Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΔΕΣΜΕΥΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ 15.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ»

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ (22/8)
Τέλος, το τελευταίο σχόλιο είναι για την τροπολογία του Υπουργού για τον τρόπο υπολογισμού του 75% του μισθού που θα παίρνουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι βγαίνουν σε διαθεσιμότητα. Ενώ ο ν.4093/2012, το τρίτο Μνημόνιο, αναφέρει ότι ως βάση υπολογισμού το 75% θα είναι ο μισθός που έπαιρναν τον Οκτώβρη του 2012, τώρα λέει ότι βάση υπολογισμού θα είναι ο μισθός ουσιαστικά του προηγούμενου μήνα, η προηγούμενη μισθολογική περίοδος.
Κατ’ αρχήν, αν το διαβάσει ένας χωρίς να το μελετήσει φαίνεται ότι είναι μια τεχνική διευκόλυνση η οποία γίνεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δεν πρόκειται περί αυτού. Όταν λέει ότι θα υπολογίζεται ο προηγούμενος μήνας και χωρίς να έχει πλαφόν ώστε να μην υπολείπεται ως βάση υπολογισμού ο μισθός που έπαιρνε τον Οκτώβρη του 2012, χωρίς βεβαίως να αποκλείει ότι αν γίνουν αυξήσεις θα υπολογίζεται στον αυξημένο μισθό- ουσιαστικά δημιουργεί πολλούς και μεγάλους κινδύνους. Αν αύριο γίνουν περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων -αναμένονται το Σεπτέμβρη ή αναμένονται με το νέο πακέτο και συνεχώς γίνονται- τότε ο νέος τρόπος υπολογισμού του 75% του προηγούμενου μήνα οδηγεί και σε μείωση του μέρους των αποδοχών που θα παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα είναι σε διαθεσιμότητα.

Εμείς έτσι και αλλιώς, κυρία Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, δεν την ψηφίζουμε αυτή την τροπολογία όχι μόνο γιατί είναι μια άσχετη τροπολογία σε ένα άσχετο νομοσχέδιο και είναι παραβίαση της Δημοκρατίας, του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, αλλά κυρίως διότι σε κάθε περίπτωση δε θέλουμε να νομιμοποιήσουμε τις διαθεσιμότητες οι οποίες ουσιαστικά είναι απολύσεις.
Δεν αποδεχόμαστε το επιχείρημα της Κυβέρνησης και του Υπουργού ότι οι διαθεσιμότητες δεν είναι απολύσεις και ότι «απλά τους παίρνουμε από μια υπηρεσία που δεν τους έχει ανάγκη, να τους πάμε σε μια άλλη». Αν ήταν έτσι, τότε θα κάνατε απλές μετατάξεις χωρίς να τους οδηγείτε οκτώ μήνες με μειωμένο μισθό κατά 75% και με το μαχαίρι στο λαιμό ότι αν μέσα στους οκτώ μήνες δεν βρεθεί μια θέση να πάνε, θα απολυθούν. Είναι καθαρές απολύσεις. Είναι 15.000 απολύσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα. Δεν τις αποδεχόμαστε. Και είναι και ένας από τους λόγους που δεν ψηφίζουμε αυτή την τροπολογία.
Αντίθετα, έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου –εκκρεμεί η συζήτησή της- με την οποία όποιοι δημόσιοι υπάλληλοι βρεθούν θύματα διαθεσιμότητας εργασιακής εφεδρείας και απολυθούν, θα αποκατασταθούν από μια αριστερή αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Θα επιμείνουμε σ’ αυτό. Η πρόταση νόμου αυτή θα είναι και σχέδιο νόμου μιας τέτοιας αριστερής προοδευτικής κυβέρνησης. Θα δώσουμε μάχη μαζί τους για να μην υπάρξει ούτε μια απόλυση στο δημόσιο τομέα, στη Δημόσια Διοίκηση ώστε να μην γυρίσετε την Ελλάδα πίσω, κύριε Υπουργέ, εσείς και η Κυβέρνησή σας, στο 1911 όπου είχε θεσπιστεί τότε η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου