Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014

ΔΙ' ΥΠΟΘΕΣΙΝ ΣΑΣ


Του Θ. ΚΑΡΤΕΡΟΥ*
Όπως και να το κάνουμε, να καλείς μαθητές στην Ασφάλεια είναι ένα είδος αγωγής του πολίτη. Από τα τρυφερά μαθητικά χρόνια μάλιστα, όταν πράξεις και λέξεις εντυπώνονται στον εγκέφαλο βαθιά και ανεξίτηλα. Του μαθαίνεις όχι απλώς θεωρητικά, αλλά και στην πράξη, τι σημαίνει προσαγωγή για λόγους εθνικής ασφαλείας, κακή διαγωγή για λόγους μη συμμόρφωσης προς τις υποδείξεις. Κι αν όλα γίνουν σωστά δημιουργείς έναν πολίτη που έχει συλλάβει την έννοια της αγωγής, της εξουσίας, της δημοκρατίας και της αστυνομίας στην Ελλάδα του εικοστού πρώτου αιώνα.
Αυτά για όσους διαμαρτύρονται επειδή η Ασφάλεια, με εντολή του Δένδια, ανέλαβε την επιμόρφωση των δασκάλων και την αγωγή των μαθητών -ιδιαίτερα των απείθαρχων. Κι αν σε ορισμένους φαίνεται σκληρό να καταδίδουν εκπαιδευτικοί τους μαθητές τους και να σέρνονται μαθητές στα αστυνομικά τμήματα δι' υπόθεσίν τους, είναι καιρός να καταλάβουν ότι η αγωγή του πολίτη, στην Ελλάδα τουλάχιστον, εμπεριέχει τη σχετική σκληραγώγηση. Πρόκειται για ούτως ειπείν ιστορική κατάκτηση, για άσφαλτη ασφαλίτικη μέθοδο, που καλλιέργησε φρόνημα σε γενιές και γενιές Ελληνοπαίδων.

Ως εκ τούτου μια κάποια βαθύτερη συγκίνηση, κάποιο μυστικό ρίγος, αισθάνονται οι παλιότεροι όταν ακούνε, ή διαβάζουν, αυτό το τόσο ελληνικό και τόσο δεξιό "δι' υπόθεσίν σας". Και στον εμφύλιο, και μετά απ' αυτόν, και στη χούντα, και κάποια χρόνια μετά απ' αυτήν, δι' υπόθεσίν τους πέρασαν από τα αστυνομικά τμήματα χιλιάδες και χιλιάδες μαθητές, εργάτες, αγρότες και φοιτητές. Κι έτσι η Ασφάλεια και οι πολιτικοί πατέρες του Δένδια είχαν τη δική τους συμβολή στην αγωγή των νέων που αποτέλεσαν τη γενιά του 114, των δημοκρατικών αγώνων, του Πολυτεχνείου, της ζόρικης μεταπολίτευσης.
Αυτό το σκληρό σχολείο των σχολείων φαίνεται ότι αποφάσισαν να επανιδρύσουν κάποιοι σήμερα. Να καταδείξουν έτσι στα παιδιά -και σε όλους μας- πως η δημοκρατία δεν πρέπει να θεωρείται ποτέ και σε καμιά περίπτωση μια δεδομένη και ασφαλής κυρία. Πως όταν η Ασφάλεια μπαίνει στις σχολικές αίθουσες από την πόρτα, η δημοκρατία δραπετεύει από τα παράθυρα και απαιτεί να την προστατεύσουμε από τους εντεταλμένους προστάτες της. Τους οποίους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να στείλουν δι' υπόθεσίν τους σε σεμινάρια αγωγής του ασφαλίτη. Η να τους πάρουν με τα σκουπόξυλα -διαλέγετε και παίρνετε...
*Δημοσιεύθηκε στην "ΑΥΓΗ" την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου