12.500 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΕ "ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ -ΑΠΟΛΥΣΗ" !
ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ "ΕΞΠΡΕΣ" ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΪΚΑ !
Ενώ συνεχίζεται μέχρι και σήμερα Κυριακή (7/7) το θέατρο σκιών μεταξύ της δικομματικής κυβέρνησης και της τρόικας, οι πληροφορίες που σταδιακά διοχετεύονται στον τύπο προμηνύουν ένα πραγματικό τσουνάμι απολύσεων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, το τελικό μέγεθος του οποίου θα προσδιοριστεί, όπως όλα δείχνουν, στη συνεδρίαση του Eurogoup τη Δευτέρα (8/7).
Όσον αφορά τον Δημόσιο τομέα, οι πληροφορίες που δημοσιεύονται ακόμα και σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, κάνουν λόγο για «διαθεσιμότητα», δηλαδή απόλυση, 12.500 δημοσίων μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Μάλιστα, το πέταγμα των εργαζομένων στο δρόμο θα γίνει σε τρείς φάσεις.
Στη πρώτη φάση, ως το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να είναι έτοιμη η λίστα
με τα πρώτα 5.000 ονόματα υπαλλήλων. Η λίστα θα περιλαμβάνει 2.500 σχολικούς φύλακες (ανήκουν στο υπουργείο Εσωτερικών), 2.000 εκπαιδευτικούς και 500 υπαλλήλους υπουργείων.
Στις επόμενες δύο φάσεις, ανάλογες λίστες θα πρέπει να ετοιμάζονται κάθε μήνα, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από τα υπόλοιπα 7.000 άτομα, οι 3.500 θα είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι 1.500 θα είναι εκπαιδευτικοί που δεν ασκούν τα καθήκοντα τους και 2.000 υπάλληλοι από τα υπουργεία και τους δήμους.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως ο χρόνος της «διαθεσιμότητας», που ουσιαστικά παρεμβάλλεται πριν την οριστική απόλυση, θα μειωθεί από 12 μήνες σε 8.
Πρέπει να αναφερθεί, πως όλα αυτά συμφωνήθηκαν, ενώ φέρεται να «κλείδωσε» και ο νέος εκβιασμός της τρόικας για τμηματική καταβολή της δόσης των 8,1 δις, γεγονός που θα δώσει στους εκπροσώπους των διεθνών πιστωτών ένα ακόμη εργαλείο πειθαναγκασμού και εκφοβισμού του λαού και της χώρας.
Πρέπει, βέβαια, να προσθέσουμε, πως δεν υπάρχει πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς περιλαμβάνει το νεο μνημόνιο που θα συμφωνηθεί με τη τρόικα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακόμη πιο δυσάρεστες εκπλήξεις.
ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΙΚΑ
Στον ιδιωτικό τομέα τώρα, οι απαιτήσεις της τρόικας, που φαίνεται να έχουν γίνει δεκτές από την δικομματική κυβέρνηση, εστιάζουν αφενός στο νομικό πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις και αφετέρου στο ασφαλιστικό σύστημα.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν έχουν τη δυνατότητα να απολύουν μαζικά και γρήγορα όσους εργαζόμενους επιθυμούν και για το λόγο αυτό πιέζουν ώστε να αναθεωρηθεί ο νόμος 3863/2010 που θέτει μηνιαίο όριο στις ομαδικές απολύσεις και σε περιπτώσεις πέραν του ορίου επιβάλλει διαβούλευση με τους εργαζομένους.
Στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη βουλή για να «εξασφαλιστεί»
η δόση, θα περιέχεται επίσης, τόσο ο μηχανισμός διαμόρφωσης του
κατώτατου μισθού που θα δημιουργεί νεόπτωχους εργαζόμενους πολλαπλών
ταχυτήτων, όσο και ο ενιαίος φορέας είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου