Οι κυβερνήτες και όλοι οι Υπουργοί Αθλητισμού, όπως και όσοι έχουν διατελέσει γενικοί γραμματείς αθλητισμού ξέρουν πάρα πολύ καλά –μάλιστα, τα έξι χρόνια που είμαι στη Βουλή έχω μιλήσει προσωπικά, όπως άλλωστε όλοι μας, με πάρα πολλούς από αυτούς και στις επιτροπές, αλλά και κατ’ ιδίαν- πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα της βίας.
Η βασίλισσα των γηπέδων δεν είναι ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε η ΑΕΚ, ούτε ο ΠΑΟ, ούτε ο Πανιώνιος κλπ. Κανένας δεν είναι βασιλιάς των γηπέδων. Η μόνη βασίλισσα των γηπέδων είναι η βία και η αθλιότητα, οι οργανωμένοι στρατοί που χρηματοδοτούνται από μυστήριους προέδρους οι οποίοι ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις. Αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα. Και όσοι διετέλεσαν υπουργοί και γενικοί γραμματείας ξέρουν πολύ καλά και για τη διαπλοκή και για τις παράγκες, για τις καλύβες, για τις στημένες διαιτησίες, για τα στημένα παιχνίδια, για το στοίχημα και για τα στημένα πρωταθλήματα. Ξέρουν πώς μπορούν να τα ξεπεράσουν και να τα διορθώσουν. Όμως, δεν θέλουν να το κάνουν.
Ξέρουμε πάρα πολύ καλά πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του ντόπινγκ, της χρήσης φαρμακευτικών ουσιών για την αύξηση των επιδόσεων των αθλητών που καταστρέφουν ζωές ανθρώπων. Και έχουμε πάμπολλα παραδείγματα μεγάλων πρωταθλητών όλων των αγωνισμάτων από όλο τον κόσμο, από την ανατολική και τη δυτική γη, αλλά και από τη βόρεια και τη νότια, που έχουν καταστραφεί, έχουν πεθάνει, έχουν διαλυθεί λόγω χρήσης ουσιών. Μάλιστα, κάποια κράτη -κράτη που είχαν λαϊκές δημοκρατίες και οργανωμένο σοσιαλισμό- είχαν οργανωμένα και εργαστήρια χημείας και είχαν παραγωγή πρωταθλητών. Το ίδιο συνέβαινε και στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι η βασίλισσα του καπιταλισμού.
Ξέρουμε πολύ καλά πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα κυκλώματα, το ντόπινγκ και τη βία στα γήπεδα. Έχουμε όλα τα μέσα να το κάνουμε, αλλά δεν θέλουμε να το κάνουμε. Δεν ξέρω για ποιους λόγους. Ίσως γιατί φοβόμαστε; Ίσως λόγω της διαπλοκής; Λόγω του συσχετισμού των ανθρώπων της πολιτείας, των παραγόντων του κράτους, με διάφορα κυκλώματα που έχουν σχέση με νονούς της νύχτας, με μπράβους, με εκβιαστές, με λαθρεμπόρια καυσίμων και με ό,τι άλλο μπορείτε να διανοηθείτε, οι οποίοι κυβερνούν το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, τις ομοσπονδίες και γενικά τον αθλητισμό;
Δεν έχουμε κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις που δεν έχουν να κάνουν με τα μνημόνια ή με τα μη μνημόνια, αλλά με την πολιτική βούληση που θα έπρεπε να υπάρχει για να διορθώσουμε όλα αυτά τα πράγματα. Το ίδιο συμβαίνει και με το φορολογικό σύστημα. Ξέρουν όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών τι σημαίνει δίκαιο φορολογικό σύστημα, αλλά δεν το κάνουν.
(LA)
(3KO)
Φτιάχνουν συνέχεια άδικα φορολογικά συστήματα και τα αλλάζουν κάθε έξι, οχτώ, δέκα μήνες, ένα χρόνο, δύο χρόνια, ενώ ξέρουν τι σημαίνει δίκαιο φορολογικό σύστημα.
Έτσι, λοιπόν, και οι αρμόδιοι για τον αθλητισμό ξέρουν ποια πράγματα μπορούν να αλλάξουν, πόσο γρήγορα και πόσο εύκολα. Δεν το κάνουμε, όμως.
Να κλείσω με ένα θέμα που έχει να κάνει με τον αθλητισμό συνολικά.
            ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Λίγο σύντομα, κύριε συνάδελφε.
            ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Πρέπει να πω ορθά-κοφτά, όπως το έχω πει και στις Επιτροπές, ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει στον αθλητισμό είναι να μπει στο χώρο του αθλητισμού η δημοκρατία. Στις ομοσπονδίες και στον αθλητισμό υπάρχει μοναρχία, ολιγαρχία, δικτατορικά καθεστώτα, σωματεία «μαϊμούδες», που δεν υπάρχουν και που ανεβοκατεβάζουν «κυβερνήσεις» ομοσπονδιών. Υπάρχουν ομοσπονδίες όπου οι εκλογές γίνονται με θλιβερά πλειοψηφικά, όπου το πρώτο ψηφοδέλτιο βγάζει όλους τους συμβούλους. Πρέπει να μπει η δημοκρατία στις ομοσπονδίες. Πρέπει οι εκλογές σε όλες τις ομοσπονδίες να γίνονται με απλή αναλογική και να εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις, όλα τα χρώματα, όλες οι παρατάξεις. Δεν μπορεί να έχουμε ισόβιους ομοσπονδιάρχες, όπως έχουμε ισόβιους μητροπολίτες, δεσπότες ή πατριάρχες.
            ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Παρακαλώ, κύριε Ψαριανέ, ολοκληρώστε αν έχετε την καλοσύνη.
            ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Πρέπει, λοιπόν, να μπει η δημοκρατία στον αθλητισμό και να ανοίξουμε τα μάτια μας, να υλοποιήσουμε τα πράγματα που μπορούν να γίνουν για την αντιμετώπιση της βίας, για το ντόπινγκ και για όλα αυτά τα πράγματα. Ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να γίνει. Ας το κάνουμε. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια.
            ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε.
            Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαβίβασε στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το ν. 3126/2003 «Ποινική ευθύνη των Υπουργών», όπως ισχύει, δικογραφία που αφορά στους διατελέσαντες:
  1. Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σταύρο Καλαφάτη,
  2. Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Μπούγα,
  3. Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Αναστάσιο Νεράντζη,
  4. Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, και
  5. Υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου.
Στο σημείο αυτό, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων. Υπάρχει κάποιος από τους επερωτώντες Βουλευτές ο οποίος θέλει να δευτερολογήσει;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Εγώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΡΙΤΣΕΛΗ: Εγώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Βεβαίως.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να σας ρωτήσω κάτι διαδικαστικό,  σχετικά με αυτό που ανακοινώσατε. Αυτό -ρωτάω από έλλειψη, ίσως, εμπειρίας- θα είναι ένας από τους εβδομήντα ή τους εκατόν είκοσι φακέλους, οι οποίοι υπάρχουν αυτά τα χρόνια με παραγγελίες εισαγγελικές;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Όχι, είναι νεοεισαχθείς φάκελος αυτός. Θα ενημερωθείτε, αν το θέλετε, από τις Υπηρεσίες της Βουλής για το περιεχόμενό του.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Άρα, προστίθεται σε εκείνον τον όγκο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ναι. Είναι η εισαγωγή του θέματος του φακέλου.
Ο κ. Πάντζας έχει το λόγο για πέντε λεπτά.
      ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Κύριε Υπουργέ, προηγουμένως είπατε ότι είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομικών και πως οι πόροι είναι περιορισμένοι. Από την άλλη, όμως, σας λέγω εγώ ότι δώσατε 270 εκατομμύρια για το Μέγαρο Μουσικής, 230 εκατομμύρια που οφείλουν τα κόμματά σας -Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ- σε τράπεζες, που δεν ξέρουμε πότε θα τα πάρουν, όπως και άλλα πολλά εκατομμύρια με τα οποία έχετε δανειοδοτήσει Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης φιλικά προσκείμενα προς εσάς. Και δεν δώσατε, κύριε Υπουργέ -αν είναι δυνατόν!- 60 εκατομμύρια για τον ελληνικό αθλητισμό.
Κύριε Υπουργέ, ένα πρώτο σχόλιο: Είπατε ότι πολλά από αυτά που θίγει η ερώτηση αφορούν σε άλλα Υπουργεία και ότι δεν γνωρίζουμε τη δομή της Δημόσιας Διοίκησης και τις αρμοδιότητές της. Δεν παραλείψατε, όμως, να υπερασπιστείτε ως Υφυπουργός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τις ΠΑΕ και ΚΑΕ και άλλα σχετικά. Σας είναι άγνωστο, δεν ξέρετε τίποτα για τη σήψη στην οποία έχει περιέλθει χρόνια τώρα ο επαγγελματικός αθλητισμός. Δεν γνωρίζετε τίποτα για τα στημένα, για τα δωράκια στους μεγαλοπαράγοντες κλπ.. Ζείτε σε μία κοινωνία αγγέλων φαίνεται.
Όσο για το τρίπτυχο που περιλαμβάνει τους μεγαλοπαράγοντες και κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που σε κάποιες περιπτώσεις ταυτίζονται, τους γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, με όνομα και επώνυμο. Δεν κάνετε, όμως, τίποτα επειδή είναι τα εργαλεία σας για τη μνημονιακή σας προπαγάνδα, είναι τα εργαλεία σας για να σπέρνετε το φόβο στον ελληνικό λαό!
           
(PM)
(3LA)
Μη μας μιλάτε, λοιπόν, για στοιχεία και δικαστήρια. Αυτά πρέπει να τα κάνετε εσείς, γιατί εσείς κυβερνάτε και σήμερα ελέγχεσθε κοινοβουλευτικά.
Δεύτερο σχόλιο: Μας είπατε ότι θα κάνετε διάφορα, ότι είστε σε στενή συνεργασία με άλλα Υπουργεία και ότι εξασφαλίζετε επιπλέον πιστώσεις σε δομές και οργανισμούς της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Έχω να σας πω ότι όλα αυτά τα διάφορα είναι «κενό γράμμα», κύριε Υπουργέ. Όλες οι επιπλέον πιστώσεις που εξασφαλίζετε είναι «ψίχουλα», κύριε Υπουργέ. Μη μας τα παρουσιάζετε σαν κατακτήσεις.
Τρίτο σχόλιο: Μας είπατε ότι στο κλείσιμο του κειμένου της επίκαιρης επερώτησης λέμε στην πρότασή μας ότι δεσμευόμαστε για ένα σύστημα φυσικής αγωγής και αθλητισμού ενιαίο, κοινωνικό και δημοκρατικό, με σαφή πολιτικά, κοινωνικά και ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά. Μείνατε στη λέξη «πολιτικά». Θα σας εξηγήσω τι πάει να πει «πολιτικά χαρακτηριστικά». «Πολιτικά χαρακτηριστικά» σημαίνει ότι θέλουμε έναν αθλητισμό για τον άνθρωπο και όχι για το κέρδος. «Πολιτικά χαρακτηριστικά» σημαίνει ότι θέλουμε ένα μαζικό αθλητισμό για το σύνολο της κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις και όχι εμπορικό προϊόν για λίγους. «Πολιτικά χαρακτηριστικά» σίγουρα δεν σημαίνει το σημερινό νεοφιλελεύθερο μοντέλο που προωθείτε μετ’ επιτάσεως.
Εμείς, κύριε Υπουργέ, καταθέσαμε αυτή την επίκαιρη επερώτηση για να αναδείξουμε επί της ουσίας δύο θέματα. Το πρώτο είναι το διαχρονικό έγκλημα και η διαχρονική αντιμετώπιση από την πολιτεία και κυρίως τα τελευταία χρόνια πάνω στο αθλητικό οικοδόμημα. Δεύτερον, την καταθέσαμε για να κάνουμε ξεκάθαρο ότι ο αθλητισμός για μας αποτελεί προτεραιότητα και κύριο «εργαλείο» για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ο λόγος είναι πολύ απλός: Αγγίζει και αφορά τη νεολαία μας, δίνει διέξοδο σε καθημερινά προβλήματα.
Δυστυχώς, η προσέγγιση αυτή είναι αντίθετη με την πολιτική σας και αυτό φάνηκε και στη σημερινή συζήτηση. Δεν απαντήσατε επί της ουσίας σχεδόν σε τίποτα. Αυτό που είπατε σύμφωνα με τη μνημονιακή σας αντίληψη, είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Γι’ αλλού και αλλού υπάρχουν πάρα πολλά. Με τις πολιτικές σας αγνοείτε το δυσοίωνο μέλλον που έρχεται για τις επόμενες γενιές και κοιτάτε κοντόφθαλμα και παγερά μόνο νούμερα και αριθμούς. Αγνοείτε την επικίνδυνη κατάσταση, όχι αυτή που φαίνεται, αλλά αυτή που δεν φαίνεται, στην οποία η χώρα έχει περιέλθει, γιατί εκτός από τον άμεσο, προφανή κίνδυνο που επιφέρει η οικονομική κρίση, τον κίνδυνο που επιφέρει η φορολογική λαίλαπα, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την ανεργία, τη συρρίκνωση της υγείας, της παιδείας και άλλα πολλά, υπάρχει ακόμα ένας εξίσου μεγάλος κίνδυνος. Αυτός ο κίνδυνος είναι η αμάθεια και η παρακμή που είναι σωματική και πνευματική. Είναι βέβαιο ότι για σας και την Κυβέρνησή σας οι γνήσιες εκφράσεις της κοινωνίας όπως ο αθλητισμός και ο πολιτισμός, δεν είναι πρώτης γραμμής.
Σας λέμε, λοιπόν, ξεκάθαρα ότι για μας ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνική ανάγκη πρώτης προτεραιότητας, πρώτης γραμμής σε τρεις πυλώνες, στη φυσική αγωγή στην εκπαίδευση, στις δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στον αθλητισμό για όλους χωρίς διακρίσεις, ερασιτεχνικό και σωματειακό.
Η παρατεταμένη παρακμή στην οποία οδηγείτε σήμερα την κοινωνία μας, σύντομα θα τελειώσει. Εμείς με αφορμή τη σημερινή συζήτηση σας λέμε ξεκάθαρα ότι η κατρακύλα αυτή σύντομα θα σταματήσει. Θα το κάνουμε αυτό μέσα από ένα σύστημα φυσικής αγωγής και αθλητισμού ενιαίο, κοινωνικό, δημοκρατικό, με σαφή πολιτικά, κοινωνικά και ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά.
Εσείς μένετε πάντα στην πρότασή σας περί πλεονάσματος. Ποιο πλεόνασμα, κύριε Υπουργέ; Αυτό το πλεόνασμα που είδε ο ελληνικός λαός χθες στις τηλεοράσεις, εκατοντάδες, χιλιάδες ανθρώπους να περιμένουν στην ουρά στη Βαρβάκειο αγορά για ένα κομμάτι κρέας και ένα κομμάτι κοτόπουλο και ένα κομμάτι ψωμί; Ορισμένοι που ήταν στο τέλος αυτής της τεράστιας ουράς μπούκαραν μέσα στο μαγειρείο για να πάρουν ωμό κρέας και κοτόπουλο. Αυτό είναι το πλεόνασμα που δίνετε στον ελληνικό λαό. Ψεύδεστε ότι υπάρχει πλεόνασμα. Δεν υπάρχει πλεόνασμα. Δυστυχία, ανθρωπιστική καταστροφή υπάρχει στην πατρίδα μας και αυτή την κατάσταση θα τη διορθώσει οπωσδήποτε ο ΣΥΡΙΖΑ, να είστε σίγουροι γι’ αυτό.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε τον κ. Πάντζα.
Η κυρία Δριτσέλη έχει το λόγο.
(BS)
PM
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΡΙΤΣΕΛΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, σας ακούσαμε και πραγματικά δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνετε τα όσα έχετε τονίσει και σε άλλες δημόσιες τοποθετήσεις σας, υποστηρίζοντας ουσιαστικά αυτές τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζετε τα τελευταία χρόνια στον αθλητισμό.
Έχω την αίσθηση ότι δεν φερθήκατε έξυπνα. Επιτρέψτε μου την έκφραση. Σήμερα είχατε την ευκαιρία να αξιοποιήσετε αυτή την ερώτηση που υπέβαλαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να πείσετε τον ελληνικό λαό ότι ο αθλητισμός ως κοινωνικό αγαθό, συνταγματικά κατοχυρωμένο, υπάρχει έστω και ως υποσημείωση στην ατζέντα της Κυβέρνησης.
Ωστόσο, για άλλη μια φορά ακολουθήσατε την προσφιλή τακτική της Κυβέρνησης της αυστηρής κριτικής προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ψέγοντάς μας από το ότι είμαστε αδαείς όσον αφορά τα αθλητικά δρώμενα, μέχρι και ότι αρεσκόμαστε να κάνουμε μια μηδενιστική αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια μάλιστα να απεκδυθείτε όλες σας τις ευθύνες και να τις φορτώσετε σε άλλα Υπουργεία. Μου θυμίσατε πραγματικά παιδάκια που όταν τα μαλώνουν οι γονείς τους, προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη σε κάποιον άλλον.
Αυτό όμως που καταφέρατε και σας το λέω τελείως αντικειμενικά αυτή τη στιγμή –προσπαθώ να μιλάω σχεδόν πάντα έτσι- ήταν να αποκαλύψετε αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς τονίζει όλο το τελευταίο διάστημα και όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή εκ μέρους της Κυβέρνησης έλλειμμα πολιτικής βούλησης και οράματος για μια άλλη προοπτική για τον αθλητισμό, για έναν καλύτερο αθλητισμό. Φαίνεται μόνο ότι αυτό που προσπαθείτε να κάνετε είναι να διαχειριστείτε -και μάλιστα αποτυχημένα, θα έλεγα- ένα αυστηρό πλαίσιο δημοσιονομικών περικοπών για τον αθλητισμό.
Αυτή τη στιγμή δεν έχει σημασία να πείσουμε εσάς για το αν έχουμε προτάσεις. Πραγματικά ίσως δεν θα είχε να μας προσφέρει τίποτα. Ωστόσο, εμείς έχουμε θέσει στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την αθλητική δραστηριότητα, σε αντίθεση με αυτά που εσείς παρουσιάσατε σήμερα. Ουσιαστικά αυτό που φάνηκε είναι να υπάρχει μια αδυναμία οποιουδήποτε στρατηγικού σχεδιασμού για τον αθλητισμό. Και όχι μόνο αυτό. Φάνηκε να υπάρχει και μια αδυναμία θέσπισης ενός ολιστικού πλαισίου που θα αφορά στον αθλητισμό εν γένει από το ανθρώπινο δυναμικό, δηλαδή τους αθλητές και τους εργαζόμενους που έχουν άμεση σχέση με τον αθλητισμό, μέχρι και την πρόσβαση όλων των πολιτών σ’ αυτό το κοινωνικό αγαθό της άσκησης.
Αυτό που σας λέμε για άλλη μια φορά, κύριε Υπουργέ, είναι ότι σας καλούμε να σταματήσετε άμεσα τη διάλυση, αλλά και την προσπάθεια εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και να στηρίξετε και ουσιαστικά αυτό το αθλητικό αγαθό, ειδικά στις μέρες μας, ειδικά σ’ αυτή τη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας.
Σας λέμε ξεκάθαρα και το λέμε ιδίως στους πολίτες ότι η δική μας δέσμευση είναι να επαναχαράξουμε τις προτεραιότητες των δημόσιων παρεμβάσεων στον αθλητισμό και ταυτόχρονα με κάθαρση αλλά και με διαφάνεια να εδραιώσουμε ένα υγιές αθλητικό πνεύμα και να επιστρέψουμε τον αθλητισμό εκεί που πραγματικά ανήκει, δηλαδή στο κοινωνικό σύνολο και τους πολίτες. Για εμάς ο αθλητισμός και οι αθλητές δεν είναι εμπόρευμα. Οι αθλούμενοι δεν είναι πελάτες. Οι φίλαθλοι δεν είναι χειροκροτητές και αν μη τι άλλο δεν είναι οπαδικοί στρατοί.
Δέσμευσή μας απέναντι σ’ αυτή την αθλητική κοινότητα και όλους τους πολίτες είναι να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε όλες τις παθογένειες που οδήγησαν τον αθλητισμό στο σημερινό μαρασμό. Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας και γι’ αυτές θα παλέψουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Κύριε Υπουργέ, είστε εσείς και ο κύριος Κουρουμπλής.
Κύριε Κουρουμπλή, θέλετε να μιλήσετε μετά;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Ναι, θα ακούσω πρώτα τον κύριο Υπουργό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Προτείνω, αν συμφωνείτε, να πάμε σε σύντομες δευτερολογίες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Σύντομες, σύντομες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, σας αρκούν πέντε λεπτά;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην πρωτολογία μου σας ανέπτυξα τους άξονες της πολιτικής που εφαρμόζουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον αθλητισμό.
Κατ’ αρχάς, αναγνωρίζουμε ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι. Αναζητούμε και αγωνιζόμαστε και πιστεύω ότι θα κερδίσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση. Όμως είναι δεδομένο ότι δεν έχουμε την ευχέρεια που υπήρχε στο παρελθόν. Υπάρχει αυτό το δεδομένο και η στόχευσή μας είναι η αποτελεσματικότητα, η διαφάνεια, η δικαιοσύνη στη διαχείριση μέχρι και του τελευταίου ευρώ που προέρχεται από το υστέρημα των Ελλήνων πολιτών.
(MA)
                                    (3BS)
Η δράση μας έχει τρεις αναφορές: Πρώτον, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν. Μόνο για τελεσίδικα βεβαιωμένες οφειλές της παλιάς ΕΥΔΕ καταβάλαμε πέρυσι 2,3 εκατομμύρια ευρώ. Στο ίδιο πνεύμα αναφέρω ξανά την επίλυση του προβλήματος των αυθαίρετων εγκαταστάσεων, τα έργα συντήρησης και ολοκλήρωσης υποδομών, την καταβολή των πριμ σε πρωταθλητές και διακριθέντες αθλητές με αναπηρία, αλλά και την επιχορήγηση αθλητικών σωματείων που είχε να γίνει από το 2009, κίνηση σημειολογική, οφειλόμενη από εμάς, από την πολιτεία, κίνηση στήριξης του κυττάρου του αθλητισμού, που είναι το σωματείο.
Δεύτερον, αντιμετωπίζουμε τα έκτακτα προβλήματα που ανακύπτουν στο παρόν. Δώσαμε λύση στο θέμα της κινητικότητας των διακριθέντων αθλητών που υπηρετούν στο δημόσιο, εξασφαλίζουμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για την υλοποίηση έργων υποδομής και συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων, για δράσεις προώθησης του αθλητισμού και ιδίως στις ευαίσθητες ομάδες της κοινωνίας, για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΣΚΑΝ.
Τρίτον, προετοιμάζουμε το μέλλον με την προετοιμασία του νέου αθλητικού νόμου που θα δώσει θεσμικές λύσεις σε πολλές από τις υπαρκτές δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο αθλητισμός με την ενεργοποίηση του Ε.Σ.Α.Σ. που θα συμβάλει σε έναν πιο αποτελεσματικό ακόμα, πιο διαφανή και αντικειμενικό σχεδιασμό της αθλητικής μας πολιτικής.
Βεβαίως, τα προβλήματα είναι πολύπλοκα, έρχονται εδώ και δεκαετίες, όμως δεν επιλύονται με άκοπη ρητορική. Χρειάζονται συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις, προτάσεις που, για παράδειγμα, θα αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα το πρόβλημα της βίας σε όλες τις διαστάσεις χωρίς να παραγνωρίζουν ότι η πρόληψη και η καταστολή βεβαίως, με πλήρη σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, είναι αδιαχώριστες.
Για να αναφέρω ένα άλλο παράδειγμα, θα λαμβάνουν υπόψη τους, όταν μιλάμε για τον επαγγελματικό αθλητισμό, τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, τους όρους και τις προϋποθέσεις για να μετέχουμε στις διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και την απόλυτη ανάγκη για τήρηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και για σεβασμό στις διαδικασίες της δικαιοσύνης.
Ομολογώ ότι δεν περιμένω από ένα κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μιλά σε αυτήν ειδικά τη συνθήκη για χάρισμα χρεών σε ΠΑΕ και ΚΑΕ, όταν ο νόμος εφαρμόζεται κατά γράμμα, ή να διατυπώνει βαριές κατηγορίες χωρίς να στοιχειοθετεί, απλώς δηλαδή για τη δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων.
Κύριοι συνάδελφοι, αν έχετε κάποιες άλλες προτάσεις για νόμους που θα λειτουργήσουν αναδρομικά ή για να βάλουμε στην άκρη τη νομιμότητα για χάρη της πρόσκαιρης σκοπιμότητας, πείτε το καθαρά. Σε κάθε περίπτωση, η ευκαιρία να συμβάλετε εποικοδομητικά και ουσιαστικά στη βελτίωση της σημερινής κατάστασης είναι ανοιχτή. Ελάτε με τις συγκεκριμένες προτάσεις που λέτε ότι έχετε, το πρόγραμμα που έχετε και να δουλέψουμε μαζί για τον αθλητισμό. Παρά τις υπαρκτές μας διαφορές, οι οποίες είναι θεμιτές σε άλλους τομείς, πιστεύω ότι ο πολιτισμός και ο αθλητισμός ενώνει.
Τον αθλητισμό τον αντιμετωπίζουμε ως κοινωνικό αγαθό, κυρία συνάδελφε, γιατί το πιστεύουμε ότι είναι κοινωνικό αγαθό, όπως επιτάσσει και το Σύνταγμα της χώρας. Στόχος μας, το ξέρετε κι ας μην το παραδέχεστε, δεν είναι –και εδώ σταχυολογώ από το κείμενο που καταθέσατε- ούτε η απαξίωση του αθλητικού αντικειμένου ούτε ο ξαφνικός θάνατος του ερασιτεχνικού αθλητισμού ούτε η διάλυση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ούτε η απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση του αθλητισμού ούτε πολύ περισσότερο το να μετατραπεί η άθληση από δημόσιο αγαθό σε προϊόν πολυτελείας για λίγους. Πρέπει να είναι κανείς σαδιστής ή εγκληματίας για να έχει τέτοιους στόχους. Τι είναι αυτά που λέτε;
Στόχος μας, λοιπόν, είναι να διαχειριστούμε όσο γίνεται καλύτερα αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την οικονομία και την κοινωνία, στηρίζοντας με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο τον ελληνικό αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα, και να προετοιμάσουμε την επόμενη μέρα, ώστε αυτή να είναι ουσιαστικά καλύτερη. Το οφείλουμε στα νέα παιδιά.
Αφήστε, λοιπόν, τέτοιες κενού νοήματος ρητορικές εξάρσεις, όπως ακούσαμε προηγουμένως, γιατί όχι μόνο δεν βοηθάνε στην εθνική υπόθεση να βγούμε από την κρίση όρθιοι και μια ώρα αρχύτερα, αλλά δεν εξυπηρετούν ούτε καν τις μικροκομματικές στοχεύσεις που τις υπαγορεύουν.
Υπάρχουν, πιστεύω, πολλά και σημαντικά που μπορούμε να τα πετύχουμε για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, όπως σας είπα, αν ενωθούμε και καθίσουμε κάτω, αν βάλουμε και τις προτάσεις σας –τις ρεαλιστικές όπως είπατε- και το πρόγραμμά σας και να δούμε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στη Διακομματική Επιτροπή, στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, όλες αυτές τις προτάσεις που έχετε και να τις συνθέσουμε. Γιατί πιστεύω ότι μέσα από τη σύνθεση μπορεί να βγει, πράγματι, κάτι καλό για τον ελληνικό αθλητισμό, για τον ελληνικό πολιτισμό.
Να είστε καλά.
                                                (TL)
(3MA)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ, και για τη συνέπεια στο χρόνο σας.
Ο κ. Κουρουμπλής έχει το λόγο.
Τρία λεπτά σας δίνω, κύριε Κουρουμπλή. Θα χρειαστείτε περισσότερο;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Τρία ή έξι, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Είπαμε να κάνουμε μια σύντμηση. Και ο Υπουργός μίλησε το μισό χρόνο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Εντάξει, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, ο πρώην Αρχηγός σας σάς είχε δώσει μια συμβουλή, όταν ξεκίνησε τη διακυβέρνηση: «Σεμνά και ταπεινά». Αλλά δεν την ακολουθείτε. Οι εξάρσεις διέπουν το δικό σας λόγο. Με εύκολο τρόπο απαξιώνετε τον πολιτικό λόγο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για να υπερασπιστείτε τι; Μια σκληρή και οδυνηρή πραγματικότητα, που είναι πολιτική σας επιλογή.
Το αγαθό, όπως πολύ σωστά είπατε, του αθλητισμού, που συμβάλλει στην ψυχική υγεία του λαού, το αγαθό που πρέπει να είναι ένα αγαθό κοινωνικής αναγκαιότητας, σήμερα είναι εμπορεύσιμο. Μόνο εκείνοι που έχουν λεφτά. Σήμερα στην Ελλάδα για ζητήματα υγείας, για ζητήματα παιδείας, για ζητήματα αθλητισμού, μόνο όσοι έχουν λεφτά.
Και επειδή μας είπατε «πού θα βρούμε αυτά τα λεφτά;», κύριε Υπουργέ, να σας πω κάτι: εγκληματίας είναι εκείνος που ανέχεται σε αυτή τη φοβερή κρίση που βιώνει ο ελληνικός λαός, να περιρρέει το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας σε αυτό το λαό, ότι τα βάρη αυτής της κρίσης δεν κατανέμονται με δίκαιο τρόπο.
Εσείς, επειδή σας εκτιμώ και σαν πολιτικό και σα νέο άνθρωπο, πιστεύετε ότι σήμερα…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού): Είναι αμοιβαίο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: … έχουμε επιβάλει ως πολιτικό σύστημα κοινωνική δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών; Οι λίστες, οι ληστές και οι λήσταρχοι; Δεν τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Υπουργέ. Ο Γιώργος ο Σούρλας τα λέει, ότι εδώ σοβεί αδικία εις βάρος του συνόλου του λαού από την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να συγκροτήσει έναν ικανό, αξιόπιστο φοροεισπρακτικό μηχανισμό και να πληρώσουν αυτοί που οφείλουν να πληρώσουν. Δεν μπορεί να πληρώνουν μόνο οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί και οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, στις οποίες έχετε επιβάλει πρόστιμα επί προστίμων, καταστρέφοντας επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.
Να, λοιπόν, πού μπορούν να βρεθούν τα λεφτά. Δεν μιλάμε για δισεκατομμύρια στο συγκεκριμένο τομέα που έχετε την ευθύνη.
Ελάτε, λοιπόν, στην Επιτροπή, διότι δύο χρόνια μας λέτε ότι θα φέρετε αυτό το νομοσχέδιο. Ελάτε στην Επιτροπή…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού): Λίγους μήνες Υπουργός είμαι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πραγματικά είναι εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει –και κύριε Πρόεδρε– ότι η Κυβέρνηση λειτουργεί σε επίπεδο βιλαετιών. Ο καθένας θεωρεί ότι η Ελλάδα ξεκίνησε και τελειώνει στη δική του περίοδο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ε, ναι, αλλά αξιοποιήστε το καλό βιλαέτι, κύριε Κουρουμπλή, αν υπάρχει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Ναι.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Λέω, λοιπόν –και κλείνω, κύριε Πρόεδρε– να έρθετε στην Επιτροπή και τότε θα δείτε αν η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει προτάσεις, αν έχει διάθεση να συνεργαστεί. Διότι και διάθεση έχουμε να συνεργαστούμε, αρκεί να προωθούνται πράγματα που αγγίζουν, αφορούν και υπηρετούν το σύνολο της κοινωνίας.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς ιδιαίτερα.
Κύριε Υπουργέ, θέλετε μια κουβέντα;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού): Κατ’ αρχήν να πω, κύριε Πρόεδρε –και ευχαριστώ πολύ– ότι η εκτίμηση στο πρόσωπο του συναδέλφου κ. Κουρουμπλή είναι δεδομένη και από την πλευρά μου.
Το συμπέρασμα που βγαίνει από τη σημερινή συζήτηση και την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ με τη συγκεκριμένη επερώτηση πρέπει να είναι ένα. Ελάτε, λοιπόν, με τις προτάσεις σας –το είπατε, ότι θα μιλήσουμε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων– για να δουλέψουμε μαζί για το κοινωνικό αγαθό του αθλητισμού. Η πρόσκληση είναι ειλικρινής. Την υπαγορεύουν οι συνθήκες, το απαιτούν οι πολίτες και πραγματικά περιμένουν και αυτοί και εγώ να ανταποκριθείτε θετικά σε αυτή την πρόσκληση.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.

(XS)
L)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς.
Ευχαριστώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλους σας που συμβάλατε στο να ολοκληρώσουμε σχετικά σύντομα, θα έλεγα, τη διαδικασία, λόγω των πολλών ερωτήσεων που είχαμε.
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της υπ’ αριθ. 20/20/4.2.2014 επίκαιρης επερώτησης τριάντα τεσσάρων Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχετικά με τα προβλήματα στον ελληνικό αθλητισμό.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 15.06΄ λύεται η συνεδρίαση για τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 18.00΄, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος: κοινοβουλευτικό έλεγχο, συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έχει διανεμηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου