Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

 
ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ» ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ-ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ
Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο θέατρο Βασιλάκου στον Κεραμεικό, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (15/6) η Σύσκεψη-Συζήτηση της Αριστερής Πλατφόρμας, ενόψει του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Η Σύσκεψη καταπιάστηκε ιδιαίτερα με το πραξικόπημα στην ΕΡΤ και κυρίως με το «πρωτότυπο, πολύμορφο και ενωτικό κίνημα για να αποσυρθεί η κατάπτυστη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κίνημα που αποκτά ένα όλο και περισσότερο εργατικό και νεολαιίστικο χαρακτήρα.»
Στη σύσκεψη τονίστηκε η επείγουσα ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ «να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις και με όλα τα δυνατά μέσα που διαθέτει και μέχρι τέλους, υπερβαίνοντας αρνητικές πλευρές της στάσης του απέναντι στο κίνημα των καθηγητών, το κίνημα για την ανοιχτή δημόσια ραδιοτηλεόραση».
Υπογραμμίστηκε η ανάγκη αυτό το κίνημα όχι μόνο να μην φυλλορροήσει αλλά «να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να κλιμακωθεί, να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, να διευρυνθεί και να συνενωθεί με άλλα κινήματα, αγώνες και στόχους σε ένα πλατύ εργατικό λαϊκό και νεολαιίστικο ποτάμι ανατροπής της κυβέρνησης και προοδευτικής ανατροπής στην πορεία της χώρας». 
Η Σύσκεψη διατύπωσε την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να «θέσει στην ημερήσια διάταξη την άμεση ανατροπή της τρικομματικής κυβέρνησης και την ανάδειξη κυβέρνησης της Αριστεράς για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση σοσιαλιστικής προοπτικής»
Μόνο σε συνθήκες «μεγάλων κοινωνικών αγώνων μπορεί να προκύψουν θετικές εξελίξεις στη χώρα και να οδηγηθούμε σε εκλογές που θα σφραγίσουν μια μεγάλη νίκη της Αριστεράς»
Στη Σύσκεψη τονίστηκε ότι μέσα στις νέες εξελίξεις «δικαιώνεται στην πράξη και επιβεβαιώνεται απολύτως το αίτημα της Αριστερής Πλατφόρμας για την ανάγκη να διαπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα δεύτερο κύμα βαθύτερης και ουσιαστικότερης ριζοσπαστικοποίησης» ενώ σημειώθηκε η «χαρακτηριστική καθυστέρηση σε αυτήν την κατεύθυνση».
Αυτό το δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης, τονίστηκε, πρέπει να αγκαλιάσει όλα τα επίπεδα , «το επίπεδο της πολιτικής, το επίπεδο του προγράμματος, το επίπεδο της κινηματικής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ και της στροφής στα εργατικά-λαϊκά προβλήματα, στο πεδίο της στήριξης των αγώνων, στο πεδίο της οργάνωσης της δράσης και της συμμετοχής των μελών, ακόμα και στο ιδεολογικό επίπεδο».
Στη Σύσκεψη τονίστηκε ότι το Συνέδριο «πάει να γίνει σε ασφυκτικότατα χρονικά περιθώρια και σε μια φάση μεγάλων κοινωνικών αγώνων και ιδιαίτερης πολιτικής ρευστότητας, πράγματα που πολύ λίγο επιτρέπουν την συμμετοχή των οργανώσεων και των μελών στις σχετικές διαδικασίες».
Θέλουμε, υπογραμμίστηκε, «ένα Συνέδριο εξωστρεφές. Ένα Συνέδριο για την κοινωνική πλειοψηφία και όχι ένα Συνέδριο εσωτερικών συσχετισμών. Χρειαζόμαστε ένα Συνέδριο πολιτικό που να θέτει επίκαιρους πολιτικούς στόχους ανατροπής και τα μέσα για την υλοποίηση τους και όχι ένα Συνέδριο «οργανωτικού τύπου» που δεν θα αγγίζει την κοινωνία».
Γι αυτό ,υπογραμμίστηκε στη Σύσκεψη της Αριστερής Πλατφόρμας, χρειάζεται να «τεθεί η προτεραιότητα μιας δεύτερης ριζοσπαστικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ως απαραίτητου μέσου, προκειμένου ο τελευταίος να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός μεγάλου πολιτικού κινήματος ανατροπής της κυβέρνησης και νέας προοδευτικής και σοσιαλιστικής προοπτικής».
Στη Σύσκεψη τονίστηκε ότι οι εναλλακτικές εκδοχές της Αριστερής Πλατφόρμας, οι οποίες κατατέθηκαν στο πλαίσιο των θέσεων της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για το Συνέδριο, αποκτούν, στο φως των νέων εξελίξεων ιδιαίτερη σημασία, επιβεβαίωση και επικαιρότητα.
Η Σύσκεψη τόνισε τη σημασία «της διαγραφής του χρέους και της ακύρωσης των δανειακών συμβάσεων οι οποίες δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμες».
Τονίστηκε, επίσης, η «εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων και κλάδων της οικονομίας σε αντιδιαστολή με το δημόσιο έλεγχο, ίσως και ιδιοκτησία, κάποιων μεμονωμένων επιχειρήσεων ευρύτερης σημασίας». Άλλο μια επιχείρηση σε ένα κλάδο και «άλλο το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου» τονίστηκε , ενώ η εθνικοποίηση τομέων και κλάδων της οικονομίας τους θέτει υπό δημόσια στρατηγική και δεν τους αφήνει στο έλεος των «ελεύθερων ανταγωνιστικών αγορών της ΕΕ», πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τους νεοφιλελεύθερους κανόνες της τελευταίας.
Στη Σύσκεψη υπογραμμίστηκε η ιδιαίτερα αντιδραστική, σχεδόν, ολοκληρωτική εξέλιξη στην ευρωζώνη και την ΕΕ, ενώ επανετέθη το ζήτημα πως η ευρωζώνη και η ΕΕ δεν μεταρρυθμίζονται ούτε επαναθεμελιώνονται αλλά μόνο ανατρέπονται».
Διατυπώθηκε η άποψη «ότι η συμμετοχή μιας χώρας στην ΕΕ, ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, αντιπροσωπεύει την υποχρεωτική εφαρμογή, με βάση τις Συνθήκες και τους κανόνες τους, ενός πολιτικού προγράμματος και μάλιστα ακραία νεοφιλελεύθερου και μονεταριστικού προγράμματος, σε συνθήκες σκληρής ιμπεριαλιστικής ιεραρχίας, που για τους "από κάτω" δημιουργεί συνθήκες νεοαποικιοποίησης".
Στη Σύσκεψη ετέθη με έμφαση η ανάγκη της συμπαράταξης των αριστερών δυνάμεων και της επιδίωξης της κυβέρνησης της Αριστεράς.
Αν στους κοινωνικούς αγώνες βρίσκεται η ελπίδα, τότε σε αυτούς τους αγώνες η παρουσία όλων των δυνάμεων της Αριστεράς είναι εκείνη που δίνει τον τόνο, υπογραμμίστηκε.
Ειδικότερα αυτές τις μέρες συνευρίσκονται εκ των πραγμάτων στο Ραδιομέγαρο όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς με τα εμβλήματα τους από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες μη κοινοβουλευτικές αριστερές οργανώσεις.
Στη Σύσκεψη, αυτή η εξέλιξη τονίστηκε «ως μια άλλη ένδειξη τόσο της επείγουσας ανάγκης για μια αριστερή συμπαράταξη όσο και της ρεαλιστικής δυνατότητας αυτού του στόχου»
Η στρατηγική του μετώπου, τονίστηκε, όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και όλων των δυνάμεων που απεγκλωβίζονται στην πράξη από τη σοσιαλδημοκρατία και κινούνται προς την Αριστερά, χωρίς να είχαν βασική ευθύνη για τις πολιτικές που ασκήθηκαν, είναι στρατηγική αναντικατάστατη και η μόνη ικανή να αλλάξει τα πράγματα.
Η Αριστερά ως πολιτικός χώρος, που κάνει τις δικές του τομές και συγκλίσεις, «είναι ό,τι πιο πλατύ, πιο ενωτικό και αξιόπιστο μπορεί να συνενώσει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου