Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι από τη μοριοδότηση


Η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ αναδεικνύεται στη βασικότερη παράμετρο που θα γείρει την πλάστιγγα για την παραμονή στο Δημόσιο όσων υπαλλήλων τίθενται σε κινητικότητα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μοριοδότηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ωστόσο, την εικόνα μπορεί να ανατρέψει το "κούρεμα" μορίων, που εισάγεται για πρώτη φορά και αφορά σε όσους έχουν εμπλακεί σε πειθαρχικά παραπτώματα.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση (αναλυτικά, εδώ PDF |), ο τρόπος εισαγωγής στη δημόσια διοίκηση, τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, η διοικητική εμπειρία και η αξιολόγηση της υπηρεσιακής επάρκειας είναι οι τέσσερις κατηγορίες κριτηρίων που θα δίνουν μόρια στους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα. Σ' αυτές προστίθεται και μία ακόμη, η οποία ωστόσο θα αφαιρεί μόρια και έχει να κάνει με πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί στους υπαλλήλους.
Τη μεγαλύτερη πριμοδότηση, με 30 από τα 100 συνολικά μόρια, θα λαμβάνουν όσοι έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο με γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ή με διαγωνισμό στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔ) και στην Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΣΤΑ). Όσοι διορίστηκαν στο Δημόσιο με τη διαδικασία των μορίων κατά προτεραιότητα μέσω ΑΣΕΠ θα λαμβάνουν 25 μόρια, ενώ όσοι προσελήφθησαν με άλλες διαδικασίες υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ 20 μόρια. Με 20 μόρια θα βαθμολογούνται και όσοι διορίστηκαν με γραπτούς διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν πριν τη σύσταση του ΑΣΕΠ (1994), ενώ με 15 μόρια αυτοί που διορίστηκαν με διαδικασίες στις οποίες συμμετείχε μέλος του ΑΣΕΠ στην επιτροπή αξιολόγησης καθώς και αυτοί που προσελήφθησαν βάσει των νόμων 1648/1986 ή 2643/1998. Με 5 μόρια θα βαθμολογούνται όσοι διορίστηκαν με επετηρίδα (π.χ. εκπαιδευτικοί).
Σε ό,τι αφορά τα τυπικά προσόντα, η μοριοδότηση μπορεί να φθάσει ως ανώτατο όριο τα 30 μόρια. Σ' αυτά περιλαμβάνονται το βασικό πτυχίο (βαθμός επί συντελεστή 0,5), το δεύτερο πτυχίο, το μεταπτυχιακό, το διδακτορικό, η γνώση ξένης γλώσσας (μοριοδοτούνται μέχρι δύο) και το αν ο υποψήφιος είναι απόφοιτος της ΕΣΔΔ ή της ΕΣΤΑ (5 μόρια).
Η διοικητική εμπειρία στη θέση που μέχρι σήμερα υπηρετούσαν οι υπάλληλοι σε κινητικότητα δίνει βαθμολογία η οποία μπορεί να φθάσει τα 30 μόρια, ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας και τον χρόνο σε θέση ευθύνης. Έως 10 μόρια θα δίνονται, τέλος, για την υπηρεσιακή επάρκεια, μέσω η οποία θα προκύπτει ως μέσος όρος της βαθμολογίας των εκθέσεων αξιολόγησης των τελευταίων 8 ετών.
Από τα μόρια που θα έχει συγκεντρώσει ένας υπάλληλος από τις τέσσερις αυτές κατηγορίες κριτηρίων μπορεί να χάσει έως και 30 συνολικά για πειθαρχικές ποινές που θα του έχουν επιβληθεί. Για παράδειγμα, αν του είχε επιβληθεί πρόστιμο έως τις αποδοχές 12 μηνών θα χάσει 10 μόρια, 20 μόρια για στέρηση δικαιώματος προαγωγής ή συμμετοχής σε διαδικασία επιλογής προϊσταμένου και 30 μόρια για υποβιβασμό έως και 2 βαθμούς και προσωρινή παύση με πλήρη στέρηση αποδοχών.
Για τους ΔΕ. και τους ΥΕΑνάλογα είναι τα κριτήρια και για τους δημόσιους υπαλλήλους Δ.Ε. Και σ' αυτούς ο τρόπος πρόσληψης είναι η βαρύνουσα παράμετρος, με την εισαγωγή στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ να δίνει 30 μόρια. Τα τυπικά προσόντα μοριοδοτούνται μέχρι 30 μόρια (βαθμός απολυτηρίου, μεταλυκειακές σπουδές και γνώση ξένης γλώσσας), μέχρι 30 μόρια η διοικητική εμπειρία και μέχρι 10 η υπηρεσιακή αξιολόγηση. Η αφαίρεση μορίων για πειθαρχικές ποινές για την κατηγορία αυτή των δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να φθάσει τα 30 μόρια.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τους δημοσίους υπαλλήλους Υ.Ε., η πρόσληψη κατά προτεραιότητα μέσω ΑΣΕΠ τους δίνει το μάξιμουμ των 25 μορίων. Μέχρι 20 μόρια μπορούν να συγκεντρώσουν για τα τυπικά προσόντα (βαθμός τίτλου σπουδών και ξένη γλώσσα), μέχρι 25 για τη διοικητική εμπειρία, μέχρι 10 για την υπηρεσιακή αξιολόγηση και μέχρι 20 για την οικογενειακή κατάσταση (4 μόρια ανά τέκνο με ανώτατο όριο τα 5 τέκνα). Μέχρι 30 μόρια μπορεί να αφαιρεθούν για πειθαρχικές ποινές.
Η διαδικασία της μοριοδότησης θα γίνει από το ΑΣΕΠ σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα των εμπλεκομένων υπουργείων και φορέων.
Οριζόντιες διαθεσιμότητες
Σημειώνεται πως ακόμη δεν έχει δοθεί κεντρικά ο αναλυτικός κατάλογος με την κατανομή ανά υπουργείο των υπαλλήλων που εντάσσονται σε κινητικότητα τον Σεπτέμβριο, ο οποίος έκλεισε την περασμένη Τετάρτη με την αποστολή στοιχείων από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, έχουν τηρηθεί οι κατευθύνσεις που είχαν δοθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με το μεγαλύτερο βάρος να το σηκώνουν τα υπουργεία Εσωτερικών (3.500 δημοτικοί αστυνομικοί), Παιδείας (1.500 διοικητικοί ΑΕΙ-ΤΕΙ), Υγείας (1.618 εργαζόμενοι του ΕΣΥ), Εργασίας (250 από τον ΟΑΕΔ, 200 απο το ΙΚΑ, 75 από τον ΟΑΕΕ, 29 από το ΕΤΕΑ, 20 από τον ΟΓΑ, 20 από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου) και Υποδομών (750 μηχανικοί και διοικητικοί).
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
«Η απόφαση θα εφαρμοστεί άμεσα και απερέγκλιτα»
Οι διαδικασίες που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση θα εφαρμοστούν άμεσα και απαρέγκλιτα από το σύνολο των υπουργείων και των εμπλεκομένων φορέων», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριξε πως με τη χθεσινή απόφαση η κυβέρνηση αναδεικνύει τις αρχές στις οποίες θα στηριχθεί μια σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. «Σήμερα γίνεται κατανοητό και στον πλέον δύσπιστο ότι η αξιολόγηση όλων όσοι εισέρχονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας θα γίνει με τρόπο αντικειμενικό, δίκαιο και διαφανή, έτσι ώστε να καλύψουμε τα κενά που έχουν εντοπιστεί στη Δημόσια Διοίκηση», ανέφερε.
Πηγή: «Αυγή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου