Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2014

ENA ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

alt
Ολόκληρη η συνέντευξη του Π. Λαφαζάνη στη Real News:
*Η περίπτωση Βουδούρη μήνυμα και για άλλα πασοκογενή στελέχη που αναμένουν τη διεύρυνση ώστε να προσέλθουν ενόψει των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ κ. Λαφαζάνη;
Το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου για το ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να κλείσει τις πόρτες του γενικώς σε στελέχη και πολύ περισσότερο μέλη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν τα μνημόνια και είχαν ουσιαστική ευθύνη για την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών πολιτικών. Από κει και πέρα μετατοπίσεις προς τ’ αριστερά προερχόμενων από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, που δεν γίνονται για παραγοντικές βλέψεις και ευκαιριακές ιδιοτελείς σκοπιμότητες και οι οποίες εκφράζονται στην πράξη και αγωνιστικά με κοινές αγωνιστικές και κινηματικές διαδρομές, είναι ευπρόσδεκτες.
*Το καταλαβαίνω. Πιστεύετε, όμως, ότι θα ακολουθήσουν και άλλες περιπτώσεις παρόμοιες με αυτήν του Ο. Βουδούρη;
Ελπίζω όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν αναφέρομαι εδώ στον Ο. Βουδούρη ή κάποιον άλλο, χρειάζεται να οικοδομεί μια όσο το δυνατόν πιο ισχυρή σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερή ταυτότητα, να επεξεργάζεται συνεχώς το πρόγραμμά του και να το καθιστά όλο και πιο αξιόπιστο, πιο ριζοσπαστικό και συνεκτικό και να ασκεί μια πολύ πλατιά ενωτική εργατική λαϊκή πολιτική. Αυτός είναι ο δρόμος για να κατακτήσει η Αριστερά την κυβέρνηση και να διασφαλίσει, ταυτόχρονα, μια πετυχημένη κυβερνητική πορεία διεξόδου για τον τόπο.
*Υπάρχει κατά τη γνώμη σας διολίσθηση του κόμματος από τις θέσεις του Συνεδρίου; Και με ποιον αντικειμενικό σκοπό;
Δεν θα ήθελα να σπεύσω εύκολα και να μιλήσω για διολίσθηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις θέσεις του Συνεδρίου. Αυτό, όμως, που παρατηρώ είναι ότι κεντρικά στελέχη του Κόμματος «στρογγυλεύουν» συχνά στο δημόσιο λόγο τους τις πιο αιχμηρές εκ των αποφάσεων του Συνεδρίου μας, χωρίς να διευκρινίζουν ότι η άποψη που καταθέτουν είναι προσωπική. Αυτή η τακτική προκαλεί προβλήματα και συγχύσεις.

*Κάποιοι, πάντως, επιμένουν πως ρίχνοντας νερό στο κρασί του ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ευκολότερα κυβέρνηση. Και ευκολότερα θα συνδιαλλαγεί με τους δανειστές…
Ενδεχόμενη αναδίπλωση, οπισθοχώρηση και συστημική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει καλά αποτελέσματα. Αντίθετα, θα είναι καταστροφή όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως για τον τόπο. Δεν πιστεύω, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τη χάρη στο σύστημα και ότι θα παίξει το παιχνίδι του και το παιχνίδι των πιστωτών. Κάθε άλλο!
*Και όσον αφορά στις συμμαχίες κ. Λαφαζάνη. Επιμένετε σε κυβέρνηση της αριστεράς;
Δεν επιμένω εγώ σε κυβέρνηση της Αριστεράς, επιμένουν οι αποφάσεις μας. Η κοινή δράση , η συνεργασία , η συμπόρευση και η συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι το ΚΚΕ, ως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής αντισυστημικής οικολογίας, είναι το μεγάλο θεμέλιο για να ανασάνει ο λαός και να ανατραπούν τα σκληρά κατεστημένα.
*Ναι, αλλά το ΚΚΕ σας επιτίθεται ακόμα και προσωπικά. Η Αλέκα Παπαρήγα είχε δηλώσει πως με τα «ποντίκια» που έφυγαν το ’89 το ΚΚΕ δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστεί και ο Δ.. Κουτσούμπας λέει πως ο Χαρίλαος σας πέταξε με τις κλωτσιές έξω από τον Περισσό…
Είναι πρωτοφανές για τη μεγάλη και ηρωική παράδοση του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας ηγετικά στελέχη του να χρησιμοποιούν σήμερα τέτοιους φραστικούς χαρακτηρισμούς και μια προσωπική υβριστική φρασεολογία. Αυτές οι παρεκτροπές υποδηλώνουν έλλειψη ψυχραιμίας. Το τι έλεγε ο αείμνηστος Χ. Φλωράκης για μένα είναι γνωστό και είναι γραμμένο. Από κει και πέρα η συνεργασία της Αριστεράς είναι αναγκαιότητα και ανεξάρτητα από τις επιθυμίες προσώπων, θα προχωρήσει και θα προχωρήσει με αμοιβαίες μετατοπίσεις. Αν σήμερα υπήρχε ένα μέτωπο της Αριστεράς στην Ελλάδα η πορεία του τόπου θα είχε ήδη αλλάξει.
*Ενόψει και του Φόρουμ, να υποθέσω πως στελέχη όπως η Λούκα Κατσέλη δεν έχουν κατά τη γνώμη σας θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ…
Δεν προσωποποιώ τις πολιτικές μου επιλογές. Έχω ήδη μιλήσει με σαφήνεια για όσους/ες έχουν ευθύνη για τις μνημονιακές πολιτικές στη χώρα μας.
*Πρόσφατα είχαμε αντιπαράθεση στελεχών για το πρωτογενές πλεόνασμα και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Τι θα συνιστούσατε στο οικονομικό επιτελείο…
Εγώ δεν δίνω «συμβουλές» σε κανένα. Αυτά που καταθέτω είναι απόψεις και επιχειρήματα. Λέω, λοιπόν, ξεκάθαρα ότι πρωτογενή πλεονάσματα και πολύ περισσότερο ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, είναι ασύμβατα με μια προσπάθεια διεξόδου από την κρίση. Φυσικά, δεν μιλάω για οποιαδήποτε ελλείμματα. Ομιλώ αυστηρά για παραγωγικά επενδυτικά και γνήσια κοινωνικά ελλείμματα και σε λογικά σχεδιασμένο μέγεθος που θα τροφοδοτούν μια ανάπτυξη σε μεγαλύτερο ποσοστό από το εύρος τους.
*Άρνηση του Μνημονίου εντός του ευρώ για πολλούς πολύ δύσκολα μπορεί να υπάρχει. Συμμερίζεσθε προσωπικά τους προβληματισμούς αυτούς κ. Λαφαζάνη;
Η άρνηση και ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων είναι σε κάθε περίπτωση και έτσι κι αλλιώς μια δύσκολη υπόθεση, που απαιτεί αγωνιστική ενότητα του ελληνικού λαού και σύγκρουση με σκληρά συμφέροντα. Επίσημη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ακύρωση των μνημονίων με ταυτόχρονη προσπάθεια αλλαγής της αρχιτεκτονικής της σημερινής Γερμανικής Ευρωζώνης. Από κει και πέρα είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται χάρη οποιασδήποτε σκοπιμότητας και στο όνομα οποιουδήποτε εκβιασμού να εγκαταλείψει το αντιμνημονιακό προοδευτικό πρόγραμμά του. Η Ελλάδα της Αριστεράς δεν θα γίνει Κύπρος του Ν. Αναστασιάδη.
*Συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να έχει plan b για σύγκρουση με τους δανειστές; Και τι χρειάζεται να περιλαμβάνει αυτό το plan b κατά τη γνώμη σας;
Σχέδια για οποιοδήποτε ενδεχόμενο μπορεί να προκύψει, ανεξάρτητα από επιλογές, πρέπει να διαθέτει η χώρα και όχι απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε αυτό έχουν κάνει ακόμα και χώρες που με το μεγαλύτερο φανατισμό στηρίζουν την ευρωζώνη.
*Ο Αλ. Τσίπρας σας ρώτησε αν θα πάτε μαζί στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Τι απαντάτε;
Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ και η ριζοσπαστική του προοπτική είναι αυτονόητες και δεδομένες σε όλες τις εκλογικές μάχες και πρώτα απ΄ όλα στη μεγάλη μάχη για την κοινωνική δραστηριοποίηση των πολιτών και την ανάπτυξη μεγάλων ενωτικών κοινωνικών αγώνων.
*Κάποιοι κατηγορούν το «Ρεύμα» ότι θέτοντας θέμα Βουδούρη και Καρυπίδη, οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εσωστρέφεια. Τι απαντάτε; Και πού πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες κυρίως για την υπόθεση Καρυπίδη;
Δεν ξέρω ποιοι και αν κατηγορούν το «Αριστερό Ρεύμα» ( ΑΡ) και την «Αριστερή Πλατφόρμα» (ΑΠ). Οσοι έχουν να πουν κάτι, καλύτερα πάντως να το λένε δημοσίως. Από κει και πέρα οι αιτιάσεις της «Αριστερής Πλατφόρμας» για κάποιες επιλογές υποψηφιοτήτων δεν θα μπορούσαν από μόνες τους να προκαλέσουν θόρυβο. Το πρόβλημα προκλήθηκε απ΄ αυτές καθ΄ εαυτές τις επιλογές. Και θα προκαλείτο ανεξάρτητα από τι είπε ή δεν είπε η «Αριστερή Πλατφόρμα».
*Πού τοποθετείτε τον πήχη στις ευρωεκλογές κ. Λαφαζάνη; Τι θα αποτελεί νίκη του ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν έχει νόημα να αναφερθούμε σε ποσοστά. Αυτό που έχω να πω με σιγουριά είναι ότι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα είναι πολύ μεγάλο και καταλυτικό για ανατρεπτικές εξελίξεις στη χώρα.
*Ήθελα ένα σχόλιό σας για την «Κίνηση των 58». Πώς την χαρακτηρίζετε;
Η «κίνηση των 58» εισήγαγε και αντιπροσωπεύει πολιτικά την αντίληψη που κατέστρεψε κυριολεκτικά και με τη μεγαλύτερη ανευθυνότητα τη χώρα από τη δεκαετία του ΄90. Δυστυχώς για τον τόπο η ίδια καταστροφική αντίληψη των «58» κυριαρχεί και σήμερα στις επιλογές της κυβέρνησης.
*Όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε σε ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Τι εκτιμάτε κ. Λαφαζάνη;
Προσωπικά, φοβούμαι πάρα πολύ ότι η Κύπρος ενδεχομένως βαδίζει ολοταχώς σε μια νέα, εξίσου επικίνδυνη, έκδοση του απαράδεκτου σχεδίου Ανάν. Ελλάδα και Κύπρος δεν πρέπει να επιτρέψουν η μνημονιακή τραγωδία που βιώνουν να χρησιμοποιηθεί εκβιαστικά και να μετατραπεί και σε εθνική τραγωδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου