ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, ΝΕΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ!
"Μίνι μνημόνιο" προτίθεται να καταθέσει το αργότερο την προσεχή Δευτέρα (8/7) η κυβέρνηση, με όλα τα προαπαιτούμενα της τρόικας, ώστε να προλάβει τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα έχει στην ατζέντα του την επικαιροποίηση του ελληνικού μνημονίου και την επόμενη δόση (συνολικού ύψους 8,1 δισ. ευρώ).
Με αυτόν τον τρόπο, κυβέρνηση και τρόικα επισπεύδουν τα νέα μέτρα, ενώ οι αλλεπάλληλες συναντήσεις των υπουργών με το κλιμάκιο της τρόικας εντάσσονται στο σχέδιο παραπλάνησης και καθησυχασμού των εργαζομένων, ώστε τα νέα σφαγιαστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες περιλαμβάνονται η απελευθέρωση των απολύσεων και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο λιανεμπόριο, να συναντήσουν την ελάχιστη δυνατή αντίσταση.
Στόχος, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, είναι να υπάρξει συμφωνία στις "απαιτήσεις" των δανειστών και να κατατεθεί το κείμενο την Δευτέρα, αφού θα λάβει τότε χώρα η συνεδρίαση του Eurogroup
Μέχρι αργά το βράδυ συνεχίστηκαν οι συναντήσεις με τους δανειστές με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργών και του Φίλιππου Σαχινίδη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Έλαβαν επίσης μέρος η πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Για διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη κάνουν λόγο παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.
Στις απαιτήσεις της τροικας περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων και οι απολύσεις άλλων 4.000, η περαιτέρω ανατροπές στα εργασιακά, το μεγαλύτερο ψαλίδι στην Υγεία, η κατάργηση της αργίας της Κυριακής, η διατήρηση του χαρατσιού στα ακίνητα με επέκταση και στα αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου ακίνητα αλλά και η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έως τις 15 Ιουλίου.
Νέα ραντεβού σήμερα του κλιμακίου των δανειστών με τον Γιάννη Στουρνάρα και στις 11:00 με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος θα ζητήσει παράταση στο μέτρο της διαθεσιμότητας μέχρι το Σεπτέμβριο.
ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ" ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΦΗΣΕ Ο Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ!
Στην ανεργία και στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι, στο όνομα της "αναδιάρθρωσης" των επιχειρήσεων, καθώς ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Βρούτσης, κατά την χθεσινή συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας συζήτησε την κατάργηση του δικαώματος αρνησικυρίας (άσκηση "βέτο") από την πλευρά του υπουργείου σε περιπτώσεις ομαδικών - παράνομων απολύσεων, οι οποίες ξεπερνούν τα όρια που θέτει η νομοθεσία, και συμφώνησε τη δρομολόγηση σχετικής ρύθμισης μέχρι το τέλος του έτους.
Η ανακίνηση του ζητήματος των απολύσεων έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά τη δημόσια τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Μπ. Τράα, ο οποίος, μιλώντας σε συνέδριο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στην Αθήνα, ζήτησε την «απλοποίηση» (!) των διαδικασιών εισόδου και εξόδου στην αγορά εργασίας. Στην πραγματικότητα, πίσω από τα περί «διευκόλυνσης στην κινητικότητα» των εργαζομένων, κρύβεται η αξίωση των μεγάλων επιχειρήσεων να εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερη ασυδοσία στο καθεστώς των απολύσεων.Στόχος είναι να κλείνουν, να εξαγοράζουν και να συγχωνεύουν επιχειρήσεις χωρίς το παραμικρό εμπόδιο, να ξεφορτώνονται το εργατικό δυναμικό ελεύθερα και με το ελάχιστο κόστος, να το αντικαθιστούν με άλλο, ευέλικτο και πιο φτηνό, για να γίνονται πιο ανταγωνιστικές και πιο κερδοφόρες. Και όλα αυτά τα βαφτίζουν "αναδιάρθρωση"!
Στελέχη του υπουργείου Εργασίας επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το θέμα, ισχυριζόμενα ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του ποσοστού των απολύσεων. Έκαναν λόγο για αλλαγές με βάση «τα ισχύοντα στην ΕΕ» και σημείωναν ότι αυτό που επανεξετάζεται είναι η δυνατότητα του εκάστοτε υπουργού Εργασίας να μπλοκάρει τις ομαδικές απολύσεις πάνω από το ποσοστό που σήμερα ορίζει ο νόμος, αλλά και στην περίπτωση της «αναδιάρθρωσης» μιας επιχείρησης.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ
Με τον τελευταίο εργασιακό νόμο 3862/10, τα όρια των απολύσεων είναι:
Μέχρι 6 εργαζόμενοι για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν 20 έως 150 εργαζόμενους και ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζόμενοι για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν πάνω από 150.
Απολύσεις που ξεπερνούν αυτά τα όρια θεωρούνται ομαδικές και απαγορεύονται, ακόμη κι αν τηρηθούν οι διαδικασίες (προηγούμενη διαβούλευση), αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εργαζόμενους.
Ο
υπουργός Εργασίας μέσα σε δέκα ημέρες από την υποβολή του πρακτικού
εκδίδει απόφαση με την οποία μπορεί να παρατείνει τις διαβουλεύσεις για
ακόμη είκοσι ημέρες με αίτηση των ενδιαφερομένων, ή να μην εγκρίνει
τις απολύσεις. Και μόνο αν δεν εκδοθεί τέτοια απόφαση μέσα στις
παραπάνω προθεσμίες, ο εργοδότης μπορεί να πραγματοποιήσει τις
απολύσεις στην έκταση που δέχτηκε κατά τις διαπραγματεύσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου